Sony ZV-10 – Vlogging-ul e mai ușor ca niciodată

În ultima perioadă toată lumea a început să fie interesată de zona de video atât din curiozitate, dar și din dorința de a încerca să își expună conținutul pe care aceștia îl consideră interesant. De dată aceasta Sony vine în întâmpinarea creatorilor de conținut cu un aparat complet și cu posibilitatea de a avea obiective interschimbabile. Pe internet în ultimii ani toată lumea a început să vorbească despre vlogging, echipamentul necesar, cursuri și discuția poate să continue fără sfârșit. În toată această sfera rămâne consacrată întrebare “De unde încep când vine vorba de vlogging?” la care în acest articol o să încercăm să îi găsim un răspuns.

(c) Rareș Irimia

Dacă te așteptai să ai nevoie de un ozn de cameră pentru a putea să te apuci de vlog ai greșit răspunsul. Camera de care ai nevoie o găsești chiar în buzunarul tău, camerele telefoanelor începând să performeze în ultimii ani reușind să fie un punct foarte bun de plecare în dorința de a gusta din lumea vloggingului.

Revenind la camera noastră, Sony ZV-E10, cuvântul care o definește este versatilitatea reușind în dimensiunile acesteia să satisfacă nevoile atât începătorilor în materie de vlog dar și veteranilor. Avantajul principal este montura care permite să utilizezi interschimbarea obiectivelor ce te vor ajuta să imortalizezi orice evenimente fără teamă de un zoom fix. Body-ul vine la pachet cu un sensor APS-C de 24MP, dar și un ecran tactil flexibil. În construcție cei de la Sony au fost atenți ca aparatul să fie prietenos cu persoanele care sunt la început ca încă din primul pas pe care îl fac în această nișă să pășească cu dreptul și astfel o parte din muncă acestora să fie ușurată.

Specificații cheie

  • Senzor APS-C CMOS 24MP
  • Sistem AF (autofocus) cu detectare a ochilor și feței +Product Showcase
  • Înregistrare video 4K/24p fără crop
  • Înregistrare video 4K/30p cropped (1.2)
  • Înregistrare slow-motion 1080/120p cropped
  • Microfon încorporat cu 3 capsule și grilaj protector
  • Display tactil rabatabil; 1 x port 3.5 mm pentru căști
  • Patina activa pentru accesorii (hot shoe) 1 x port 3.5 mm pentru microfon
  • Port USB-C pentru incarcare, conectare și livestream
  • Autonomie: 440 fotografii/ 80 de minute de înregistrare video continuă
  • Posibilitatea de a înregistra clipuri video vertical

Suntem obișnuiți cu construcția prietenoasă a body-urilor Sony, iar acest model nu ne dezamăgește cu acest lucru. Prezintă o construcție minimalistă, cu toate shortkey-urile la vedere și fără prea mare bătaie de cap, dar și butoane intuitive care nu îți vor complică viața în dorința de a începe viața de vlogger.

 

Funcții cheie body

  • Switch-ul între modurile Slow and Quick (S&Q) pentru video și high-speed video
  • Butonul background defocus/C1, care face ca aparatul să capteze imaginile cu cel mai mare aperture
  • Un buton suplimentar pentru înregistrare video
  • Un inel pentru zoom ajustabil în jurul declanșatorului principal
(c) Rareș Irimia

Pentru că vorbim despre o cameră de vlog înseamnă că avem și niște accesorii specifice. Lui Sony ZV-E10 îi poți atașa un mâner pentru o mai mare manevrabilitate. Este lejer de manevrat și oferă mai multe posibilități de configurare. Chiar și cu respectivul atașament, ansamblul păstrează dimensiuni reduse, astfel încât îl poți transporta cu ușurință în ghiozdan și îl poți folosi într-o multitudine de situații.

Funcții foto

Dacă lăsăm pentru altă discuție meniul celor de la Sony putem să spunem că sony ZV-E10 are o construcție begineer-friendly. Focusul aparatului este rapid și acolo unde trebuie. Lucrurile interesante se întâmplă când e vorba de filmat.

Softul camerei își menține focusul pe subiectul cel mai apropiat de obiectiv. Atât pentru selfie, cât și pentru filmarea altor obiecte subiectul cel mai apropiat va fi cel mentinut în focus, tranziția este smooth și naturală.

(c) Rares Irimia

Utilizare

Cu dimensiunile sale foarte mici nu ai cum să eziți să îl iei oriunde cu tine, o cameră atât de compactă încât încape fără mari probleme în buzunarul gecii. Senzorul aduce imagini clare cu un focus precis și la valori ISO mai mari. Pot să mă leg de faptul că stabilizarea nu este una foarte strălucită în timpul filmării, mai ales în cazul în care vrei să filmezi lucuri care implicit implică multă acțiune. La cât este de mică e păcat să nu ai oriunde o cameră că ZV-E10 pe care poți să o utilizezi în scurtele filmări din locurile în care ajungi până la instantaneele care îți atrag atenția. Îmi place să scot aparatele din demo în afară zonei lor de confort iar din acest motiv am testat capacitatea senozorului într-o tură de noapte prin oraș sau la cursele de la Hipodromul Ploiești. Aparatul s-a descurcat cu mult mai bine decât mă așteptam și a făcut față condițiilor care îl puneau în avantaj. Un minus din partea mea este asupra bateriei care dacă este folosită într-un mod abuziv nu o să facă față nivelului de utilizare, dar și clasica problema la Sony încălzirea aparatului atât la filmare cât și la fotografiere.

(c) Rareș Irimia
(c) Rareș Irimia
(c) Rareș Irimia
(c) Rareș Irimia
(c) Rareș Irimia
(c) Rareș Irimia
(c) Rareș Irimia
(c) Rareș Irimia
(c) Rareș Irimia
(c) Rareș Irimia
(c) Rareș Irimia
(c) Rareș Irimia
(c) Rareș Irimia
(c) Rareș Irimia
(c) Rareș Irimia
(c) Rareș Irimia
(c) Rareș Irimia
(c) Rareș Irimia

Concluzie

Locul în care se impune Sony ZV-E10 este versatilitatea. Mic, compact, oferind posibilitatea de utilizare în orice locație, imaginația ta fiind ultima barieră. Chiar dacă nu ai trepiedul respectiv pentru vlog aparatul poate să te ajute să treci prin situații foarte versatile de creare de conținut. Să nu uităm de personalizarea cu orice accesorii de la microfoane și până la noi obiective care îți pot ușura din muncă de teren. Pentru acest material vreau să le mulțumesc prietenilor mei de la F64 care au fost foarte receptivi și am reușit să aducem un nou material de demo în prim plan.

Articol și fotografii de Rareș Irimia

Pe Rareș Irimia îl puteți găsi pe site-ul său.

Produse recomandate

S-ar putea să te intereseze și următoarele articole:

Soluții de vlogging Sony, cu Gabriel V. Barna
Prin Ploiești cu Sony A7 III
Sony lansează noua cameră de vlogging ZV-E10, dedicată vloggerilor și creatorilor de conținut video

Tu deții un aparat de la Sony și dacă da, care este experiența ta cu acesta? Lasă-ne un comentariu!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.