Review Canon EOS M50 Mark II, cu Cristi Kerekes

Ca răspuns la cererea tot mai mare de echipamente de înaltă calitate care să îndeplinească cerinţele creatorilor de conţinut, Canon Europe a lansat la începutul anului 2021 aparatul EOS M50 Mark II, succesorul modelului premiat EOS M50. Oamenii dedică mai mult timp hobby-urilor şi îşi dezvoltă noi aptitudini, iar crearea, partajarea şi vizualizarea de conţinut pe Instagram, YouTube şi Twitch continuă să crească. Perfect pentru vloggeri, bloggeri şi influenceri, Canon EOS M50 Mark II este alegerea ideală pentru creatorii de conţinut care au nevoie de imagini de calitate excepţională, de funcţii inteligente şi de posibilitatea de a transmite în direct pentru publicul din on-line.

Cristi Kerekes a testat acest aparat. În continuare, vom afla mai multe despre experiența lui cu Canon EOS M50 II.

Uneori pozăm și filmăm peisaje și avem nevoie de un unghi larg, alteori avem nevoie de un zoom mai mare ca să privim detaliile unor subiecte mai îndepărtate. Putem la fel de bine să ne decidem să facem vlogging sau să facem poze de portret și atunci avem nevoie de un fundal mai neclar, mai blurat. Toate aceste orizonturi se deschid cu ajutorul camerei Canon EOS M50 II, un mirrorless cu obiective interschimbabile care îți oferă diverse modalități de a realiza fotografii, de a filma și de a transmite live pentru audiența ta.

Marele avantaj este că îți oferă posibilitatea de a cupla diverse obiective din gama EF-M. Eu am avut în teste un 15-45mm f3.5-f6.3 ( un obiectiv micuț, cu stabilizare optică de imagine și cu motor de focus STM capabil să facă treceri line între planuri atunci când filmezi cu el).

M50 Mark II are un senzor APS-C. În testele pe care le-am făcut, mi-a plăcut faptul că acest obiectiv mi-a permis să fac și poze wide, având un unghi de cuprindere îndeajuns de mare fără a genera distorsiuni deranjante pe extremele imaginilor, dar și poze cu zoom, unde m-am bucurat de o separare mai bună a subiectelor, adică am reușit să generez acel blur.

Ce mi-a plăcut foarte mult este poziția butonului de record pe această cameră, adică foarte aproape de butonul pentru declanșare. Ergonomia este foarte importantă, ma ales la o cameră de vlogging. Tot pe partea de sus regăsești și un switch pentru on/off, cadranul rotativ pentru modurile de filmare și de fotografiere și încă două lucruri utile: butonul reprogramabil din meniul aparatului, care poate să preia diverse funcții de care ai nevoie rapid, și rotița cu care controlezi valorile unei anumite funcții: ISO, diafragmă, timp de expunere etc.

Ecranul LCD este tactil și are 3 inchi, îl poți rabata pe orizontală și se poate și roti în orice poziție, astfel încât vlogging-ul sau fotografierea poate fi făcută chiar și din unghiuri mai complicate. Lângă LCD avem bineînțeles diverse butoane de control: setări rapide și butonul pentru meniu care este foarte intuitiv, mai ales dacă ești începător.

Pe laterala dreaptă vei regăsi porturile micro USB și micro HDMI, iar sub acestea un buton pentru activarea funcțiilor Bluetooth și wi-fi. Te ajută să creezi o conexiune între cameră și telefon, pentru a descărca rapid pozele și filmele prin intermediul aplicației Canon Camera Connect.

Acumulatorul acestei camere este situat lângă cardul SD, pe partea de jos a camerei și îți permite să realizezi undeva la 305 cadre foto, cu 70 mai multe decât la M50 Mark I, dar asta bineînțeles că depinde și de temperatura de afară, pentru că dacă este mai frig, acumulatorul se va descărca mai repede.

Întotdeauna când realizezi materiale video trebuie să te gândești și la calitatea sunetului. Cei care se uită la videoul tău vor prefera întotdeauna un sunet mai bun în detrimentul imaginii. Un sunet mai bun vei obține cu siguranță dacă te vei folosi de intrarea de microfon situată pe partea stângă a camerei. Îți recomand un microfon extern foarte bun care este și unidirecțional, adică va capta sunetul foarte clar din față și va respinge alte sunete deranjante din laterale: Rode Videomicro. Nu necesită baterie, se alimentează direct din mufa jack, îl poți monta pe patina de blit de pe cameră.

Există și o variantă de kit premium, conceput special pentru vlogging și streaming, care include microfonul amintit mai sus, un trepied foarte folositor când vrei să menții camera mai la distanță, un cablu HDMI și o placă de captură pentru streaming, acumulatori de rezervă și cablu de alimentare pentru priză, ca să nu ai niciun stres când înregistrezi.

Cu M50 Mark II vei beneficia de tehnologia Dual Pixel Autofocus care este mult mai precisă și mai rapidă, iar asta aduce un mare avantaj, pentru că atunci când te filmezi sau atunci când faci portrete, vei avea la dispoziție și funcția de Eye Tracking. Camera va identifica ochiul cel mai apropiat de senzor și va focusa pe acesta.

10 cadre pe secundă în rafală, atât îți oferă M50 Mark II pe modul foto, iar valorea ISO urcă în modul normal până la 12800, dar poate fi extinsă din meniul aparatului până la 25600.

Pe partea video, această cameră este capabilă să filmeze în 4K la 24 de cadre pe secundă și trebuie să știi că va fi introdus un crop suplimentar, iar focusul se face prin detectarea de contrast. În Full Hd, ai la dispoziție 24, 30 și 60 de cadre pe secundă, așa că te poți folosi și de filmări în slow motion.

Recomand această cameră pentru versatilitatea și ergonomia de care dă dovadă la niște dimensiuni mici. Este numai bună de luat în vacanțe împreună cu un obiectiv mai wide, poate unul de portret și unul de zoom. Pentru streaming live și vloguri, mi se pare ideală dacă mă gândesc la acel kit premium

Pentru a afla mai multe detalii despre această cameră, poți urmări acest videoclip:

Produsele testate de Cristi Kerekes:

Tu deții un aparat mirrorless de la Canon? Dacă da, care este experiența ta cu acesta? 

Despre ce produse de la Canon ai dori să te documentezi, să citești review-uri pe blogul F64 și să urmărești review-uri pe canalul de Youtube F64? Lasă-ne un comentariu!

Îți recomandăm să citești și următoarele articole:

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.