Cele mai frecvente defecțiuni care pot apărea la aparatele foto. Cauze și soluții

Pasionații de artă fotografică au nevoie nu doar de sfaturi pentru realizarea celor mai bune fotografii, ci și de informații despre problemele care apar la aparatele foto, de soluții pentru remedierea problemelor tehnice și recomandări pentru întreținerea adecvată a echipamentelor și accesoriilor foto. Iată care sunt cele mai frecvente defecțiuni și cum să le rezolvi, ca să te bucuri în continuare de hobby-ul tău: fotografia.

Defecțiuni la afișajul aparatului foto

Nu apare afișajul pe aparatul foto

Se întâmplă deseori să pornești camera foto, iar display-ul să rămână inactiv. Când întâmpini o astfel de problemă, oprește aparatul foto. Dacă nu răspunde la comanda de oprire, scoate acumulatorul și repune-l în poziție după care încearcă din nou pornirea camerei.

Dacă defecțiunea este la nivelul vizorului sau al monitorului, selectează un alt mod monitor prin intermediul butonului dedicat. Verifică să nu fie depuneri de praf, scame sau alte corpuri străine care să se fi așezat pe senzor, deoarece îi pot împiedica funcționarea. Citește instrucțiunile de utilizare și curăță corect senzorul foto cu o suflantă specială.

Dacă afișajul apare puțin și apoi se stinge brusc, selectează din setările personalizate perioade mai lungi de întârziere. Este posibil ca erorile de afișaj să fie cauzate de temperaturile scăzute, așa că utilizează aparate foto DSLR cu echipamente de protecție termică și manevrează cu grijă obiectivele foto când pozezi în aer liber.

Imaginea afișată este neclară

O altă defecțiune frecventă la camerele foto este neclaritatea imaginilor din vizor. În acest caz, se recomandă reglarea dioptriilor prin rotirea controlului de ajustare. Dacă imaginea nu devine clară, trebuie să selectezi punctul de focalizare central și să încadrezi un subiect care are contrast ridicat în punctul de focalizare. 

Apasă la jumătate butonul de declanșare și astfel focalizezi aparatul foto; ulterior, vei reuși să ajustezi dioptriile pentru o imagine clară a subiectului în vizorul aparatului foto. Verifică să nu fie un filtru blocat pe obiectiv și consultă recomandările producătorilor de aparate foto pentru aplicarea metodelor adecvate de obținere a unor imagini de nivel profesionist.

Defecțiuni la declanșarea aparatului foto

Fie că ai aparate foto compacte, DSLR sau camere foto mirrorless, se poate întâmpla să întâmpini dificultăți la declanșare. Cele mai comune defecțiuni sunt lipsa de reacție la comanda de fotografiere și oprirea bruscă a aparatului după apăsarea butonului de declanșare.

Aparatul foto nu declanșează

Se recomandă ștergerea unor fișiere din memoria camerei foto, deoarece au dimensiuni mari și pot încetini viteza de reacție a aparatului. Cardul de memorie trebuie verificat periodic și eliberat de foldere vechi; acestea pot fi salvate pe memorii externe. Include pe lista ta de accesorii foto diverse carduri profesionale cu viteze mari de citire.

Dacă aparatul foto nu declanșează sau are o viteză redusă la înregistrarea fotografiilor, este bine să reduci zgomotul pentru expunerea îndelungată. O altă recomandare este să dezactivezi setarea personalizată din modul de întârziere expunere.

Aparatul foto se oprește brusc după declanșare

Nu te speria dacă aparatul foto se oprește brusc după ce începi fotografierea. Poate fi o reacție automată ca să prevină deteriorarea pieselor în condiții de frig sau umezeală. Când oprirea neașteptată este însoțită de supraîncălzirea camerei foto, se recomandă întreruperea ședinței foto și amânarea ei pentru momentul în care carcasa aparatului revine la temperatura normală.

Dacă n-ai folosit o cameră foto de ceva vreme și o pornești, se poate închide automat ca să evite descărcarea bateriei. Verifică dacă ai setat la nivel ridicat opțiunea de economisire a energiei, ajustează setările și, bineînțeles, încarcă acumulatorii foto înainte de utilizarea efectivă a aparatului. 

Defecțiuni la redarea imaginilor din aparatul foto

Cele mai deranjante defecțiuni sunt cele de redare inadecvată a imaginilor realizate cu aparatul de fotografiat. Este necesară alegerea celor mai potrivite obiective foto, montarea lor corectă și utilizarea camerei foto conform recomandărilor din manuale, tutoriale și website-uri de specialitate.

Verifică nivelul calitativ al imaginilor și compatibilitatea între diferite formate de fișiere tip imagine sau video. Dacă fotografiile portret sunt afișate în modul Peisaj, modifică setările și selectează din meniul Redare opțiunea de Rotire pe înalt. Dacă nu poți să retușezi imaginile deja realizate, înlocuiește operațiunea de editare în aparatul foto cu cea de prelucrare-postprocesare cu ajutorul softurilor specializate.

Dacă fotografiile nu sunt afișate pe dispozitive HDMI, verifică dacă este conectat cablul HDMI și setează controlul Înregistrare externă. Învață cum să setezi aparatul foto din opțiunile disponibile în kitul standard, plus softuri și echipamente suplimentare pe care le utilizezi la fotografiere.

Dacă nu poți să transferi fotografiile deja realizate pe/de pe un computer, trebuie să verifici dacă sistemul de operare al computerului este compatibil cu cel al aparatului foto sau cu softul de transfer al imaginilor. Utilizează un cititor de carduri sau o fantă pentru carduri ca să copiezi fotografiile pe un computer. La rețelele Bluetooth și Wi-Fi, când nu apare afișat SSID-ul aparatului foto, verifică setările și activează conectarea la dispozitive inteligente.

Recomandări pentru întreținerea aparatelor foto

Ca să previi apariția defecțiunilor la aparate foto, se recomandă să utilizezi accesorii pentru curățare și protecție aparate foto. Printre acestea: pompe cu aer, perii retractabile, soluții pentru curățarea elementelor optice, kituri de curățare compatibile pentru lentile, body și curățare exterioară.

Folosește echipamente special create pentru aparate foto: creioane cu cap de carbon, spatule pentru curățarea zonelor greu accesibile ale senzorilor ș.a. Utilizează folii și ecrane de protecție pentru camere foto ca să reduci riscurile de zgâriere, lovire sau deteriorare a componentelor optice ale aparatului foto.

Ia în considerare sfaturile prezentate și identifică defecțiunile care apar la camera foto, rezolvă-le dacă este posibil și apelează la specialiști în echipamente foto când nu reușești să găsești soluția potrivită. Folosește atent aparatele foto, manevrează-le cu grijă și întreține-le cu atenție ca să eviți problemele și să prelungești durata de funcționare a camerelor foto.

Alți fotografi au mai citit și:

2 Comments

  • Buna seara. Sunt posesorul unui D5100 si am o problema, nu mai pot face fotografii, se vede prin obiectiv subiectul dar cand verific ce a ramas in memoria cardului (fotografia), totul este negru. Am schimbat cardul, am schimbat obiectivul, dar tot degeaba. Ma puteti ajuta sa identific cauza, eventual reparat? Multumesc.

    • Buna ziua. Am transmis mai departe catre colegii de la service si urmeaza sa fiti contactati de acestia.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.