Cum cureți senzorul foto – sfaturi practice pentru curatarea si prevenirea depunerilor de praf

Cei care lucrează cu obiective foto detașabile, cunosc foarte bine problema depunerilor de praf pe suprafața unui senzor CCD sau CMOS, de fiecare dată când schimbă un obiectiv cu altul. Chiar dacă putem vorbi astăzi despre tehnologii noi de autocurățare a senzorilor foto (ex: tehnologia de autocurățare cu ultrasunete / tehnologia de autocurățare prin vibrații), îndepărtarea manuală a prafului de pe senzorul foto rămâne o chestiune de actualitate. 

Pentru foarte mulți dintre cei care și-au cumpărat recent o cameră foto nouă, prezența depunerilor de praf pe senzor poate fi o necunoscută. Motivul este unul cât de poate de banal: este greu să îți dai seama cu ochiul liber de apariția prafului pe suprafața acestuia, iar pozele finale nu par să indice prezența impurităților. Situația poate fi total diferită, în cazul în care realizezi fotografii cu diafragma închisă. 

Așadar, vrem să îți arătăm în cele ce urmează cum poți curăța manual senzorul aparatului tău, precum și o serie de sfaturi practice, prin care poți evita apariția depunerilor de praf pe această zonă.

Ce este și cum funcționează un senzor foto?

În cazul aparatelor foto digitale, există 2 categorii de senzori: 

  • Senzorii foto CCD

 

  • Senzorii foto CMOS

Cum funcționează senzorii foto CCD? 

În cazul pozelor digitale, senzorii foto convertesc razele de lumină (cu care intră în contact) în electroni, rezultând astfel imaginea. Cu cât există o cantitate mai mare de lumină, cu atât numărul de electroni crește. 

Lumina care pătrunde în aparatul foto este albă și conține absolut toate lungimile de undă. Filtrele din interior, ce funcționează pe baza codului de culoare RGB (Red-Green-Blue), procesează pixel cu pixel tot acest “input”. Astfel, în cazul senzorului foto CCD, timpul de procesare a imaginii (din momentul în apeși pe buton și până în momentul în care imaginea apare pe display) este mai mare, însă mai precis decât în cazul camerelor cu senzor CMOS.

 

Cum funcționează senzorii foto CMOS? 

În cazul senzorilor foto CMOS, aceștia convertesc fotonii în electroni, prin procesarea datelor în mod direct, fără utilizarea unui cip de convertire a lungimilor de undă ale luminii. De aceea, timpul de procesare a unei imagini este mult mai scurt, decat în cazul camerelor foto cu senzori CCD. Totuși, lipsa convertoarelor poate determina apariția zgomotului de imagine. 

Însă lucrurile par să se îndrepte către un viitor promițător, chiar și în cazul camerelor cu senzor CMOS, prin dezvoltarea unei tehnologii revoluționare – FOVEON. Această tehnologie (pe care din ce în ce mai mulți producători de camere foto încep să o integreze în produsele nou lansate) utilizează proprietățile siliconului pentru a filtra diferite culori ale spectrului luminos. 

Pentru că am aflat acum cum funcționează cei doi senzori importanți, prezenți pe mai toate camerele foto digitale, să vedem cum pot fi aceștia curățați.

Cum identifici prezența prafului pe senzorul foto? 

Pentru a afla rapid dacă există praf pe senzorul camerei foto, poți face următorul test: 

  • Pune camera pe un trepied foto și îndreapt-o către o suprafață complet albă (cel mai bun exemplu – utilizarea unei coli A4 de hartie), foarte bine luminată și perfect netedă;
  • Setează modul de lucru pe Manual, sau pe utilitate de diafragmă, selectând o diafragmă de lucru de f/16 (sau chiar mai închisă, în funcție de obiectivul utilizat);
  • Ia câteva cadre și descarcă-le apoi în calculator;
  • La o examinare atentă a pozelor făcute astfel, se vor observa cu ușurință depunerile de praf de pe senzorul foto.

Cum curăț manual praful de pe senzorul foto?

Dacă ai făcut testul de mai sus și ai observat urme de praf pe suprafața senzorului foto, ai la dispoziție 3 variante de îndepărtare a acestuia: 

  1. Îndepărtare praf de pe senzorul foto – funcție de autocurățare

În cazul unui aparat foto cu funcție de autocurățare a prafului de pe obiectiv, intră în meniu și activează funcția respectivă. Reia testul de mai sus, pentru a observa dacă încă mai sunt depuneri de praf pe senzorul camerei. 

2. Îndepărtare praf de pe senzorul foto – asistență tehnică specializată

În cazul în care cantitatea de praf nu s-a diminuat, poți apela la serviciile de curățare profesională, puse la dispoziție de un service foto autorizat. Este cea mai simplă și sigură metodă prin care praful de pe senzorul unei camere foto poate fi înlăturat. 

În cazul în care vrei să știi cum se curăță manual un senzor foto, fără ajutorul specialiștilor de la un service, iată ce ai de făcut: 

3. Îndepărtare praf de pe senzorul foto – curățarea manuală a acestuia

În cazul unui DSLR Nikon

  • Încarcă acumulatorul aparatului sau conectează-l la o sursă de energie electrică. Acest pas este unul deosebit de important, deoarece trebuie să fii sigur ca ai în permanență curent în cameră, atunci cand cureți senzorul foto;
  • Scoate obiectivul, apoi pornește camera;
  • Intră în MENU > Meniu setare > Blocare oglindă sus pentru curățare (dacă vrei să afli mai multe informații despre acest pas, te rugăm să consulți manualul de utilizare al aparatului foto);
  • Apăsând apoi butonul de declanșare, oglinda se va ridica, perdeaua obturatorului se va închide, descoperind astfel senzorul camerei foto;

  • Murdăria de pe senzorul foto se va îndepărta prin utilizarea unei pompe cu aer. NU SE RECOMANDĂ UTILIZAREA UNEI PERII CU FIRE, deoarece textura acestora poate zgâria suprafața sensibilă a senzorului foto;
  • După ce ai terminat de curățat senzorul, oprește camera foto, oglinda va coborî, iar perdeaua obturatorului se va închide. În final, pune la loc obiectivul camerei.

În cazul în care nici așa nu ai reușit să îndepărtezi în totalitate cantitatea de murdărie de pe senzorul foto, îți recomandăm sa mergi cu aparatul într-un service autorizat. 

Utilizarea lichidelor speciale pentru curățarea senzorului foto

Pentru curățarea senzorului foto în profunzime, se pot utiliza și lichide speciale, pe care le poți îmbiba în șervețele special concepute pentru acest proces. Însă cum precizam și mai sus, surpafața senzorului este una extrem de sensibilă, iar orice daună adusă acesteia (indiferent de metoda de curățare manuală la care ai apela), poate însemna schimbarea contra-cost a senzorului. 

De aceea, chiar dacă te-am familiarizat cu o serie de metode “DIY” de curățare a acestei piese din camera foto, cea mai sigură metodă presupune apelarea la serviciile unui atelier de mentenanță acreditat. 

Măsuri de prevenire a depunerii prafului pe senzorul foto 

Chiar dacă evitarea în totalitate a acestei probleme este imposibilă, există o serie de măsuri pe care le poți lua, astfel încât te asiguri că se va depune mai puțin praf pe senzorul camerei. Iată care sunt acestea: 

  • De fiecare dată când vrei să schimbi obiectivul, oprește mai întâi camera; Astfel, se reduce încărcarea electrostatică a senzorului foto, determinând astfel o absorbție mai mică a cantităților de praf;
  • Asigură-te că exteriorul elementului obiectivului posterior nu este acoperit de praf, înainte de a-l atașa la cameră; Pentru curățarea acestuia de praf, poți utiliza aceeași pompă de aer (suflantă) despre care vorbeam puțin mai sus;
  • Nu lăsa camera foto cu montura pentru obiectiv deschisă, pe perioade mari de timp;
  • La schimbarea unui obiectiv cu altul, așază capacul pe cameră sau asigură-te că schimbul dintre obiective are loc imediat;
  • Atunci când contextul îți permite, asigură-te că schimbarea obiectivului foto se realizează într-un mediu uscat și ferit de praf sau vânt;
  • De fiecare dată când schimbi obiectivul, ține camera foto cu obiectivul îndreptat în jos, pentru a fi sigur că accesul prafului pe senzor este cât se poate de limitat;
  • Ține praful și alte murdării departe de capacul posterior al obiectivului și capacul camerei foto; Atunci când vrei să atașezi un obiectiv la cameră, poți atașa capacul posterior al obiectivului la capacul corpului camerei; Astfel, te asiguri că toate capacele obiectivelor nu captează praf și alte murdării, mai ales atunci când sunt păstrate în geanta pentru camera foto.

Pe F64 găsești soluții profesionale pentru curățarea și întreținerea senzorilor foto, precum și o gamă completă de produse pentru curatarea aparatelor foto si a obiectivelor

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • Bună seara,
    As vrea sa curat si eu senzorul la un Nikon d7100 si obiectivul
    Cât durează aceasta operațiune si ce o estimare de preț.
    Mulțumesc

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.