5 Sfaturi în fotografierea insectelor, cu Florentina Rafailă

Postat de: F64 F64

Florentina Rafailă ne-a surprins în mod plăcut cu pasiunea sa pentru fotografia macro, cu atât mai mult cu cât ne-a arătat că aparatura de ultimă generație nu definește o fotografie bună sau slabă, ci că tot stă în cum privești, simți și gândești momentul în care alegi să declanșezi. A folosit un Canon 400D și un Canon 60D, dar în afară de asta, ne-am întrebat dacă fotografa nu ar vrea să împărtășească câteva sfaturi despre fotografierea insectelor și implicit fotografia macro cu cititorii noștri. Răspunsul cred că l-ai ghicit deja, așa că hai să descoperim împreună sfaturile și povestea fotografiilor!
Nu o să te obosesc cu multe detalii despre mine, ci o să-ți spun doar cî am descoperit fotografia acum mai bine de 9 ani, iar pasiunea pentru insecte mi s-a arătat cu primul păianjen pe care l-am fotografiat, iar la scurt timp prima omidă. ( a fost și singura dată când am văzut această specie de omizi ).
Le-am fotografiat cu Canon 400D și obiectivul de kit pe cea cu paiajenii și la cea cu omida am folosit un 70-200mm f/4. Acestea nu sunt nici pe departe cele mai reușite fotografii ale mele, însă-mi sunt printre cele mai dragi.
În acest articol nu aș vrea să-ți dau sfaturi tehnice, sunt sigura că pe multe le cunoști deja, iar daca nu, internetul sau chiar blogul F64 sunt pline de articole documentate în cazul în care te interesează un aspect anume. Cu toate acestea, mă poți întreba dacă vrei și crezi că poți afla ceva interesant de la mine, nu mă supăr dacă-mi trimiți un mesaj. Acestea fiind spuse, să trecem la sfaturi:

#1 Nu te crampona de echipament

Poate crezi că dacă nu ai ultimul obiectiv macro apărut și cine stie ce DSLR scump, n-o să poți face acest gen de fotografie. Lucrurile însă nu sunt nici pe departe așa. Aceste fotografii close-up se pot realiza chiar și cu cel mai simplu DSLR și un obiectiv care să aibă o distanță minimă de focus de 30-35cm. Dacă n-ai  buget pentru un obiectiv macro dedicat, alege orice obiectiv vechi de 50mm cu f/1.8 sau f/2.8 pentru că sunt o multime, apoi cumpără-i adaptorul potrivit și dă-i bătaie!

#2 Experimentează

Fotografia pentru mine înseamnă și joacă. De la a-mi face singură forma pe care o vreau în bokeh, până la a stropi o floare cu apa, de la a pune tot felul de obiecte strălucitoare în spatele insectei când aceasta îmi permite, până la a o lua cu tot cu vegetație și a o plasa unde vreau eu, de la a fotografia în condiții proaste de iluminare, până la a ieși numai atunci când e cea potrivită. Totul este un joc și o observare a rezultatelor, o continuă încercare de a evolua de la un cadru la altul. Te invit să experimentezi și tu.