Un fotograf pe saptamana: Annie Leibovitz

“Un lucru foarte usor vizibil in fotografiile mele, este faptul ca nu mi-a fost frica sa ma indragostesc de oamenii din ele.”

Nascuta in Waterbury, Connecticut, la data de 2 octombrie 1949, Anna-Lou Leibovitz este cel de-al treilea din cei sase copii ai lui Marilyn Edith si Samuel Leibovitz. Este a treia generatie de americani din familie, parintii tatalui ei fiind evrei de origine romana.

Mama ei a fost instructor de dans modern al patrimoniului evreiesc din Estonia, tatal ei a fost locotenent-colonel in Fortele Aeriene SUA. Familia s-a mutat in mod frecvent din cauza serviciului tatalui ei, astfel incat, Annie a ajuns sa faca primele ei fotografii atunci cand tatal ei a fost stationat in Filipine, in timpul Razboiului din Vietnam.

annie leibovitz

In cadrul liceului Northwood din Silver Spring, Maryland, Annie a devenit interesata de latura artistica si a inceput sa scrie si sa studieze muzica. Mai tarziu in cadrul Institutul de Arta din San Francisco, a studiat pictura. Timp de mai multi ani, a continuat sa-si dezvolte abilitatile fotografice, perioada in care a lucrat in mai multe locuri, inclusiv un stagiu de voluntariat in Amir, Israel, in 1969.

Cand a revenit in Statele Unite (1970), si-a inceput cariera de fotograf pentru revista Rolling Stone – in 1973, editorul Jann Wenner a numit-o pe Leibovitz fotograf sef al Revistei Rolling Stone, post pe care il va detine timp de 10 ani. Leibovitz a lucrat pentru revista pana in 1983, iar fotografiile sale au contribuit la definirea revistei. In perioada in care a lucrat pentru Rolling Stone, Leibovitz a devenit constienta de faptul ca in timp ce lucra pentru reviste, putea sa aiba si proiecte personale.

annie leibovitz

A cautat momente intime cu subiectele sale, despre care, spunea ea: “lasai sa se deschida intrutotul in fata ta”. A fost premiata cu Medalia Centenara si titlul de apartenenta onorifica a The Royal Photographic Society in semn de recunoastere a unei contributii sustinute si semnificative la arta fotografica, in 2009.

Fotografi precum Robert Frank si Henri Cartier-Bresson si-au exercitat influenta asupra ei in perioada petrecuta la Institutul de Arta din San Francisco. Leibovitz i-a fotografiat pe The Rolling Stones in San Francisco, in 1971 si 1972, si a devenit fotograf de concert pentru Tour Rolling Stones din 1975.

In 1978, Annie a devenit prima femeie care a fotografiat-o pe Joan Armatrading pentru un album. A facut fotografia pentru al cincilea album de studio al lui Armatrading si a petrecut patru zile in casa ei pentru capturarea imaginilor. Leibovitz a facut, de asemenea, fotografia pentru albumul live a lui Armatrading, “Out Steppin'”.

annie leibovitz

Pe 8 decembrie 1980, Annie a avut o sedinta foto cu John Lennon pentru Rolling Stone, iar ea i-a promis ca va ajunge pe coperta revistei. A incercat initial sa obtina o imagine doar cu Lennon singur, asa cum a vrut Rolling Stone, dar Lennon a insistat ca atat el, cat cat si Yoko Ono sa apara pe coperta. Leibovitz apoi a incercat sa re-creeze o imagine similara cu scena sarutului de pe coperta albumului Double Fantasy din 1980 si l-a pus pe John sa-si dea jos hainele si sa se ghemuiasca langa Yoko pe podea. Leibovitz a fost ultimul fotograf care a capturat imaginea lui Lennon, deoarece la 5 ore dupa realizarea fotografiei John Lennon a fost impuscat.

Fotografia a fost ulterior recreata in 2009 de catre fiul lor, Sean Lennon, impreuna cu prietena lui Charlotte Kemp Muhl, inversand rolurile (Sean imbracat, Kemp fara haine).

annie leibovitz

In 2011, Leibovitz a fost nominalizata alaturi de fotografii singaporezi Dominic Khoo si Wing Shya pentru Asia Pacific Fotograful Anului, are trei copii si a avut o relatie stransa cu scriitoarea si eseista Susan Sontag din 1989 pana la moartea lui Sontag in 2004. In timpul vietii lui Sontag, niciuna dintre ele nu a dezvaluit in mod public daca relatia era doar o prietenie platonica sau una romantica.

annie leibovitz

Cand a fost intervievata pentru autobiografia “A Photographer’s Life”, Annie a declarat ca in carte a spus o serie de povestiri, si “cu Susan a fost o poveste de dragoste”, in timp ce in New York Times, in 2009, facea referire la Sontag ca fiind “un companion” (…)”Am fost doi oameni care s-au ajutat reciproc pe parcursul vietii. Cel mai potrivit cuvant ar fi, prietene“, dar mai tarziu in acel an, s-a razgandit declarand ca este mai mult decat o relatie de prietenie intre ele.

annie leibovitz

Annie Leibovitz a imprumutat 15,5 milioane de dolari in 2009 dupa niste probleme financiare, punand mai multe case, precum si drepturile tuturor fotografiilor sale ca garantii. New York Times a mentionat “unul dintre cei mai de succes fotografi din lume si-a amanetat toate cadrele pana cand acestea ii vor acoperi toate datoriile.” Se pare ca desi Leibovitz detinea o arhiva de fotografii in valoare de 50 milioande de dolari, avea o istorie cu intelegerile financiare riscante si multe probleme personale, printre care se numara moartea parintilor ei si a lui Sontag in 2004.

annie Leibovitz

In iulie 2009, Capital Art Group a depus o plangere pentru incalcare contractului impotriva lui Leibovitz pentru 24 de milioane de dolari, in ceea ce priveste rambursarea acestor credite. Intr-un articol de monitorizare din 5 septembrie 2009 scris de catre Associated Press, erau citati expertii juridici declarand ca depunerea deciziei de faliment ar putea oferi cea mai buna sansa pentru Leibovitz de a controla dispunerea proprietatilor sale pentru a satisface datoriile. La 11 septembrie, Art Capital Group a retras procesul impotriva lui Leibovitz si a prelungit data scadenta a sumei de 24 de milioane de dolari. Conform acordului, Leibovitz pastreaza controlul asupra muncii sale.

annie leibovitz

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.