Sony A7 si calitatile lui video

Salut, sunt George Boangiu si acesta este primul meu review. Sper sa fiu de ajutor si sa lamuresc anumite lucruri in privinta aparatului testat.

Am ales sa testez mirrorles-ul Sony A7 impreuna cu obiectivul Sony 28-70 f/3.5-5.6 OSS. Mentionez ca este vorba doar despre avantaje si dezavantaje strict legate de calitatile video ale aparatului.

Un scurt istoric. Fac videografie de nunta din 2010, anul in care a aparut Canon 550D cu functia de filmare. Filmez la evenimente din 2004, insa nu cred ca are rost sa mentionez cu ce am filmat prima oara.
Din 2010 si pana in prezent am ales sa filmez cu Canon 550D, Canon 600D, Canon 5D Mark II si Canon 6D, unde m-am si oprit continuand sa investesc doar in lentile si alte accesorii.

Sa revenim la vedeta review-ului, Sony A7. M-am “jucat” cu el timp de 3 zile si am reusit sa adun suficiente informatii cat sa am o parere. L-am comparat mereu cu “batranul” meu Canon 6D. In momentul in care am inceput sa folosesc Sony A7 am avut o revelatie, am descoperit mirrorles-ul si puterea sa.
Nici nu stiu cu ce sa incep. Prima impresie se refera la dimensiunea redusa si greutatea mica. Se simte foarte bine in mana si se pot trage cadre chiar si fara ajutorul unui trepied sau monopied, datorita obiectivului de kit cu stabilizare. Nu am mai lucrat cu Sony pana acum si nici n-am citit manualul. Pur si simplu l-am pornit si am inceput sa-i explorez functiile. M-am obisnuit destul de repede cu butoanele, cu schimbarea ISO, diafragma sau white balance. Singurul buton cu care nu am reusit sa ma familiarizez a fost cel de REC. Cel mai important, pana la urma. Butonul este incastrat in aparat, fiind putin proeminent si pozitionat destul de ciudat pe aparat (a se vedea in poza).

sony a7

Ceea ce imi place este faptul ca ecranul este rabatabil. Aceasta este inca o functie vitala pentru videografi, care pot obtine in acest fel anumite unghiuri fara a-si “rupe gatul”.
Avansand, am apasat REC. Fiind obisnuit sa folosesc foarte des inelul de focus, m-am bucurat foarte mult cand am observat ca aparatul isi face singur autofocus pe video. Se poate alege un singur punct de pe ecran care sa fie tinut in focus, o zona, in centru sau modul wide. Atat cat am reusit sa testez functia de AF mi s-a parut chiar utila in anumite situatii, dar parca tot in modul manual as trage.
Un aspect foarte important il reprezinta viewfinder-ul, care este electronic. Pui ochiul pe vizor, vezi exact ce inregistrezi si poti face setarile potrivite. Am momente cand filmez si afara, cand am o lumina foarte puternica, vizibilitatea in ecranul camerei este redusa. Aici ajuta foarte mult vizorul. Nu mai este nevoie de un parasolar pentru LCD sau de un viewfinder extern. Camera inregistreaza video la rezolutia 1920×1080 in 60 fps sau 24 fps AVCHD/MP4. Poti scoate si video necomprimat prin HDMI. Are jack pentru microfon, jack pentru casti, micro USB si micro HDMI. Poti regla si nivelul de inregistrare a sunetului, ceea ce este de mare folos, in special la evenimente, cand ai o formatie sau un Dj cu niste boxe puternice. Nu ai vrea sa distorsioneze sunetul.
Din functiile video descoperite, am dat si de “zebra”, care se poate seta cu valori intre 70 si 100. Poti alege o culoare care sa-ti evidentieze in linii ceea ce este in focus indiferent daca tragi cu AF pornit sau nu. Cu toate aceste functii chiar nu mai ai cum sa ratezi focusul.
Am facut un test de filmare si l-am lasat sa inregistreze incontinuu. Filmeaza 30 minute apoi se opreste si trebuie sa dai REC din nou. Am filmat 60 minute in 2 reprize. Surprinzator, nu s-a incins prea tare, insa a fost mai mult decat la Canon 6D. Functii notabile ar mai fi Wifi si NFC. Mi-ar fi placut sa aiba si touchscreen.

mirrorless

Iata care sunt cele mai importante specificatii pentru video, din punctul meu de vedere:

  • Senzor 35mm (cred ca este cea mai ieftina camera cu senzor Full Frame de pe piata la ora actuala)
  • Calitatea imaginii are un scor de 90 fata de 82, cat are Canon 6D
  • Dynamic range 14.2 EV, fata de 12.1 EV, cat are Canon 6D
  • Catareste doar 417 g, fata de 770g, cat are un Canon 6D
  • Color depth 24.9, fata de 23.8, cat are un Canon 6D
  • Are 24.3 MP, fata de 20 MP, cat are un Canon 6D
  • Autofocus continuu pe filmare
  • Inregistreaza 1920×1080 la 60 fps (bun pentru slow motion)
  • Ecran rabatabil
  • Vizor electronic
  • Zebra
  • Focus peaking
  • Reglarea nivelului de inregistrare a sunetului
  • Este mai mic si mai usor decat un DSLR
  • Constructie solida din aliaj din magneziu
  • Rezistent la ploaie si praf

Dezavantajele pe care le-am gasit:

  • Butonul de REC ar putea sa fie pozitionat mai bine, este destul de incomod
  • Bateria este mai mica si deci are o durata de viata mai mica (recomand cel putin inca 3-5 baterii extra daca filmezi nunti)
  • Bateria se incarca destul de greu daca folosesti adaptorul lui si o incarci direct in aparat. Aproximativ 5 ore. Poate exista un incarcator mai rapid, insa eu nu il cunosc.
  • Rotita pozitionata pe partea din spate unde iti odihnesti degetul mare de la mana dreapta pare a fi cam sensibila. Mi s-a intamplat de cateva ori sa o misc cu degetul fara sa vreau in timp ce filmam si sa schimb valoarea ISO. Poate sa fie si din cauza ca, fiind un aparat mai mic, nu prea ai loc sa-ti tii degetul mare pe aparat.

Sony A7 mi-a lasat o impresie foarte buna. Un aparat mic cu functii excelente. Este mai bun decat Canon 6D aproape la toate capitolele. Mentionez inca odata ca m-am referit strict la functiile video.
Desi este grea o trecere de la Canon la Sony, cel mai probabil o voi face treptat, achizitionand in prima faza un body mirrorless cu adaptor pentru lentile Canon.
Multumesc echipei F64 pentru ocazia de a testa aceasta “bijuterie”. Am realizat si un clip pe care va invit sa-l vizionati mai jos. Toate cadrele sunt needitate, direct din camera pe modul “standard” si cu AF pornit. Cadrele sunt trase la rezolutia 1920×1080 25fps. – trebuie miscorat video-ul la 50mb de aceea nu l-am pus


Fotografii si articol de George Boangiu
[products ids= 125011158,125008316]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.