3 tipuri de fotografii întâlnite iarna

Postat de: Cristian Munteanu Cristian Munteanu

Suntem foarte aproape de perioada aceea din an în care conturile noastre de pe reţelele de socializare vor fi bine garnisite cu zeci, sute, de imagini cu zăpadă. Copăcei acoperiţi cu “mantii albe”, peisaje “de poveste sau de basm”, căţeluşi “zburdând” prin omăt, şi alte asemenea lucruri comune. Fascinaţia noastră pentru iarnă este implacabilă, aşa că în rândurile de mai jos o să trecem, împreună, în revistă, câteva idei despre fotografiile care se pot face în acest anotimp.

Unele dintre cele mai banale, din punct de vedere al calităţii artistice, dar cu priză mare la publicul mai puţin avizat, sunt imaginile de iarnă cu copaci. Se bazează pe un răspuns emoţional, de suprafaţă, imediat, dar majoritatea lor sunt uitate imediat după ce dăm like-ul aferent. La fel se întâmplă cu portretele copiilor, cu pozele făcute pisicilor şi câinilor. Repet, vorbesc despre majoritatea acestor imagini, nu despre toate. Pe de altă parte, imaginile de iarnă cred că fac subiectul unor calendare foarte bine comercializate, şi, în plus, cred că se vând bine oamenilor care le vor atârnate pe pereţii caselor.

Acest articol nu se vrea un ghid despre cum şi ce să fotografiem iarna, nici nu sunt în măsură să dau sfaturi, aşa că nu doresc decât să ne gândim puţin, dacă tot ne place să imortalizăm acest anotimp, la cum am putea să ieşim din uriaşul malaxor al imaginilor banale. Aşa că, în cele ce urmează, vom vorbi, pe scurt, despre cele 3 mari categorii de cadre pe care în mod subiectiv le-am ales,  cadre care se pot face în acest anotimp. În toate am strecurat şi fotografii care depăşesc, prin complexitate, compoziţie, mesaj, idee, banalitatea.

Animalele, păsările iarna