(c) Cosmin Călin

Review Nikon D5500, prima Dragoste, cu Cosmin Călin

În cadrul concursului dedicat potențialilor colaboratori pentru Blogul F64, Cosmin Călin ne-a încântat cu materialul trimis și astfel, am decis să îl publicăm.

Să-l descoperim împreună, mai jos:

Nikon D5500
(c) Cosmin Călin

Introducere

Nikon D5500 este asemenea primului prieten pe care ți-l faci într-un nou liceu, colegiu, campus etc. Deloc pretențios, însă suficient de îndrăzneț cât să ducă lucrurile la capăt. Știe la ce să se aștepte și cum să te ajute și pe tine să te descurci la început de drum.

Un entry-level perfect pentru începători, precum și celor care știu să capteze lumea din jurul lor, fie la petrecerea de Crăciun a firmei, un botez, cununie sau într-o destinație cu palmieri și mult nisip, Nikon D5500 oferă o calitate foarte bună a imaginilor, destule facilități avansate, versatilitate, Wi-Fi și facilități de distribuire online într-un body ușor, elegant, care vine cu un ecran tactil foarte util.

Specificații Nikon D5500

  • Format DX
  • O rezoluție generoasă de 24.2MP
  • ISO decent între 100 și 25600
  • Procesor Expeed 4
  • Sistem de focalizare cu 39 de puncte
  • Fotografiere în rafală de până la 5 cadre pe secundă
  • Filmare Full HD în 60p
  • Wi-Fi
  • Ecran LCD rotativ de 3.2in cu unghi de 170° cu touch-screen

Design

Nikon D5500 este mai ușor și mai compact decât fratele său mai mare D5300, cântărind aproximativ 420g. Ce îl face mai ușor ca acesta este faptul că acest model vine fără GPS. Unul dintre cele mai plăcute aspecte ale sale este grip-ul, suficient de adânc cât să poată fi ferm ținut de oricine, făcându-l să dispară din peisaj și lăsând artistul să se concentreze liniștit pe subiect. De asemenea, este făcut din fibră de carbon, iar construcția este destul de decentă.

Față de modelul anterior, ecranul de 3.2 inch, pe lângă faptul că este rabatabil, ceea ce înseamnă că poate să filmeze / fotografieze lejer deasupra mulțimii la un concert sau o nuntă (don’t!) și putând ca, în modul LiveView, să arate în timp real rezultatul, este și tactil. Oferă o experiență foarte plăcută, răspunzând rapid la atingere.

Meniul poate fi considerat destul de stufos, mai ales la început, dar setările principale sunt ușor accesibile și intuitive, iar timpul de învățare al facilităților sale nu este ridicat, un tutorial de pe internet sau manualul putând să elucideze ușor misterul. Totodată, acesta poate fi utilizat direct de pe ecran, atunci când este nevoie.

Pe partea laterală avem acces la conexiunile USB, microfon, A/V OUT și HDMI, respectiv cardul de memorie. În partea de jos se găsește ușița pentru baterie, care se scoate foarte ușor cu un singur click, dar și suportul pentru trepied. Microfonul încorporat stereo se află în partea de sus și oferă o calitate destul de bună pentru filmarea unui subiect aflat la maxim câțiva metri distanță.

Funcționalitate

Nikon D5500 oferă o reproducere superbă a culorilor cu ajutorul procesorului său Expeed 4 (identic cu cel al precedentului D5300), înregistrând un scor de 84 de puncte pe DxOMark. Contrastul este foarte bun, range-ul dinamic foarte satisfăcător, fiind extrem de bun pentru fotografia de portret, fashion, stradă sau produs. Lipsa unui filtru anti-aliasing și o rezoluție de 24.2MP, înseamnă mai multe detalii fine în imagini, iar diferența se vede.

Formatul imaginilor

Fotografiile pot fi stocate în formate JPEG (comprimate ca Fine sau Normal, însă recomand întotdeauna Fine), RAW (NEF), respectiv RAW+JPEG. La rândul lui, formatul RAW oferă posibilitatea de a alege între 12 și 14 biți. Evident, cea mai bună opțiune o reprezintă cea de 14 biți, însă trebuie ținut cont că aceasta duce la o dimensiune a imaginii de până la 24MB pentru o rezoluție de 6000×4000, 13.5MB la 4496×3000 și respectiv 6MB la 2992×2000. Opțiunea RAW+JPEG va face ca imaginea JPEG să aibă aceeași rezoluție cu una dintre cele 3 antemenționate ca format RAW.

Sensibilitate luminoasă

Deși adoră provocările, este totuși un body căruia îi place foarte mult Soarele, lumina naturală fiind un aliat extraordinar. La crepuscul însă, sau când suntem nevoiți să ridicăm consistent nivelul de sensibilitate luminoasă, zgomotul din imagine începe să sfideze curajos camera. Din experiență personală, ISO 1600 este ultimul nivel de zgomot care în urmare procesării în Camera Raw sau Lightroom nu afectează calitatea, deși am avut excepții și la 2000. Cu toate acestea, nu putem să îi reproșăm nimic unui entry-level de buget, calitatea imaginii compensând mai mult decât suficient.

Sistemul de focalizare

Implicit este de 39 de puncte, dintre care 9 sunt în cruce și acoperă o suprafață suficientă din cadru. Există însă în meniu și opțiunea de a comuta către 17 puncte. În condiții bune de lumină, viteza de focusare este foarte bună, chiar și pentru obiectivul de kit, însă în condițiile slabe de iluminare, de exemplu la un concert sau spectacol de teatru unde luminile sunt modeste, poate vâna destul de mult (testat cu trei obiective, despre care voi scrie pe scurt mai jos), chiar și din primul rând, iar focusul tinde să caute zona luminată din spatele subiectului. Când nu avem însă încotro, putem folosi funcția LiveView, iar prin atingerea ecranului aparatul va focusa zona respectivă, cu rezultate satisfăcătoare în majoritatea timpului.

Nikon D5500
(c) Cosmin Călin

Video

Deși nu este conceput pentru videografie, Nikon D5500 acceptă și această provocare cu rezultate mulțumitoare pentru un proiect de facultate, o documentare de stradă sau ceva nepretențios, cu o rată de până la 60 cadre pe secundă și un bit rate de 24MBps. De asemenea, cu cardul în aparat, se poate filma în reprize de câte 20 de minute sau o limită de 4GB. Dacă fișierul atinge 4GB înaintea celor 20 de minute, înregistrarea se oprește. Dacă la fotografie viteza de focusare nu va fi probabil critică în foarte multe cazuri, aici nu va excela deloc mai ales atunci când subiectul este în mișcare, nici atunci când avem selectat modul Automat (AF).  În plus, există o șansă destul de bună ca sunetul ajustării să fie captat de către microfonul încorporat.

Wi-Fi

Mai degrabă un bonus decât o facilitate necesară, Nikon D5500 permite transferul fotografiilor către un dispozitiv Android sau iOS folosind aplicația gratuită Nikon Wireless Mobile Utility. Procesul se realizează în câteva secunde, iar conexiunea este foarte stabilă. L-am folosit de foarte puține uneori, însă funcția poate fi utilă fotografiilor în timpul călătoriilor pentru o distribuire rapidă pe rețele sociale sau bloguri. Însă, dacă alegei să o utilizezi, ține cont că bateria se va consuma mult mai rapid. Este necesar cel puțin un acumulator de rezervă bun.

Autonomie

Nikon D5500 are o durată de viață foarte bună, acumulatorul său original de tip EN-EL14A servindu-mă mai mult decât bine de-a lungul anilor. În specificații, acesta poate să ducă până la 820 de cadre, cu toate că nu l-am folosit niciodată mai mult de 650 (însă chiar și atunci indicele bateriei mai avea una sau chiar două liniuțe). Dacă funcția LiveView este activă, durata de viață scade, dar nu la fel de mult ca atunci când funcția Wi-Fi este activă, caz în care se înjumătățește.

Trei obiective esențiale

Un fotograf își atinge cu greu obiectivul fără un obiectiv bun. Cum bugetul trebuie adesea luat în considerare, în această secțiune voi face o scurtă trecere prin trei obiective pe care personal le consider de bază pentru începuturile în fotografie, alături de câteva cadre pentru care au fost folosite. Este vorba despre Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6G AF-P DX VR, Nikkor 35mm f/1.8G AF-S DX și Nikkor 50mm f/1.4G AF-S DX.

Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6G AF-P DX VR

Obiectivul de kit al Nikon D5500-ului, ușor de folosit, venit să ajute fotograful cotidian, hobbyist, să captureze momente spontane atât în mediul citadin cât și în natură, cu o calitate decentă a imaginii, motor AF silențios, stabilizare de imagine și o plajă focală suficientă pentru o zi de fotografiat afară. Cu toate acestea nu este deloc impresionant, e un motiv pentru care este obiectiv de kit, așa că un upgrade este oricând o idee bună.

Preț estimativ: 800RON

Avantaje

  • Calitate foarte bună a imaginilor, cu un contrast bun și sharp
  • Motor AF silențios
  • Design optic cu 12 elemente
  • Preț bun

Dezavantaje

  • Construcție de plastic
  • Vignetare și Flare ușor pronunțate, dar ușor de îndepărtat
  • Distorsiune vizibilă de tip butoi, dar ușor de corectat în post-procesare

Nikkor 35mm f/1.8G AF-S DX

Probabil primul obiectiv de achiziționat pentru orice pasionat de fotografie, mai ales pentru portret, acest obiectiv este o mică bijuterie, un prieten de nădejde, de nelipsit în geantă, fiind excelent pentru fotografia de portret, destul de luminos pentru condițiile scăzute de iluminare și suficient de mic încât să pară că nu e acolo, devenind o extensie a privitorului. După o bună perioadă de test cu obiectivul de kit, trecerea la un astfel de obiectiv este o diferență care poate stârni dorința de a deveni fotograf profesonist.

Preț estimativ: 1000RON

Avantaje

  • Obiectiv luminos, cu distanță focală fixă
  • Construcție solidă, montură de metal
  • Calitate excelentă a imaginilor
  • Fără lens flare
  • Bokeh foarte bun
  • Foarte ușor și portabil

Dezavantaje

  • Aberații cromatice izibile la diafragmă maximă
  • Distorsiune de tip butoi (ușor de corectat)

Nikkor 50mm f/1.4G AF-S DX

Un obiectiv foarte performant (deși mai costisitor ca cel de 35mm), acesta expune senzorul la și mai multă lumină, este ideal pentru portrete, oferă un contrast foarte bun al imaginilor și un bokeh foarte plăcut, însă la un preț aproape dublu. De asemenea, este foarte recomandat pentru spații mai înguste, datorită distanței focale fixe de 50mm. Decizia de cumpărare dintre 35mm f/1.8G și 50mm f/1.4G ține în mare parte de preț și de condițiile de iluminare în care va fi folosit, în rest ambele oferind performanțe comparabile și calitate.

Preț estimativ: 2400RON

Avantaje

  • Obiectiv foarte luminos, perfect pentru fotografia în condiții slabe de iluminare
  • Contrast foarte bun și suficient de sharp (rezonabil chiar și la f/2.0)
  • Calitate foarte bună a imaginilor, detalii fine
  • Cea mai bună viteză AF dintre lentilele de 50mm Nikkor
  • Bokeh bun, perfect pentru portrete (nu impresionează la aperturi foarte mari totuși)

Dezavantaje

  • Aberații cromatice longitudinale (tonuri de verde când subiectul e mai departe de focus, respectiv magenta când subiectul e mai aproape de focus)
  • Prețul ridicat (semnificativ mai mare decât cel de 35mm f/1.8)

Concluzie

nikon d5500
(c) Cosmin Călin

Nikon D5500 este de departe o opțiune ideală pentru un începător. Oferind o claritate foarte bună a imaginilor, fiind relativ ușor de utilizat și la un preț de pornire de 2400RON, este un aparat robust și de încredere, capabil să facă față multor provocări. Ca și prima dragoste, probabil nu se uită; dar la fel de probabil mai devreme sau mai târziu, pentru a evolua ca și artist, va trebui făcut un ‘upgrade’.

Articol și fotografii de Cosmin Călin.

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.