Ole Salomonsen – Aurora boreală în imagini cu un obiectiv superangular
F64
- 6minutes read
Un pârâu șerpuit cu muntele în fundal. Poate o stâncă în prim plan și puțin din cerul noros, toate elementele pe care v-ați aștepta să le vedeți într-o imagine clasică de peisaj. Dar cum ar fi dacă, în locul pământului, cerul ar fi vedeta spectacolului? Cum ați surprinde o scenă pitorească de fundal cu luminile aurorei boreale dansând pe deasupra? Exact aceasta este provocarea cu care se confruntă fotograful Ole Salomonsen.
„Când fotografiezi aurore, ai nevoie de un obiectiv superangular”, spune Ole. „Luminile nordului pot fi foarte mari, extinse pe întregul cer al nopții, de la est la vest. Deși s-ar putea să nu fie nevoie sau să nu dorești să le surprinzi în integralitate, acest lucru este foarte dificil, deoarece aurorele sunt imprevizibile și își pot schimba brusc direcția, forma și intensitatea.”
Pentru a realiza impresionantele sale imagini cu aurore, Ole își folosește aparatul Sony Alpha 7R IV cu obiectivul Sony FE de 16-35 mm la f/2,8 GM, precum și cu FE de 12-24 mm la f/4 G. Pe lângă acestea, este nerăbdător să adauge în geanta cu echipamente foto și recentul obiectiv FE de 12-24 mm la f/2,8 GM. Capacitatea de fotografiere cu cele mai mari distanțe focale a acestor obiective îi permite să creeze imagini care ar reprezenta ele însele peisaje superbe, însă cu un plus de dramatism datorat uimitoarei aurore care iluminează cerul.
„Fotografierea aurorelor intră în două categorii foto: fotografia de peisaj și astrofotografia”, spune Ole. „La fel ca în cazul oricărei fotografii de peisaj, un peisaj cu aurore trebuie să respecte regulile. Ceea ce înseamnă că este esențial ca prim planul și fundalul să fie atrăgătoare. Asta pentru ca povestea pe care o spui să nu se limiteze doar la aurore.”
Spre deosebire de alți fotografi care folosesc expuneri lungi și diafragme mici, Ole preferă să fotografieze în unghi larg, folosind o viteză cât mai ridicată a obturatorului. Fotografierea cu o diafragmă de f/2,8 poate însemna că profunzimea câmpului vizual nu acoperă nimic din prim plan
„Dacă fotografiezi un portret sub aurore”, explică Ole, „focalizarea nu va fi pe subiect. Ca regulă generală, când folosești un obiectiv în unghi larg de 16 mm la f/2,8 pe un aparat foto tip cadru întreg, surprinzi elementele de prim plan aflate la 3-4 metri în fața aparatului acceptabil de clar, chiar și atunci când focalizezi asupra stelelor. Dar dacă dorești ca prim planul să fie extrem de clar, ar trebui să realizezi o altă expunere în care prim planul este focalizat, apoi să îmbini expunerile cu Focalizare combinată când le editezi”.
Ultimul sfat al lui Ole pentru cei care doresc să fotografieze aurore este să fie mereu pregătiți. „Nu uitați că nu voi dețineți controlul, ci aurorele, în special atunci când se deplasează rapid, așadar, fiți pregătiți să vânați imaginile în orice moment.”
Ole este un ambasador prin imagini al Sony Europe și puteți vedea mai multe lucrări ale acestuia la această adresă.