Fotografia de călătorie – 6 sfaturi cu Gina Buliga

Călatoriile implică nevoia de cunoaștere și o libertate aparte, probabil de aceea toată lumea își dorește să călătorească. Ne naștem cu impulsul de a învăța, de a explora, de a crea. Iar amintirile din călătorii sunt cele pe care ni le dorim vii pentru multă vreme, fotografiile fiind modul cel mai bun și simplu de a realiza acest lucru.
Alături de Gina Buliga și Nikon, ți-am pregătit special pentru blogul F64 6 sfaturi utile când vine vorba de fotografia de calatorie.

#1 Documentează-te

Ca să identifici cele mai bune oportunități de fotografie de călătorie, studiază destinația înainte cu ceva timp. Află care sunt cele mai interesante locuri ce merită vizitate și fotografiate, când se deschid anumite obiective turistice și care sunt unghiurile și scenele cele mai fotografiate (pentru a te inspira dar și pentru a le evita, dacă îți dorești altceva). Gândește un traseu pentru fiecare zi dacă este posibil. Încearcă să fotografiezi atunci când sunt puțini turiști în jur, caută locurile autentice și evenimentele speciale din perioada in care calatoresti.

#2 Alege echipamentul potrivit

Fotografia de călătorie poate implica situații de fotografiere dintre cele mai diferite. De la fotografia de peisaj și natură, portrete, la fotografia de stradă și arhitectură sau chiar fotografie de noapte. Deși orice aparat de fotografiat poate fi util, trebuie să adaptezi echipamentul la ceea ce îți dorești să realizezi. Ar fi indicat să ai cel puțin un aparat foto cu obiectiv capabil să surprindă o varietate de scene (all-around), carduri de memorie și baterii de rezerva. Chiar și un trepied. Dacă îți permiți, alege un aparat DSLR sau mirrorless, câteva obiective cu distanță focală diferită (wide, standard, tele) și un set de filtre.

Gina Buliga, Ambasador Nikon, are in trusa foto urmatoarele:

În ultimele ture am început să fotografiez si pe Z-uri: Nikon Z7 si Nikon Z6 , Nikon Z50 . A fost pentru prima oară cand am lucrat cu un 24-70 special pentru Z-uri , în 2019 am tras cu prima variantă cu f/4, iar din 2020 am început să trag și cu 24-70 f /2.8, care îmi place foarte mult , are o optică excepțională. De asemenea, fiind la un film in 2020 , Z-urile m-au ajutat extrem de mult , pentru ca au sistemul silențios și nu a fost nevoie să iau o cutie specială pentru DSLR. Am tras în timpul filmărilor doar cu Z-urile ( 2 aparate Z7 ) , iar in pauze am mai tras și cu Nikon D5 , aparatul meu de suflet, la care nu vreau să renunț. Îmi place foarte mult în ultima perioadă să lucrez pe Z-uri , pentru că sunt foarte prietenoase și micuțe , cu acel ecran rabatabil care mă ajută enorm să văd alte unghiuri oriunde mă aflu , cel puțin la o filmare chiar dacă nu pot fizic , ridic aparatul și prin ecranul rabatabil văd ce se întamplă și pot trage still peste cameră , peste directorul de imagine , am noroc ca ne cunoaștem și nu ma dau la o parte …:) În ultimul an am avut norocul să ajung la filmul The Proteje să trag BTS și în acest proiect am tras foarte bine cu Z-urile."

Gina Buliga

#3 Ține cont de compoziție

Este important să înțelegem ce inseamnă compoziția. Aceasta se referă la multitudinea de elemente dintr-o scenă, aranjată într-un cadru. Multe dintre aceste sfaturi de compoziție sunt folosite în artă de mii de ani și chiar ajută la crearea unor compoziții mai atractive. Odată ce ajungi să le întelegi, vei ști când trebuie respectate sau inovate, încălcate sau mai bine spus, învață regulile ca un profesionist, pentru ca mai apoi să le poți încălca ca un artist!

Regula treimilor spune că cel mai bun loc de plasare al subiectelor este la punctele de intersecție ale unor linii ce împart cadrul în trei părți egale orizontal și vertical. Alte reguli implică perspectiva, profunzimea câmpului, plasarea orizontului, încardrarea, marimea subiectelor si altele.

Descoperă pe YouTube serialul Lectia de compoziție și inspiră-te!

De asemenea, poți găsi un articol cu 17 sfaturi despre compoziție, aici.

#4 Observă și întelege lumina

Lumina joacă rolul principal în fotografie, dincolo de subiect. De fapt, uneori poate și un subiect în sine. Aceasta poate transforma o scenă sau un subiect banal și comun în ceva excepțional. Lumina bună pentru fotografie îndeplinește anumite cerințe de calitate, culoare și direcție, toate având impact asupra unei scene sau subiect. Pentru fotografii de călătorie, lumina naturală este esențială și pentru mulți unica necesară. Lumina artificială poate fi utilizată pentru a îmbunătăți și complementa o scenă. Profită de orele de aur, dar nu abandona fotografierea nici în caz de nori si ploaie. S-ar putea să ai surprize placute 🙂

#5 Caută subiecte și abordări inedite

Daca vrei sa faci ceva diferit, explorează locurile mai puțin cunoscute, caută unghiuri diferite, mergi în sensul opus față de majoritatea turiștilor, caută străduțe care abundă de cultura locală și emană acel spirit autentic al locurilor. Caută povești, oferă context, cu siguranta vei obtine imagini altfel!

#6 Participă la tururi și workshop-uri de fotografie

Dacă nu găsești însoțitori de călătorie la fel de pasionati de fotografie sau dacă dorești să exersezi și să înveți lucruri noi, un workshop sau o tură foto dedicată poate fi alegerea perfectă. În cadrul acestora, pentru că sunt concepute special pentru a accesa zone și subiecte pe care le dorești a le fotografia, vei putea realiza imagini excepționale. Există o multime de opțiuni de tururi foto la o simplă căutare online, iar destinațiile sunt dintre cele mai variate și incitante.

Următoarea tură a Ginei Buliga este cea din Namibia (Iun 2021).

Am luat deja obiective și pentru participanti, Nikon fiind mereu un partener foarte aproape de mine. În sacul foto voi avea un Nikon Z6 și Z7 , 24 mm 1.4, Z 24-70 mm 2.8, 105 mm 1.4, 70 - 200 mm f 2.8 și obiectivul 50 mm 1.8 pentru Z. De data aceasta mi-am propus să trag si putin pe video cu Z6 , sper să mă descurc și să iasă un filmuleț plin de zâmbete la final, după ce revenim din tură. Aștept din tot sufletul această tura, să mă reîntâlnesc cu deșertul , my love. Ce voiam să vă mai spun este ca sunt un fan al telefonului în orice tura , cel mai rapid dai mai departe un moment și cu telefonul, un instantaneu il transmiți cel mai rapid acasa și cu telefonul , așa că sunt mereu foarte atenta să am acumulatorii de la aparate încărcați , dar de asemenea să am și acumulatorul de la telefon încărcat. Eram un super fan telefon de pe vremea când instagramul era o cumunitate minunată a fotografilor care arată ce fac cu telefonul, între timp lucrurile s-au schimbat, dar ne adaptăm în fiecare moment la tot ceea ce se întamplă. Știți motto-ul meu...LET THE BEAUTY OF WHAT YOU LOVE BE WHAT YOU DO! Un sfat ce îl pot da și l-am dat întotdeauna este să nu uităm să fotografiem și cu sufletul când declanșăm , pentru că cu siguranță vom transmite ceea ce am trăit acolo unde călcam . Câteodată , un cadru care nu este tehnic extrem de corect transmite de o mie de ori mai mult …sa nu ne blocăm că nu avem trusa completa , să tragem cu ceea ce avem și să simțim ceea ce declanșăm și să nu uităm să sheruim întotdeauna ceea ce trăim."

Gina Buliga

Tu ce sfaturi despre fotografia de călatorie ne recomanzi? La ce destinații visezi? Lasă-ne un comentariu sau întrebări pentru Gina, dacă ai. 🙂

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *