Cu Panasonic Lumix S5 în Grecia la 2CreativeWorkshop 2021

Între 7 și 15 Noiembrie am participat la workshopul pe mare, organizat de Marian Sterea si Marius Tudor aka 2CreativeWorkshop. În cadrul evenimentului participanții au avut ocazia să învețe fotografie și cum să fotografieze, dar să se și bucure de viața pe mare într-un catamaran alături de skipperi experimentați.  Implicarea participanților în manevrele de parcare din port-uri a fost un bonus binevenit. Iar partenerul meu de drum a fost Panasonic Lumix S5.

Fiecare participant a putut fotografia după bunul plac alături de modele cu sau fără asistență de la Marian și Marius.  2CreativeWorkshop din 2021 a fost o ediție reusită în care socializarea, plimbarea și fotografia au mers mână în mână pentru o experiență desăvârșită.

Jurnal de bord

  •  Opt nopți le-am dormit pe Catamaran (mai exact o variantă de 41 de picioare lungime). Acestea au venit cu 4 dormitoare de două persoane, o bucătărie și un living încăpător. Pe scurt acestea a fost un apartament cu 4 camere plutitoare. Dormitul pe barcă este o experiență faină, iar când ai vreme bună nu este diferită față de un pat fix.
  • Catamaranele au venit echipate aproape ca un apartament (frigider, aragaz, chiuvetă). Toate aceste dotări au permis un trai excelent în mijlocul mării alături de 8-10 persoane (cu proviziile necesare). S-a putut găti și conviețui într-un confort extraordinar (mai ales în comparație cu un velier ).
  • Am avut alături de noi 2 skiperi exprimentați și de gașcă. Au avut nevoie de ajutorul participantilor, aceștia au pus mâna pe Ancora, Parame, Fendere pentru a parca și pleca cu barca din porturi. A fost o experiență faină de coordonare alături de skipperi și ceilalți participanți. Este o muncă de echipă care aduce echipajul mai aproape.
  • Plimbările cu Catamaranul pe mare sunt o modalitate atât de relxare cât și de fotografie (cu drona mai ales), iar noi am avut noroc să vedem și câțiva delfini în ultima zi. Vremea a ținut cu noi și totul a decurs bine fără incidente (om la apă sau altele). Marea este imprevizibilă și valurile la fel.
  • Mi-a plăcut tare mult și am să mai revin cu prima ocazie în 2022/2023. Nici un concediu planificat in Grecia nu poate avea un impact atât de pozitiv ca navigarea între insule pe un Catamaran. Sunt multe de zis, dar las galeria foto de mai jos sa vorbească. 

Despre S5

Acum ca am trecut “detaliat” prin toată experiența de navigare, a mai rămas sa vă vorbesc și despre Panasonic S5 alături de 85 mm F1.8 și 20-60 mm. Panasonic S5 este o cameră mirrorless full-frame care vine cu un senzor de 24 megapixeli. Imaginile RAW pe 14 biți ajung să fie inregistrate pe 2 carduri de memorie SD.

După o săptămână alături de S5 iată ce am constatat:

  • Partea de ergonomie, camera este ideală pentru persoane cu palme medii, grip-ul este destul de mare sși se mulează foarte bine. Pe barcă este ușor de manevrat cu o singură mână, cealaltă mână fiind pe parâme, sfori și mânere.
  • Am fotografiat în cele 8 zile aproximativ ~2500 de fotografii, experiență care mi-a arătat că Panasonic S5 oferă claritate bună a imaginilor chiar și cu optică de talie medie. Alături de obiectivele 85 mm F1.8/20-60 mm Panasonic S5 a reusit să livreze fișiere RAW/JPEG ale căror culori arată foarte natural și fișierele RAW au o maleabilitate destul de mare în post-procesare.
  • Viteza de reacție a lui S5 nu este tocmai de top, mai exact după rafale chiar și cu carduri UHS-II (250/300 MB/s) camera gândește destul de mult (asta indică un buffer mic). Pe lângă asta camera mai întâmpină ocazional întârzaieri de reacție la uz într-un ritm alert. Fiind o cameră de gamă medie este și normal să existe câteva compormisuri.
  • Calitatea construcției este una peste așteptări, astfel Panasonic S5 vine cu un corp solid care se simte bine în mână și poate fi folosit fără rețineri într-o aventură precum workshop-ul descris mai sus. Feedback oferit de butoane este unul plăcut și au o tactilitate peste așteptări. Poziționarea ergonomică a butoanelor  de setare rapidă pentru ISO/Compensare/WB + Focus oferă ajustări rapide fără să fii nevoit să folosești a doua mână.
  • Partea de ecran si EFV sunt decente, rezoluții medii și se văd clar imaginile și fără delay.
  • Panasonic S5 este o cameră adresată pentru cei care vor să încerce un mirrorless full-frame cu capabilități foto cât și video. Pretul de ~9999 lei pentru acest body poziționează camera în liga Canon R/A7 III. Concurența este serioasă, dar S5 are un set de dotări interesant care poate mulțumi o mulțime de utilizatori care știu exact ce vor de la o cameră foto.
  • Autonomia camerei este echilibrată și a fost suficient să încarc acumulatorul o dată pe zi, pentru o autonomie de ~600 cadre.
  • Partea de autofocus a fost una interesantă, iar partea de focus este peste așteptări.

Bonus - Alte imagini de la 2CreativeWorkshop 2021

Ziua 4

Ziua 5

Ziua 6 - Ermoni

Ziua 7 - Hydra

Articol de Constantin Alin Ștefan, Ghidul DSLR

Îl puteți urmări pe Constantion Alin Ștefan atât pe blog, cât și pe canalul de Youtube.

Produse recomandate

S-ar putea să te intereseze și următoarele articole:

Panasonic Lumix GH5 II – ideală pentru vlogging și creatorii de conținut
Cum a fost la 2CREATIVE WORKSHOP Grecia 2019? Înainte de fotografie este despre prietenie
Review Panasonic Lumix S5 cu Marius Tudor

Tu deții un aparat de la Panasonic și dacă da, care este experiența ta cu acesta? Lasă-ne un comentariu!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.