Vlogging cu mirrorless Canon EOS M50, cu Liza Sabău

Vrei să te apuci de vlogging și nu stii cum și cu ce să începi? În următoarele rânduri, eu, Liza, îți voi face câteva sugestii. Sper să mă fac înțeleasă cât mai bine pentru ca, de obicei, nu reușesc acest lucru. Glumesc! Sunt atehnică, dar în toți acești ani de televiziune pe care îi am în spate am reusit să învăț cum trebuie să arate o imagine, încadraturi și îmi permit să zic, la nivel foarte avansat, editare video și… cam atât! Nu o să intru în detaliile tehnice ale camerelor, însă voi spune ce cameră de vlog funcționează cel mai bine pentru mine.

În ziua de astăzi poți face vlogging cu orice tip de device, de la telefon până la o cameră de acțiune. Diferența o face, evident, calitatea imaginii, dar depinde atât de ce fel de conținut vrei să livrezi cât și de bugetul fiecăruia dintre noi. În cazul meu, echipamentul video este mai complex deoarece am ales să fiu freelancer și să-mi câștig existența punând în aplicare tot ce am învățat până acum. Dincolo de acest aspect, când vine vorba de vlog pot să am și un content destul de diversificat. De-a lungul timpului mi-am achizitionat: două aparate tip DSLR, două drone, 3 camere de acțiune (GoPro 5, GoPro6 si GoPro Fusion), un microfon Rode Rycote Videomic, două lămpi de cameră ș.a.m.d., ne prinde dimineața dacă înșir tot ce am, dar pentru vlogging, efectiv, aleg să folosesc Canon G7X Mark II și cam atât!

De ce?

Pentru că: 1. Aleg să filmez numai pe lumina naturală și 2. Microfonul încorporat în acest pocket camera este mai mult decât suficient pentru mai multe tipuri de dialog. Am înregistrat și in conditii mai putin prielnice, să spunem, cum ar fi pe plajă, în bătaia brizei, ca o sirena eșuată ce sunt și ce credeti?! Pălăvrăgeala mea din fața camerei s-a auzit impecabil. Sunetul vântului nu deranja!

Experiența mea cu aparatele de filmat Canon a început relativ recent, pentru că nu de mult, filmam cu telefonul sau când subiectul cerea, apelam la un aparat DSLR pentru cadre fixe, atât! Nimic mai mult, deoarece și pentru că dacă mă încumetam la filmări executate de mine ceva mai complicate riscam să ratez filmarea.

Inițial am testat varianta de buzunar. camera oferită de Sony, Sony RX 100 VI, care m-a impresionat prin calitatea imaginii și nimic mai mult. Cadrele filmate în mers s-au dovedit a fi nereusite din simplul motiv că erau foarte mișcate sau cum îmi place mie sa zic: ’bâțâite’ și cel care mă urmărea putea foarte bine să amețească. Nu am avut ce să fac, pentru că am filmat cu acest aparat, în deplasare, la mare departare de România și fireste nu am putut repeta filmarile și prin urmare, le-am folosit pe acelea. Nu știu cum au rezistat oamenii sa urmarească vloggurile mele de travel realizate astfel, dar țin să le mulțumesc pe această cale! Mulțumesc!

Revenind. Lumea s-a schimbat odată ce am descoperit și eu CanonG7X (înlocuit în prezent de fratele mai mare, Canon G9X II).

La fel ca și voi m-am documetat, am urmărit sute de tutoriale și teste înainte să o cumpăr, dar bucuria mi-a fost și mai mare atunci când am văzut diferența de preț, care este colosală. Pentru că în ciuda aparențelor și bugetul meu este ușor limitat. Bine, un pic mai mult ! Tocmai din acest motiv sunt super încântată de ‘afacerea’ pe care am făcut-o.

Canon G7X mark II se incarcă rapid, îl incarc și cu o baterie externă atunci cand călătoresc și din ce am observat, bateria ține undeva la 2 ore și un pic dacă filmez încontinuu. Numai bine pentru vlogging, nu?

Când vine vorba de workflow, propun să vă luati ceva de ronțăit pentru că o să dureze și tind oricum să mă complic în a da explicații, dar am să relatez schematic pentru a mă face mai ușor ințeleasă.

Here we go:

  1. Stabilirea subiectului de vlog (în cazul meu, poate fi de la o provocare dată unui artist până la un episod de travel vlog).
  2. Organizarea filmarii brute pe foldere sau cum îi spun eu mai pe scurt ‘brut’. (De fel sunt haotica, dar în timp mi-am dezvoltat anumite reguli în ceea ce privește modalitatea mea de lucru, iar organizarea pe foldere m-a ajutat foarte mult. Că e video sau audio e foarte sănătos și recomandat să ai o evidență a fiecarui lucru pe care îl folosești apoi în montaj, pentru a nu le pierde și mai ales pentru a NU PIERDE TIMP căutând-ule apoi, așa cum am pățit eu de prea multe ori, evident!
  3. Premontajul. Așa am învățat prin prisma meseriei că se parcurge un ‘brut’ și astfel nici nu riști să ratezi vreun cadru frumos. Totodata ‘markerele’ sunt foarte utile. (Premontajul îl fac într-o secvență separată de cea a montajului final).
  4. Alegerea muzicii pentru cadrele de ilustrație/background music etc. În funcție de imagine alegem și muzica, nu? Eu stau foarte mult la acest capitol pentru că sunt pasionată de muzică și îmi place să găsesc cele mai nefolosite piese, dar nu vă recomand pentru că riscați să îmbătrâniți în fața laptop-ului J. Sunt fan înfocat al site-ului epidemicsound.com unde plătesc 13 EUR/luna.
  5. Finalizarea montajului. Sunt mai multe etape, dar depinde de cum funcționează imaginația fiecăruia. Eu las la urmă tot ce ține de stilizarea imaginii, traduceri, burtiere sau inserții grafice.
  6. Exportul. Aleg să export o singură dată tot montajul din care, ulterior, fragmentez ce îmi pare mie a fi potrivit pentru a face teaser pe celelalte platforme de social media.

În principiu, nu aleg să realizez conținut pentru views, ci aleg în funcție de ce subiect îmi stârnește imaginația. În felul acesta, zic eu, îmi păstrez originalitatea și reușesc să-mi dezvolt identitea de creator de continut. Mai jos găsești și o paralelă între Canon M50 și Canon G7X mark II care sper să-ți fie de folos dacă ești în căutarea unei camere potrivite și ca buget pentru vlogging. Raportul calitate/preț este mai mult decât suficient.

Putem vorbi mai multe și pe Youtube, Instagram sau Facebook unde mă găsești cu același nume, Liza Sabău!

Articol de Liza Sabău


S-ar putea să îți placă și:

Cele mai bune camere pentru vlogging

18 sfaturi pe care orice vlogger ar trebui să le știe

 

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.