Ole Salomonsen – Aurora boreală în imagini cu un obiectiv superangular

Un pârâu șerpuit cu muntele în fundal. Poate o stâncă în prim plan și puțin din cerul noros, toate elementele pe care v-ați aștepta să le vedeți într-o imagine clasică de peisaj. Dar cum ar fi dacă, în locul pământului, cerul ar fi vedeta spectacolului? Cum ați surprinde o scenă pitorească de fundal cu luminile aurorei boreale dansând pe deasupra? Exact aceasta este provocarea cu care se confruntă fotograful Ole Salomonsen.

(c) Ole Salomonsen

„Când fotografiezi aurore, ai nevoie de un obiectiv superangular”, spune Ole. „Luminile nordului pot fi foarte mari, extinse pe întregul cer al nopții, de la est la vest. Deși s-ar putea să nu fie nevoie sau să nu dorești să le surprinzi în integralitate, acest lucru este foarte dificil, deoarece aurorele sunt imprevizibile și își pot schimba brusc direcția, forma și intensitatea.”

Pentru a realiza impresionantele sale imagini cu aurore, Ole își folosește aparatul Sony Alpha 7R IV cu obiectivul Sony FE de 16-35 mm la f/2,8 GM, precum și cu FE de 12-24 mm la f/4 G. Pe lângă acestea, este nerăbdător să adauge în geanta cu echipamente foto și recentul obiectiv FE de 12-24 mm la f/2,8 GM. Capacitatea de fotografiere cu cele mai mari distanțe focale a acestor obiective îi permite să creeze imagini care ar reprezenta ele însele peisaje superbe, însă cu un plus de dramatism datorat uimitoarei aurore care iluminează cerul.

(c) Ole Salomonsen

„Fotografierea aurorelor intră în două categorii foto: fotografia de peisaj și astrofotografia”, spune Ole. „La fel ca în cazul oricărei fotografii de peisaj, un peisaj cu aurore trebuie să respecte regulile. Ceea ce înseamnă că este esențial ca prim planul și fundalul să fie atrăgătoare. Asta pentru ca povestea pe care o spui să nu se limiteze doar la aurore.”

Spre deosebire de alți fotografi care folosesc expuneri lungi și diafragme mici, Ole preferă să fotografieze în unghi larg, folosind o viteză cât mai ridicată a obturatorului. Fotografierea cu o diafragmă de f/2,8 poate însemna că profunzimea câmpului vizual nu acoperă nimic din prim plan

(c) Ole Salomonsen

„Dacă fotografiezi un portret sub aurore”, explică Ole, „focalizarea nu va fi pe subiect. Ca regulă generală, când folosești un obiectiv în unghi larg de 16 mm la f/2,8 pe un aparat foto tip cadru întreg, surprinzi elementele de prim plan aflate la 3-4 metri în fața aparatului acceptabil de clar, chiar și atunci când focalizezi asupra stelelor. Dar dacă dorești ca prim planul să fie extrem de clar, ar trebui să realizezi o altă expunere în care prim planul este focalizat, apoi să îmbini expunerile cu Focalizare combinată când le editezi”.

(c) Ole Salomonsen

Ultimul sfat al lui Ole pentru cei care doresc să fotografieze aurore este să fie mereu pregătiți. „Nu uitați că nu voi dețineți controlul, ci aurorele, în special atunci când se deplasează rapid, așadar, fiți pregătiți să vânați imaginile în orice moment.”

Ole este un ambasador prin imagini al Sony Europe și puteți vedea mai multe lucrări ale acestuia la această adresă.

Produse recomandate

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.