Canon EOS R5 vs. Canon EOS R6: care ţi se potriveşte?

Având la bază inovatoarea tehnologie Full Frame mirrorless introdusă împreună cu gama de aparate foto Canon EOS R şi obiectivele RF, două modele noi Full Frame mirrorless duc performanţa EOS la următorul nivel. Ambele modele oferă funcţii extinse şi creativitate nelimitată, dar care dintre ele ţi se potriveşte cel mai bine?

Rezultatul a unor ani de dezvoltare, Canon EOS R5 este modelul de referinţă al Sistemului EOS R pentru fotografii profesionişti, redefinind întregul concept de aparat foto mirrorless. Modelul Canon EOS R6 este un aparat foto hibrid ideal, oferind cea mai bună performanţă de pe piaţă la fotografiere şi filmare în condiţii de luminozitate scăzută. Cele două modele sunt dotate cu cel mai bun Stabilizator de Imagine de pe piaţă, cu până la 8 stops, folosind o combinaţie între obiective şi IS intern, viteze mari de fotografiere în rafală de până la 20cps şi urmărire avansată cu ajutorul sistemului Dual Pixel CMOS AF II. În plus, fiecare model are avantajele sale unice, începând cu filmarea incredibilă RAW 8K a modelului EOS R5 şi până la intervalul ISO extrem de generos al modelului EOS R6.

În continuare, vom discuta despre principalele caracteristici ale modelelor Canon EOS R5 şi Canon EOS R6 cu John Maurice, European Product Marketing Manager
la Canon Europe şi Mike Burnhill, Product Specialist, care vor evidenţia punctele forte pe care aceste două modele le au în comun, dar şi principalele diferenţe dintre acestea.

1. Stabilizator de imagine puternic

Canon EOS R5 şi Canon EOS R6 sunt primele aparate foto Canon dotate cu Stabilizator de Imagine intern, bazându-se pe un nou sistem inovator ce permite obţinerea de până la 8 stops de IS combinat, o noutate absolută în industria de profil. Asta înseamnă imagini mai clare şi filmări mai fine şi mai stabile, reducând în
mod semnificativ aspectul neclar al imaginilor cauzat de mişcarea aparatului.

„Avantajul practic este că puteţi folosi timpi de expunere mai lungi în condiţii de luminozitate scăzută, de exemplu, chiar şi când folosiţi aparatul din mână,“ spune John.

2. Funcții video revoluționare

Oferind funcţii video inovatoare, modelul Canon EOS R5 este primul aparat foto Full Frame mirrorless care înregistrează 8K RAW intern şi filmează 4K la 120p. Filmarea folosind întreaga lăţime a senzorului la rezoluţie 8K în format RAW până la 30p surprinde de patru ori mai multe detalii decât în format 4K şi oferă flexibilitatea de a decupa masiv în postproducţie, în special dacă exportaţi în Full HD.

„Canon EOS R5 este dotat cu o rezoluţie foarte mare şi oferă funcţiile pe care utilizatorii serioşi de echipamente video le caută, precum mai multe opţiuni de comprimare, inclusiv All-I şi IPB, format de imagine DCI şi până la 4K 120p şi 24p împreună cu 23,98″,adaugă Mike.

Atât Canon EOS R5 cât şi Canon EOS R6 permit înregistrarea folosind Canon Log pentru un interval dinamic maxim, facilitând includerea oricăruia dintre modele
într-un flux de lucru profesional. De asemenea, ca o premieră pentru echipamentele EOS, ambele modele au acum posibilitatea de afişare a unui model cu dungi pentru a ghida expunerea şi pentru a indica orice supraexpunere în timpul filmării, alături de ghidarea focalizării în cazul focalizării manuale asistate.

Canon EOS R6 oferă diverse opţiuni video, filmând la 4K UHD cu până la 60p – o îmbunătăţire faţă de modelul Canon EOS R care filmează în 4K la 30p şi reducând decuparea video pentru a putea folosi aproape toată zona orizontală a senzorului (94%). De asemenea, Canon EOS R6 are opţiunea de a realiza filmări HDR PQ ca
alternativă la Canon Log pentru un flux de lucru HDR.

3. Focalizare automată inteligentă cu procesorul de referinţă DIGIC X

Ambele modele conţin tehnologia de ultimă generaţie cu care este dotat modelul Canon DSLR de referinţă pentru fotografiere sportivă şi de acţiune – EOS-1D X
Mark III. Aceasta include puternicul procesor DIGIC X şi funcţiile avansate de focalizare automată inteligentă.

„Canon EOS R5 şi Canon EOS R6 au multe lucruri în comun, deoarece ambele sunt dotate cu un procesor DIGIC X care este „creierul“ din spatele aparatului ce
controlează întreaga performanţă a acestuia,“ afirmă John.

În plus, ambele modele oferă viteze uimitoare de focalizare automată: atunci când sunt folosite împreun cu un obiectiv precum Canon RF 24-105MM F4L IS USM la 105mm, ambele modele pot focaliza în doar 0,05 secunde.

4. Fotografiere în rafală cu până la 20cps

Ambele modele oferă noi posibilităţi de utilizare, cu viteze uimitoare la fotografierea în rafală cu până la 20 cps atunci când folosiţi obturatorul electronic sau 12cps la folosirea obturatorului mecanic. 1 Urmărirea AF este disponibilă pentru ambele opţiuni.

Toate acestea asigură un nou nivel de performanţă, făcând ambele modele potrivite pentru utilizare în numeroase domenii.

5. Performanţă incredibilă în condiţii de luminozitate redusă

Datorită Dual Pixel CMOS AF II de generaţie viitoare, ambele modele oferă performanţă incredibilă în condiţii de luminozitate redusă, focalizând la niveluri de lumină chiar şi de -6EV, pentru Canon EOS R5 şi chiar la -6.5EV, pentru Canon EOS R6 folosit cu obiectivele Canon RF 50mm F1.2L USM sau RF 85mm F1.2L USM.

Datorită excelentelor vizoare electronice (EVF) (3,69m de puncte pentru EOS R6 şi 5,76m de puncte la EOS R5) şi IS intern, ambele modele pot focaliza şi pot fotografia în locuri aflate aproape complet în întuneric, în care înainte aparatele foto nu puteau realiza focalizarea automată.

6. Senzori CMOS avansaţi

Dotat cu un senzor avansat, cu rezoluţie de 45MP şi cu viteza la fotografiere de până la 20cps, Canon EOS R5 oferă o combinaţie unică de viteză şi rezoluţie.

Canon EOS R6 este dotat cu un senzor Full Frame CMOS de 20MP, comparabil cu cel al modelului DSLR pro Canon EOS-1D X Mark III, care permite crearea unor
fişiere mai uşor de gestionat, un timp de procesare mai mic şi o performanţă mai bună în condiţii de luminozitate scăzută.

 

7. Conectivitate superioară totală

Atât Canon EOS R5, cât şi Canon EOS R6 oferă funcţii avansate de transfer de imagini, cu Wi-Fi cu 2.4GHz încorporat facilitând conectarea la un telefon inteligent sau la o reţea Wi-Fi şi conexiune USB 3.1 gen 2 care permite conectarea aparatelor foto la calculator.

De asemenea, ambele modele sunt compatibile cu noul serviciu în cloud Canon image.canon, având o opţiune de transfer automat pentru realizarea automată de copii de rezervă ale imaginilor în cloud-ul Canon pentru a fi sincronizate cu alte servicii sau descărcate automat în calculatorul de acasă.

8. Ergonomie și aspect

Canon a ţinut cont de părerile utilizatorilor exprimate după lansarea Canon EOS R, aşa că ambele modele sunt dotate cu un joystick multi-controller pentru selectarea rapidă şi simplă a punctelor AF – la fel ca la modelul Canon EOS 5D Mark IV – şi un disc de control rapid în partea din spate pentru verificarea imaginilor sau reglarea unor setări precum diafragma.

„EOS R5 din punct de vedere al design-ului se aseamănă cu Canon EOS R prin faptul că are un ecran LCD în partea de sus şi un ecran LCD de înaltă rezoluţie, dar şi un buton de selectare a modurilor, spre deosebire de modelul EOS R6 care are un disc de selectare a modurilor,“ spune John.

9. Imagine clară prin vizorul electronic (EVF)

Folosind vizoare electronice de 0,5 inchi, de înaltă calitate, ambele modele asigură o acoperire de 100% a cadrului, oferind claritate şi fineţe la utilizare.

Canon EOS R6 foloseşte un vizor cu 3,69m de puncte cu o rată de refresh de până la 120cps, oferind aceeaşi claritate ca modelul Canon EOS R, dar cu o rată de refresh mai mare, în timp ce modelul Canon EOS R5 are un vizor electronic nou de 5.76m de puncte şi o rată de refresh de 120cps, oferind o experienţă asemănătoare cu cea a unui vizor optic.

10.O baterie nouă şi puternică

Canon EOS R5 şi Canon EOS R6 folosesc baterii litiu-ion noi, cu o capacitate mai mare.

Canon EOS R5 şi Canon EOS R6 pot fi încărcate prin USB sau printr-un conector USB-C folosind adaptorul USB PD-E1 sau alte dispozitive certificate compatibile
cu USB-PD cu putere de ieşire mare şi cu un cablu USB-C – USB-C.

Articol scris de Adam Duckworth și Lucy Fulford

Produse recomandate

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.