(c) Vlad Georgescu

Panasonic Lumix S5 – Excelent pentru video, dar cât de bun este pentru fotografie?

Să facem cunoștințele! Panasonic Lumix S5 este o cameră mirrorless full-frame de 24 megapixeli, construită în jurul aceluiași senzor de imagine prezent pe Lumix S1, dar într-un format mai compact și mai accesibil ca preț. Atât de compact încât, chiar dacă este dotat cu un senzor full frame, Lumix S5 este mai mic ca dimensiune decât deja foarte popularul Panasonic Lumix GH5/GH5 M2, aparat cu sensor MFT (Micro Four Thirds).

Cu scopul de a atrage atât fotografii, cât și videografii, cel mai recent full frame de la Panasonic include actualizări ale sistemului de focalizare automată (DFD), noi moduri foto creative și funcții video prezente atât pe Lumix GH5, cât și pe Lumix S1H, model mult mai scump.

Caracteristici tehnice principale

  • Senzor CMOS full-frame de 24,2 MP (fără filtru AA)
  • 4K/30p (full-frame); 4K/60p (crop APS-C)
  • Panasonic DFD – AF cu detecție de contrast, cu detectare îmbunătățită a feței, corpului și capului uman
  • Vizor – EVF OLED de 2,36 milioane de puncta, cu factor mărire de 0,74x
  • LCD – Ecran tactil articulat pe 3 axe, de 3” și 1,84 milioane de puncte
  • Slot dublu pentru carduri SD (1x UHS-II, 1x UHS-I)
  • Mod Multi-shot de înaltă rezoluție (96MP)
  • Fotografiere în rafală de 7 fps (5 fps cu focalizare automată continuă)
  • Wi-Fi 2,4/5GHz și Bluetooth, cu transfer de imagine printr-o singură atingere
  • Rezistent la praf și stropire/intemperii
  • Autonomie: aproximativ 460 de fotografii per încărcare (când este utilizat EVF-ul)
  • Dimensiuni: Înălțime (97.1mm) x Lățime (132.6mm) x Adâncime (81.9mm)
  • Greutate: 714g (cu baterie și card)

Ce este nou la Panasonic Lumix S5?

După cum ne așteptam de la Panasonic, Lumix DC-S5 include instrumente versatile atât pentru fotografii, cât și pentru videografi și include upgrade-uri la sistemul de focalizare automată DFD de la Panasonic, bazat pe detectarea contrastului.

Din specificațiile principale, merită amintite următoarele:

  • S5 include multe dintre funcțiile video găsite pe modelul mai scump S1H, deși nu și codecurile cu cea mai mare rată de biți
  • Update-urile sistemului de focalizare automată DFD de la Panasonic permit o recunoaștere îmbunătățită a subiectului și, prin urmare, autofocalizare mai rapidă
  • Modul de înaltă rezoluție cu mai multe fotografii de 96 MP (JPEG și RAW)

Video

Camerele Panasonic au devenit oarecum sinonime cu producția video și filmmakingul, iar S5 nu face excepție. Poate captura videoclipuri de până la 4K/30p în modul full frame (cu suport pentru 10 biți 4:2:2), precum și până la 4K/60p când se utilizează modul crop APS-C/Super35 sau un 1: 1 regiune de pixeli nativi a senzorului (o decupare de 1,56x).  Ca ‘recunoaștere’ a tendințelor actuale în schimbare în lumea video și a rețelelor sociale, camera permite și înregistrarea video verticală, detectând automat orientarea, astfel încât videoclipurile să fie redate în format vertical.

Autofocus

La fel ca alte modele Lumix, S5 se bazează pe sistemul Panasonic Depth from Defocus AF, care utilizează AF standard cu detecție de contrast, în combinație cu caracteristicile optice cunoscute ale fiecărui obiectiv, pentru a calcula distanța până la subiect și a seta/regla obiectivul în consecință.  Îmbunătățirile focusului la Panasonic S5 ar fi: recunoașterea mai bună și mai rapidă a subiecților (folosind tehnologia de învățare) și îmbunătățiri ale modului în care sunt efectuate calculele DFD.

S5 include un algoritm de detectare a capului, pe lângă recunoașterea feței, a ochilor și a corpului. Asta ajută în situațiile în care aparatul nu poate focalize direct pe ochi sau subiectul poartă ochelari de soare, mască de protecție șamd. Un feature extrm de util!

High-Resolution Mode

Am fost impresionați de iterațiile anterioare ale modului de înaltă rezoluție Panasonic, în care camera mută senzorul de opt ori pentru a anula eficient filtrul de culoare Bayer și pentru a crește rezoluția cu un factor de patru, la 96MP. Nou pe S5 este capacitatea de a genera o imagine JPEG de 96 MP în cameră, spre deosebire de modelele anterioare care ar scoate doar un fișier Raw de înaltă rezoluție.

Captura de înaltă rezoluție se poate utiliza în 2 moduri: standard și reducerea mișcării/vibrațiilor (motion reduction). În acesta din urmă, aparatul analizează cadrul, scena și poate folosi doar zonele în care subiecții în mișcare nu sunt prezenți. În teorie, acest lucru face posibilă obținerea unei imagini JPEG de înaltă rezoluție dintr-o scenă cu mișcare a subiectului care ar fi dificil de reprodus altfel. Ambele moduri necesită însă ca fotografiile să fie făcute de pe un trepied.

Construcție și ergonomie

Cel mai notabil lucru despre body-ul Lumix S5 este dimensiunea foarte redusă. Vă aminteam că e chiar mai compact decât GH5. Până acum, modelele Panasonic full-frame au fost la extrema ‘’grea’’ a camerelor fără oglindă, având cam cele mai mari și mai grele corpuri. În schimb, S5 este aproape la fel de mic ca seria Sony a7, ca să vă faceți o idee de mărime. Dimensiunea mai mică vine în general cu anumite compromisuri, însă aceste concesii au fost făcute în ceea ce privește caracteristicile video, cum ar fi limitele de timp pentru înregistrarea în moduri video pe 10 biți, ca să nu se supraîncălzeacă theoretic. Dar fotografii nu au de ‘suferit’, la capitolul fotografie, posiblitățile creative sunt nelimitate.

Din punct de vedere ergonomic, S5 are multe asemănări cu fratele mai mare, Lumix S1. Cea mai vizibilă diferență este că nu există niciun display în partea superioară, iar selectorul pentru modul de expunere s-a mutat în dreapta vizorului. Foarte drăguț ca design, butonul de REC roșu și conturul tot roșu al rotiței de control a modului drive. Nice touch, Panasonic!

Panoul din spate este, de asemenea, similar cu S1, având același cadran, selector de mod AF și butoane într-un layout în mare parte identic, deși butonul de revnire in meniu și cel de ștergere imaginii au fost combinate acum într-un singur buton. Cei care au folosit celelalte modele recente ale Panasonic se vor simți repede ‘ca acasă’.

Ce ne-a frapat, joystick-ul din spate merge doar în patru direcții, nu optca la S1. Asta înseamnă că nu poți muta punctul AF pe diagonală. ☹ Joystick-ul este, de asemenea, puțin mai aproape de butonul AF-ON, eu l-am atins de multe ori fără să vreau, având mâini mai mari.

Panasonic S5 este rezistent la stropire și praf, dar spre deosebire de modelele mai mari și mai scumpe, se pare că nu este rezistent la îngheț sau temperature extreme.

Vizorul electronic

Vizorul lui S5 este construit în jurul unui panou OLED de 2,36 milioane de puncte, mai mică ca rezoluție decât panoul de 5,76 milioane de puncte de pe seria S1 sau panourile de 3,69 milioane de puncte de pe alte camere din grupul său de egali. Oferă o mărire de 0,74x la un punct ocular de 20 mm, o atingere mai mică și, respectiv, mai lungă decât media.

Vizorul poate fi setat la o rată de refresh de 60 sau 120 fps și are o întârziere foarte scurtă de afișare de 0,005 secunde. Performanțe excelente pentru un aparat la acest nivel de preț, mai bun decât anumite modele concurente chiar mai scumpe. Cert e că orice fotograf amator sau entuziast va fi mulțumit de feel și confortul de a fotografia prin vizor. Față de ocularul rotund de pe S1, Lumix S5 are un eyecup rectangular. În partea de jos este un senzor pentru ochi, care poate activa Eye Sensor AF (aparatul începe să focalizeze automat de îndată ce îl ducem la ochi.

Funcția Power Save LVF Shooting detectează când ochiul tău s-a îndepărtat de vizor și pune automat camera în modul standby (repaus). Ridicând vizorul iar la ochi, se restabilește instantaneu ultimul mod de fotografiere folosit. Panasonic susține că această funcție poate tripla numărul de fotografii pe care le obțineți de la o baterie, deci o autonomie clar îmbunătățită pentru fotografie, acolo unde putem folosi mai mult vizorul și mai puțin LCD-ul. Mai ales înt-o zi însorită sa alte situații în care va fi dificil de vizat direct pe display-ul LCD al aparatului.

Display-ul LCD (rabatabil)

Panasonic S5 dispune de un LCD de 3” complet articulat, care va fi cu siguranță apreciat de videografi, vloggeri mai ales, dar este un lucru extrem de util și pentru fotografiere, putând alege cu ușurință puncteade stație mai neobișnuite.

Folosește același panou de 1,84 milioane de puncte ca la Panasonic G100, un ecran extrem de luminos conceput pentru vloggeri și fotografi care îl utilizează în mod frecvent outdoor, în aer liber. Pe S5, totuși, luminozitatea afișajului a fost redusă în favoarea acurateței culorilor, o alegere cu care credem că majoritatea utilizatorilor S5 vor fi de acord. Și din nou, un punct forte pentru fotografi, care au nevoie de culori cât mai precise atunci când vor interpreta imaginile de pe display.

Conexiuni (INs/OUTs)

Surprinzător sau nu, S5 include atât mufe de microfon de 3,5 mm, cât și mufe pentru căști. Mufa pentru microfon poate gestiona intrarea fie la nivel de microfon (MIC), fie la nivel de linie (LINE) și poate furniza putere (phantom power) microfoanelor care au nevoie de ea. Tare, nu-I așa?

Camera este compatibilă și cu adaptorul de microfon DMW-XLR1 de la Panasonic, care are două canale de intrare XLR și cadrane de control fizic.

Nivelurile audio pot fi setate manual cu până la 18 trepte de ajustare, de la -12 dB la +6 dB, deși S5 nu primește opțiunea de gain (low, high) de pe S1H. Altfel, S5 nu include modul mai avansat de afișare a setărilor video complete, present pe Lumix S1H și modelele VariCam produse de Panasonic.

Ieșirea video vine sub forma unui port micro HDMI. Am fi vrut să avem o conexiune HDMI mare, mai ales pe o cameră care va fi folosită mult pentru video, vlogging samd, dar cum menționam și mai sus, dimensiunile foarte compacte vin mereu cu o serie de compromisuri. 

Sloturi memorie

S5 are slot dublu pentru carduri SD, unul care acceptă UHS-II, iar celălalt suportă doar carduri UHS-I. Videografii nu trebuie să-și facă griji: viteza mai mică a celui de-al doilea slot pentru card nu va afecta performanța video, deoarece ambele sunt suficient de rapide pentru a gestiona cele mai mari bitrates video ale camerei. 

Cu toate acestea, va exista un impact asupra performanței fotografiilor dacă înregistrați fișiere RAW, mai ales când alegeți să trageți în rafală și să le scrieți pe cardul din slotul 2, deoarece rata de 30 MB/s a unui card U3 în slotul mai lent nu este suficientă și din când în când se va crea blocaj sau vom aștepta până se scriu complet imaignile captate. Aici un punct minus la partea de fotografie! 

Acumulator și alimentare

S5 folosește o baterie nouă, DMW-BLK22. Este similară ca dimensiune și formă cu bateria DMW-BLF19 folosită de camerele Panasonic mai mari din seria G, de exmeplu GH5 și G9, dar include un set suplimentar de contacte electrice și oferă aproximativ 15% mai multă putere. Noua baterie este compatibilă cu aparatele din seria G, dar invers nu mai funcționează. Încărcătorul folosește alimentarea USB pentru a se încărca printr-o conexiune USB-C. Poate încărca și bateriile BLF19 de la GH5 și G9.

Mai mult, este posibilă alimentarea camerei direct prin USB în timpul funcționării, o legați la un powerbank (cine nu are un PowerBank în zilele noastre?) și nu aveți grija bateriilor, mai ales când aveți filmări de lungă durată, podcasturi, interviuri, evenimente live șamd.

Calitatea imaginii

Dispunând de un senzor familiar full-frame de 24 MP, care este similar cu camerele concurente, Panasonic Lumix DC-S5 oferă o calitate excelentă a imaginii în format RAW, iar JPEG-urile direct din aparat arată foarte bine, procesarea internă fiind cât se poate de utilizabilă. Evidnet, celor pasionați de fotografie le recomandăm să tragă mereu în forma RAW, pentur a se bucura de maximul de calitate și infromație atât în zona de highlights (zone supraexuse), cât și shadows (umbre).

Ce ne-a plăcut la Panasonic S5:

  • Captură excelentă a detaliilor brute, similară cu modele concurente care au senzori de 24 MP
  • Procesarea excelentă a JPEG-urilor din cameră, chiar și la valori ISO ridicate
  • Gama dinamică foarte bună,  similarăp cu modele concurente
  • Modul de înaltă rezoluție (96 MP) este cu adevărat excelent, atâta timp cât aveți un trepied solid și stabil. Aviz amatorilor de fotografie, e un feature special pentru voi, pentru printuri de mari dimensiuni samd. E un fel de cireașă de pe tortul fotografilor! ☺

Legat de latitudinea de expunere a senzorului sau, aici a venit supriza plăcută. Din primele teste și postprocesări de multe raw-uri la diferite setări, concluzia e că S5 este foarte foarte similar cu fratele mai mare și mai scump, Panasonic S1 (cumva de așteptat, au același sensor), dar peste Sony a7 III (un model cu o anumită vechime deja totuși) și decât mult mai recentul Canon EOS R6. 

Lumix S5 are un senzor extrem de capabil, care va face față și celor mai pretențioși fotografi, dornici să ‘stoarcă’ ori bit de informație din fișierele RAW și să recupereze multe stopuri atât din shadows, cât și din highlights.

Imagini realizate cu Panasonic Lumix S5

Câteva exemple trase cu Panasonic Lumix S5 și obiectivele Panasonic 85mm f/1.8 și 20-60mm. Acesta din urmă este un un obiectvi de kit care ne-a impresionat în mod plăcut: sharp, culori excelente, AF precis, compact și cu o plajă focală foarte utilă, desi la început ne-am întrebat totuși de ce o fi optat producătorul pentru aceste valori). Dar fiind vorba de un senor full frame, l-am găsit sufient de wide și bine corectat ca distorsiuni, iar spre capătul tele, 50 sau 60mm au fost sufienți pentru portrete sau close-up-uri, chiar și în spații mai reduse.

Panasonic Lumix S5, 20mm, f/3.5, 1/400, ISO 200 (c) Marius Tudor
Panasonic Lumix S5, 85mm, f/2, 1/1250, ISO 100 (c) Marius Tudor
Panasonic Lumix S5, f/4.4, 1/400, ISO 200 (c) Marius Tudor
Panasonic Lumix S5, f/3.5, 1/400, ISO 200 (c) Marius Tudor
Panasonic Lumix S5, f/2, 1/800, ISO 100 (c) Marius Tudor
Panasonic Lumix S5, f/1.8, 1/320, ISO 100 (c) Marius Tudor
Panasonic Lumix S5, f/1.8, 1/640, ISO 100 (c) Marius Tudor
Panasonic Lumix S5, f/1.8, 1/1600, ISO 100 (c) Marius Tudor

Concluzii și impresii finale

Caracteristici
4.6/5
Construcție/ Ergonomie
4.4/5
Măsurare expunere
4/5
Autofocus (AF)
4/5
AWB (culori pe auto white balance)
4/5
Dinamică, senzor
4/5
Calitatea imaginii
4.3/5
Vizor LCD
4.3/5
Scor general - Un aparat excelent atât pentru video, cât și pentru fotografie
4.5/5

Pro

+ Cea mai mică și mai ușoară cameră din seria S de până acum

+ Ergonomie excelentă și control personalizabil

+ Corpul din aliaj de magneziu este rezistent la stropire/praf

+ Capacitate video (V-Log și V-Gamut preinstalate)

+ Poate fi încarcat direct de la un powerbank

+ LCD si EVF foate bune la aceată categorie

+ stabilizarea din corp este excelentă

Contra

– lipsa unor obiective native de dimensiuni mai mici care să  ofere un setup mai echilibrat și în acord cu marimea și greutatea aparatului (dar cu siguranță le vom vedea în viitor)

– Punctul AF nu poate fi mutat în diagonală folosind joystick-ul (sau cel puțin nu am reușit noi cu versiunea actuală de firmware)

– sistemul de AF tracking pentru fețele umane necesită îmbunătățiri, probabil le vom vede ala urmptoarele update-uri de software puse la dispoziție de cei de la Panasonic.

Dacă ești în căutarea unui aparat mirrorless compact, intuitiv, extrem de capabil, un hibrid care va livra rezultate excelente atât pe parte video, cât și pentru cei care vor să-l foloseacă la fotografie, Lumix S5 este în acest moment în mod cert unul din aparatele pe care trebuie să le luați în considerare. Chiar dacă mulți asociază brandul Panasonic cu partea video mai mult, S5 este un model care va satisface și pe cei care nu-și propun decât ca să fotografieze. Vei și filma cu el, suntem siguri! Însă are tot ce trebuie pentru cei mai pretențioși fotografi,vine cu o serie de funcții grozave descrise mai sus în articol, precum și un layout comod și intuitiv, și mai ales, dimensiuni foarte compace, care o recomandă ca aparat ideal pentru călătorii, familie, fotografie de stradă, pentru hobby-uri șamd.

Gama actuală de obiective disponible nu este așa mare, însă avem avantajul unei game complete de obiective de top produse de japonezii de la SIGMA care oferă focale de la 14 la 400mm. Iar în viitorul apropiat, vom vedea cu siguranță și alte obiective, mai compacte și mai ușoare, produse de cei de la Panasonic.

Echipamente prezente în acest articol

S-ar putea să te intereseze și următoarele articole:

Panasonic Lumix GH5 II – ideală pentru vlogging și creatorii de conținut
Un altfel de review – Panasonic Lumix S5 și obiectivele Sigma Art
Review Panasonic Lumix S5 cu Marius Tudor

Dacă ți-a plăcut acest review sau dacă ai o întrebare specifică legată de aparatele mirrorless Panasonic, te invităm să ne lași în comentarii!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.