5 Sfaturi în fotografierea insectelor, cu Florentina Rafailă

Postat de: F64 F64

Florentina Rafailă ne-a surprins în mod plăcut cu pasiunea sa pentru fotografia macro, cu atât mai mult cu cât ne-a arătat că aparatura de ultimă generație nu definește o fotografie bună sau slabă, ci că tot stă în cum privești, simți și gândești momentul în care alegi să declanșezi. A folosit un Canon 400D și un Canon 60D, dar în afară de asta, ne-am întrebat dacă fotografa nu ar vrea să împărtășească câteva sfaturi despre fotografierea insectelor și implicit fotografia macro cu cititorii noștri. Răspunsul cred că l-ai ghicit deja, așa că hai să descoperim împreună sfaturile și povestea fotografiilor!
Nu o să te obosesc cu multe detalii despre mine, ci o să-ți spun doar cî am descoperit fotografia acum mai bine de 9 ani, iar pasiunea pentru insecte mi s-a arătat cu primul păianjen pe care l-am fotografiat, iar la scurt timp prima omidă. ( a fost și singura dată când am văzut această specie de omizi ).
Le-am fotografiat cu Canon 400D și obiectivul de kit pe cea cu paiajenii și la cea cu omida am folosit un 70-200mm f/4. Acestea nu sunt nici pe departe cele mai reușite fotografii ale mele, însă-mi sunt printre cele mai dragi.
În acest articol nu aș vrea să-ți dau sfaturi tehnice, sunt sigura că pe multe le cunoști deja, iar daca nu, internetul sau chiar blogul F64 sunt pline de articole documentate în cazul în care te interesează un aspect anume. Cu toate acestea, mă poți întreba dacă vrei și crezi că poți afla ceva interesant de la mine, nu mă supăr dacă-mi trimiți un mesaj. Acestea fiind spuse, să trecem la sfaturi:

#1 Nu te crampona de echipament

Poate crezi că dacă nu ai ultimul obiectiv macro apărut și cine stie ce DSLR scump, n-o să poți face acest gen de fotografie. Lucrurile însă nu sunt nici pe departe așa. Aceste fotografii close-up se pot realiza chiar și cu cel mai simplu DSLR și un obiectiv care să aibă o distanță minimă de focus de 30-35cm. Dacă n-ai  buget pentru un obiectiv macro dedicat, alege orice obiectiv vechi de 50mm cu f/1.8 sau f/2.8 pentru că sunt o multime, apoi cumpără-i adaptorul potrivit și dă-i bătaie!

#2 Experimentează

Fotografia pentru mine înseamnă și joacă. De la a-mi face singură forma pe care o vreau în bokeh, până la a stropi o floare cu apa, de la a pune tot felul de obiecte strălucitoare în spatele insectei când aceasta îmi permite, până la a o lua cu tot cu vegetație și a o plasa unde vreau eu, de la a fotografia în condiții proaste de iluminare, până la a ieși numai atunci când e cea potrivită. Totul este un joc și o observare a rezultatelor, o continuă încercare de a evolua de la un cadru la altul. Te invit să experimentezi și tu.

#3 Exersează-ți răbdarea!

E important ca mai ales la început, să nu fii frustrat că-ți pleaca insecta din față exact când ai prins-o și tu în focus. De aceea, poți da startul la tot acest joc folosindu-te mai întâi de o floare care sigur n-o să vrea să plece nici dacă o vei ruga.
Că-ți va fi greu sa alegi DOAR o fotografie bună din tot ceea ce vei face, este partea a doua.
Pune-ți subiectul în lumină bună, în umbră, stropește, udă iarba din spate, folosește un filtru diy cu o formă oarecare ( ia un carton, decupează-l la mărimea obiectivului și în centrul lui decupează o stea de exemplu ), pune ceva reflectorizant în fața sau în spatele subiectului, etc. Acestea sunt doar exemple de alegeri de elemente pe care le poți face, pentru a-ți pune subiectul în valoare. Sigur tu vei avea și alte idei.

#4 Observă

 Dupa ce ai realizat sedința foto, uită-te cu atenție pe imagini și observă ce ți-a plăcut, apoi, repetă, repetă, repetă! Însă nu te plafona doar în asta, încearcă și lucruri noi, combinându-le cu cele care ți-au plăcut din cadrele precedente pentru a nu plictisi.
Uită-te cu atenție în jurul tau, la copacii de pe stradă, în parc, oriunde mergi. Uită-te cum pică lumina, uită-te după insecte, după obiecte strălucitoare în background care să-ți ofere un bokeh plăcut și nu te descuraja dacă la început o să le observi mai greu. Cu timpul o să le vezi pur și simplu, fără niciun efort.

#5 Inspiră-te!

Dacă-ți vine vreo idee, notează! Așa vei evita să o uiți. Observă și munca altor fotografi, încearcă să-ți dai seama ce au folosit în imaginile lor și cum au folosit lucrurile respective în așa fel încât tu să rămâi plăcut surprins de munca lor. Inspiră-te de la ei și împrumută ce ți se pare interesant. Fiind destul de greu să copiezi, pornind de la un tip de fundal care ți-a plăcut, de exemplu poți veni peste cu propria ta abordare unică. Așadar, mai bine spus aici ar fi, inspiră-te, împrumută și personalizează după viziunea ta. Așa vei obține mereu rezultate complet diferite.
Acestea sunt doar câteva din lucrurile pe care le-aș spune oricui se declară interesat de acest gen de fotografie. Cu pasiune, răbdare și exercițiu, oricine poate ajunge la imagini fabuloase.
În fotografiile de aici, am folosit un DSLR Canon 60D cu diverse obiective manuale vintage. Fără blendă sau bliț.

Articol și fotografii de Florentina Rafailă.

Citește mai multe despre fotografia macro:


Produse folosite
test - array(0) { }

Comentarii

Sortează după:
  • Dată
  • Raspunsuri
  • Ultima activitate

Lasă un comentariu

Adresa de E-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Top