Un fotograf pe saptamana: Annie Leibovitz

“Un lucru foarte usor vizibil in fotografiile mele, este faptul ca nu mi-a fost frica sa ma indragostesc de oamenii din ele.”

Nascuta in Waterbury, Connecticut, la data de 2 octombrie 1949, Anna-Lou Leibovitz este cel de-al treilea din cei sase copii ai lui Marilyn Edith si Samuel Leibovitz. Este a treia generatie de americani din familie, parintii tatalui ei fiind evrei de origine romana.

Mama ei a fost instructor de dans modern al patrimoniului evreiesc din Estonia, tatal ei a fost locotenent-colonel in Fortele Aeriene SUA. Familia s-a mutat in mod frecvent din cauza serviciului tatalui ei, astfel incat, Annie a ajuns sa faca primele ei fotografii atunci cand tatal ei a fost stationat in Filipine, in timpul Razboiului din Vietnam.

annie leibovitz

In cadrul liceului Northwood din Silver Spring, Maryland, Annie a devenit interesata de latura artistica si a inceput sa scrie si sa studieze muzica. Mai tarziu in cadrul Institutul de Arta din San Francisco, a studiat pictura. Timp de mai multi ani, a continuat sa-si dezvolte abilitatile fotografice, perioada in care a lucrat in mai multe locuri, inclusiv un stagiu de voluntariat in Amir, Israel, in 1969.

Cand a revenit in Statele Unite (1970), si-a inceput cariera de fotograf pentru revista Rolling Stone – in 1973, editorul Jann Wenner a numit-o pe Leibovitz fotograf sef al Revistei Rolling Stone, post pe care il va detine timp de 10 ani. Leibovitz a lucrat pentru revista pana in 1983, iar fotografiile sale au contribuit la definirea revistei. In perioada in care a lucrat pentru Rolling Stone, Leibovitz a devenit constienta de faptul ca in timp ce lucra pentru reviste, putea sa aiba si proiecte personale.

annie leibovitz

A cautat momente intime cu subiectele sale, despre care, spunea ea: “lasai sa se deschida intrutotul in fata ta”. A fost premiata cu Medalia Centenara si titlul de apartenenta onorifica a The Royal Photographic Society in semn de recunoastere a unei contributii sustinute si semnificative la arta fotografica, in 2009.

Fotografi precum Robert Frank si Henri Cartier-Bresson si-au exercitat influenta asupra ei in perioada petrecuta la Institutul de Arta din San Francisco. Leibovitz i-a fotografiat pe The Rolling Stones in San Francisco, in 1971 si 1972, si a devenit fotograf de concert pentru Tour Rolling Stones din 1975.

In 1978, Annie a devenit prima femeie care a fotografiat-o pe Joan Armatrading pentru un album. A facut fotografia pentru al cincilea album de studio al lui Armatrading si a petrecut patru zile in casa ei pentru capturarea imaginilor. Leibovitz a facut, de asemenea, fotografia pentru albumul live a lui Armatrading, “Out Steppin'”.

annie leibovitz

Pe 8 decembrie 1980, Annie a avut o sedinta foto cu John Lennon pentru Rolling Stone, iar ea i-a promis ca va ajunge pe coperta revistei. A incercat initial sa obtina o imagine doar cu Lennon singur, asa cum a vrut Rolling Stone, dar Lennon a insistat ca atat el, cat cat si Yoko Ono sa apara pe coperta. Leibovitz apoi a incercat sa re-creeze o imagine similara cu scena sarutului de pe coperta albumului Double Fantasy din 1980 si l-a pus pe John sa-si dea jos hainele si sa se ghemuiasca langa Yoko pe podea. Leibovitz a fost ultimul fotograf care a capturat imaginea lui Lennon, deoarece la 5 ore dupa realizarea fotografiei John Lennon a fost impuscat.

Fotografia a fost ulterior recreata in 2009 de catre fiul lor, Sean Lennon, impreuna cu prietena lui Charlotte Kemp Muhl, inversand rolurile (Sean imbracat, Kemp fara haine).

annie leibovitz

In 2011, Leibovitz a fost nominalizata alaturi de fotografii singaporezi Dominic Khoo si Wing Shya pentru Asia Pacific Fotograful Anului, are trei copii si a avut o relatie stransa cu scriitoarea si eseista Susan Sontag din 1989 pana la moartea lui Sontag in 2004. In timpul vietii lui Sontag, niciuna dintre ele nu a dezvaluit in mod public daca relatia era doar o prietenie platonica sau una romantica.

annie leibovitz

Cand a fost intervievata pentru autobiografia “A Photographer’s Life”, Annie a declarat ca in carte a spus o serie de povestiri, si “cu Susan a fost o poveste de dragoste”, in timp ce in New York Times, in 2009, facea referire la Sontag ca fiind “un companion” (…)”Am fost doi oameni care s-au ajutat reciproc pe parcursul vietii. Cel mai potrivit cuvant ar fi, prietene“, dar mai tarziu in acel an, s-a razgandit declarand ca este mai mult decat o relatie de prietenie intre ele.

annie leibovitz

Annie Leibovitz a imprumutat 15,5 milioane de dolari in 2009 dupa niste probleme financiare, punand mai multe case, precum si drepturile tuturor fotografiilor sale ca garantii. New York Times a mentionat “unul dintre cei mai de succes fotografi din lume si-a amanetat toate cadrele pana cand acestea ii vor acoperi toate datoriile.” Se pare ca desi Leibovitz detinea o arhiva de fotografii in valoare de 50 milioande de dolari, avea o istorie cu intelegerile financiare riscante si multe probleme personale, printre care se numara moartea parintilor ei si a lui Sontag in 2004.

annie Leibovitz

In iulie 2009, Capital Art Group a depus o plangere pentru incalcare contractului impotriva lui Leibovitz pentru 24 de milioane de dolari, in ceea ce priveste rambursarea acestor credite. Intr-un articol de monitorizare din 5 septembrie 2009 scris de catre Associated Press, erau citati expertii juridici declarand ca depunerea deciziei de faliment ar putea oferi cea mai buna sansa pentru Leibovitz de a controla dispunerea proprietatilor sale pentru a satisface datoriile. La 11 septembrie, Art Capital Group a retras procesul impotriva lui Leibovitz si a prelungit data scadenta a sumei de 24 de milioane de dolari. Conform acordului, Leibovitz pastreaza controlul asupra muncii sale.

annie leibovitz

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *