Fotografie de wedding și eveniment cu mirrorless?

Deși în afară sunt destul de mulți fotografi care realizează fotografii de nuntă și eveniment cu mirrorless-ul, la noi DSLR-ul este încă în topul preferințelor, atât al fotografilor, cât și al clienților.

Mihai Ilie (Imagenia) a dat DSLR-ul pe mirrorless și ne-am gândit să realizăm un scurt interviu pe această temă. Aflăm de ce wedding/evenimente și mirrorless, ce părere au ceilalți, cum vede Mihai viitorul, despre a fi deschis și despre faptul că, până la urmă, alegerea echipamentului potrivit este o alegere extrem de personală.

#1 De ce fotografie de eveniment și wedding? Cum ai ajuns aici? Povestește-ne câte puțin și despre Imagenia.

Fotografia de eveniment era un subiect controversat pentru mine acum 3 ani. Nu acceptam ideea de a face așa ceva, erau alte vremuri, alte gânduri, altă etapă în evoluția mea.

Nu îmi doream să fac fotografie de eveniment și mai ales pentru evenimente private (nunți, petreceri, botezuri) pentru că mi se părea că locul meu nu este acolo, ci într-o zonă mult mai artistică, mai visătoare, mai cu stare și “poezie”.

Cu toate astea, pe la puținele nunți la care am fost ca invitat, nu mă puteam abține să nu-mi iau aparatul, evident. Și tot evident, ieșea mai bine ce făceam eu, față de fotografii angajați special să-și facă treaba, iar asta o spuneau prietenii.

Un ultim brânci în povestea cu fotografia de eveniment l-a avut soția și istoria noastră cu fotograful de nuntă, mai bine zis de “cununie civila”. În 1994, la cununia noastra civilă făcută în secret la sectorul 6, un fotograf de acolo ne-a făcut poze. Pe film. Ne-a spus că ne costă o grămadă de bani la vremea aceea și l-am refuzat. După câțiva ani buni m-am întors acolo și l-am căutat, dar nu l-am mai găsit, nimeni nu mai știa nimic de el, așa că acel film s-a pierdut în neant.

Astfel, acest cumul de stări m-a făcut să mă îndrept și către fotografia de eveniment, pe care am încercat și reușit să o pun împreună cu portretele mele. Așa s-a născut Imagenia, brandul meu de fotografie de eveniment și portret.

Wedding

Imagenia este un brand/un business în fotografia de eveniment privat, de aceea își propune să fie privat. Nu veți vedea acolo galerii întregi cu imagini de la un singur eveniment, nu veți vedea pachete cu cost aferent și oferte speciale de nerefuzat. Fiecare eveniment este unic, serviciile sunt special adaptate la ce ceea ce își doresc clienții, iar rezultatul pe măsură. Fiecare ședință foto de portret individual, cuplu sau familie, este tratată în funcție de ceea ce își dorește clientul și sunt private.

#2 Fotografii de eveniment cu un mirrorless? De când și cum ai avut „curaj” să faci asta?

Nu a fost vorba de curaj sau despre genul de fotografie care impune un anumit echipament. Pentru mine trecerea către mirrorless s-a întâmplat extrem de natural din toate punctele de vedere și s-a revărsat în toate segmentele de fotografie pe care le-am îmbrățișat în ultimii 20 de ani.

#3 Ce părere au clienții fotografiați? Nu se întreabă unde e DSLRul? Nu le e teamă că nu ies fotografiile? Ce le spui?

Pare ironic, dar de când am trecut pe mirroless în fotografie, nu am primit asemenea întrebări. Dar, când eram pe DSLR, primeam: “ Mmmmm ce aparat e? E vârf de gamă? Ai și obiective?”

Cred că orice client are dreptul să pună întrebările acestea, nu e nimic greșit să întrebi despre ceva ce nu cunoști mai ales când plătești pentru un serviciu. Știu că mulți se plâng de clienți, se întâmplă asta în toate domeniile, dar cred că important este să-i înțelegi și să cauți adevăratele răspunsuri la întrebările lor.

Teamă? Nu cred că e vorba de teamă odată ce le-ai prezentat portofoliul și te-au văzut în persoană la prima întâlnire. Dacă există teamă după ce au trecut de faza primei întâlniri tu, ca fotograf/fotograf de eveniment, ar trebui să-ți faci o analiză “amănunțită”.

Wedding photos

#4 Dar colegii de breaslă? S-a întâmplat să ai discuții în contradictoriu pe această temă? Nu vrem nume… doar povești.

Știu câțiva colegi personal, iar pe alții de la distanţă, din social media mai ales. Unii folosesc mai multe sisteme, alții sunt reticenți. Pe unii îi admir enorm pentru ceea ce fac. Pe alții, majoritatea, îi ignor și chiar nu răspund la provocări.

Nu s-au întâmplat mari discuții în contradictoriu până acum și sunt slabe șanse să existe în viitor. Motivul este simplu. Nu sunt un fan al tehnologiei și nu cred că ceea ce faci în fotografie în general și foto de eveniment se datorează aparatului. Tehnologia trebuie să te ajute, funcțiile aparatului/obiectivului trebuie să îți ușureze procedurile, trecerile rapide și să optimizeze timpul de reacție, mai ales la un eveniment în care lucrurile se întâmplă în general instantaneu, fără regie. De aceea, fotoreporterii de profesie sunt în marea majoritate a cazurilor, excepționali fotografi de evenimente private.

Trebuie să te obișnuiești cu aparatul și să simți că te ajută și te completează. Și asta o spun dupa 20 de ani de foto pe film, apoi digital pe același brand de cameră slr / dslr. Acești 20 de ani dedicați 100% d/slr-urilor au explodat de un an și jumătate în trecerea la mirrorless, atât pe fotografia de eveniment, cât și pe cea comercială (corporate portraits, arhitectură, produs) sau ceea ce fac pentru sufletul meu și familia mea.

Wedding photos

#5 Mirrorless – încotro? Cum vezi viitorul? Statisticile încă n-au oferit un verdict clar, dar conform cifrelor, pasionații de fotografie nu sunt gata să renunțe la DSLR.

Trendurile sunt întotdeauna greu de prevăzut, producătorii se adaptează, clienții cer, fotografii iau decizii. Cifrele sunt interpretabile. Cred că cei ce preferă dslr sau mirorrless fac cele mai multe poze cu smartphone-ul. E un punct de vedere. Rămâne să vedem ce se va întâmpla.

#6 Câteva cuvinte de încheiere…

Deși obiectivul interviului a fost clar mirrorless-ul, cred că fiecare ar trebui să încerce cât mai multe sisteme. Doar așa te poți deschide, poți să evoluezi și să cunoști cel mai bun mijloc prin care să atingi ce-ți propui. Alegerea cuplului câștigător cameră/optică este atât de personală încât nu poate să fie stabilită de algoritmi.

Cred că fiecare job trebuie tratat în așa fel încât să ai cele mai bune rezultate. Dacă un job mi-ar impune anumite performanțe tehnice la care nu aș putea ajunge decât cu Phase One, aș închiria echipamentul.

Astăzi, a fi un fan doar al unui brand sau al unei tehnologii cred că este o copilărie sau cel puțin o lipsă a maturității. Toate vin cu trecerea timpului.

[products ids=125007680,125007792,125017193,125017262]

Alți fotografi au mai citit și:

7 Comments

  • Este clar ca viitorul apartine aparatelor mirrorless.

  • Cred ca ramane la alegerea fiecarui fotograf cu ce sa pozeze, dar eu tot pe DSLR as merge

  • nu va incurcati, mirrorless-ul strica nuntile oamenilor.

  • Multumim pentru feedback, te mai asteptam pe blog!

  • Foarte adevarat,sunt cateva modele absolut complete care pot face fata oricarei situatii cu rezultate comparabile cu dslr-uri,chiar full frame.Aici pot mentiona X-T1 de la Fuji.

  • Mai utilizaţi şi limba română. Se putea scrie foarte uşor: "nuntă" în loc de "wedding".

  • Sunt multi fotografi celebri care au trecut catre mirrorless iar exemplul care imi vine in minte este Jason Lanier. Aceasta gama de aparate a evoluat foarte mult in ultima vreme (vz. Sony) si concureaza de la egal la egal cu DSLR-urile. Din pacate firmele Canon si Nikon au facut foarte putin in aceasta gama si e posibil ca pariul lor sa fie gresit (vz. Kodak). Desi sunt fotograf cu o investitie destul de mare in DSLR Canon pot sa va spun ca viitorul este mirrorless.
    Pentru mai multe detalii cititi urmatoarele articole:
    http://aperturemag.blogspot.ro/2015/05/lipsa-inovatiei-la-marii-producatori-aparatura-foto.html
    http://aperturemag.blogspot.ro/2014/11/the-next-big-thing-in-photography-Sony.html

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.