Cum influențează diferite obiective calitatea imaginii

Există o mulțime de factori care influențează calitatea imaginii, iar obiectivul folosit este un element principal. Acesta are un impact mai mare asupra calității fotografiei decât numărul de megapixeli, deoarece influențează calitatea fundalului, detaliile, adâncimea câmpului etc. În cele mai multe cazuri, este mai bine să investești într-un obiectiv de înaltă performanță, decât într-un corp de cameră scump, deoarece un obiectiv bun va face o diferență imensă, în comparație cu o cameră bună echipată cu un obiectiv de kit.

Cum influențează obiectivele calitatea unei fotografii este un subiect destul de larg, iar în acest articol vom evidenția cele mai importante aspecte.

Există mai multe caracteristici ale obiectivelor care au un impact imens asupra modului în care obiectivul va prelucra lumina. Aceste patru caracteristici sunt printre cele mai importante:

Adâncimea câmpului

Adâncimea câmpului te ajută să controlezi partea din imagine care va fi focalizată. În unele fotografii, ai nevoie de o anumită parte focalizată, dar în altele ai nevoie ca întreaga fotografie să fie focalizată, precum în fotografiile de peisaj. Adâncimea câmpului este diferită în funcție de ce obiectiv folosești și este afectată de diafragma maximă.

Apertura

Valoarea mai mică a diafragmei permite mai multă lumină pentru obiectiv, iar mai multă lumină înseamnă o adâncime a câmpului mai redusă, în timp ce o deschidere mai mare duce la imagini mai concentrate.

Diafragma maximă

Această caracteristică arată valoarea maximă a diafragmei. Este importantă mai ales dacă vrei să fotografiezi și noaptea, deoarece astfel vei obține imagini spectaculoase și pe timp de noapte.

Distanța focală

Dacă distanța focală este mai mică, obiectivul va surprinde un unghi mai larg al scenei.

Diferite tipuri de obiective

Putem împărți obiectivele în două tipuri principale: prime și zoom, dar există și alte diferențieri în funcție de distanța focală.

Obiectivele prime

Acest tip de obiectiv are o lungime fixă a punctului focal. Un avantaj principal al folosirii unui obiectiv prime este deschiderea maximă mai largă. De asemenea, fără opțiunile de zoom, obiectivele prime tind să creeze imagini mai clare. Un alt avantaj important, mai ales dacă folosești un obiectiv prime în vacanțe și călătorii, este dimensiunea și greutatea acestuia, acestea fiind mai ușoare.

Obiectivele zoom

După cum sugerează și numele, aceste obiective au opțiunea de zoom. Ele sunt practice atunci când utilizezi aparatul pentru fotografierea evenimentelor sau în fotojurnalism. Nu trebuie să schimbi obiectivul atunci când dorești să reglezi distanța focală.

Aceste obiective nu oferă aceeași claritate ca în cazul obiectivelor prime.

Obiectivul foto pe care îl deții va avea un impact mult mai mare asupra aspectului final al imaginii, datorită tuturor caracteristicilor unui obiectiv enumerate mai sus. Pe termen mai lung, investițiile într-un obiectiv foto de calitate sunt importante.

La F64.ro, găsești o mulțime de obiective în funcție de ce așteptări și nevoi ai.

Tu ce obiectiv foto deții/ce obiectiv dorești să achiziționezi pe viitor? Lasă-ne un comentariu!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *