Impresii de la Milano Fashion Week SS2018

Postat de: F64 F64

Încă de când am descoperit fotografia, curiozitatea a fost elementul care m-a împins întotdeauna de la spate și m-a ajutat să descopăr și să experimentez o grămadă de senzații.

Tot din curiozitate am fost în a doua jumătate a lui septembrie la Milano, în perioada în care a avut loc Milano Fashion Week (21 – 24 septembrie 2017).

În ceea ce privește echipamentul, am folosit bătrânul meu Nikon D810, pe care îl am deja de 3 ani și obiectivele Nikon 70-200 f/2.8 VR, Nikon 24-70 f/2.8, dar și Sigma Art 135mm f/1.8 pe care l-am primit în teste de la F64. Pe lângă acestea, mai aveam în rucsac încă vreo 3 obiective pe care însă nu le-am folosit, iar pentru a avea la îndemână obiectivele am purtat și o centură foto cu două obiective. A durat o zi, în care probabil că am slăbit vreo 4-5 kg, ca să îmi dau seama că dinamismul situațiilor necesita să am cât mai multă libertate în mișcări, deci un rucsac ușor și maxim un toc foto.

Totul se petrecea foarte rapid și am simțit la tot pasul, că zecile, sutele de fotografi parcă sunt într-un fel de competiție și dincolo de echipament și experiență, este extrem de important să dai din coate, la propriu.

Cea mai bună lecție a fost momentul în care toți fotografii s-au năpustit asupra Chiarei Ferragni, un fashion influencer foarte cunoscut în industria modei, înaintea fashion show-ului Versace. Mai jos am suprins momentul, mi s-a părut mult mai interesant cadrul cu fotografii care își vânau subiectul decât un portret cu Chiara Ferragni.

Cam atunci mi-am dat seama unde mă aflu: într-o junglă plină de fotografi.

Și evident, toată lumea era pe fugă sau așa i-am văzut eu alb-negru:

Figurile excentrice, modelele și aparițiile de la fashion show-uri merită surprinse și pe lângă obiectivele mele, eram curios să încerc și mult-lăudatul Sigma Art 135mm f/1.8, de vreme ce m-am înțeles extrem de bine cu toate obiectivele Sigma Art pe care le-am încercat.

Cred că 135 mm f/1.8 e un obiectiv cu care poți obține niște rezultate extraordinare, dar care necesită o atenție sporită în folosire, mai ales la diafragma deschisă la maxim. Bokeh-ul e vizibil diferit de ce se poate obține cu Nikon 70-200mm f/2.8 VR, diferența de câteva trepte de diafragmă fiind evidentă.

Revenind la experiența cu Milano Fashion Week, am simțit că am pătruns într-un univers necunoscut, într-un oraș pregătit să suporte aglomerația, fastul și tendințele modei. Recunosc că îmi e greu (chiar imposibil) să îmi închipui cum ar arăta un fashion week de asemenea dimensiuni la București. 🙂