10 sfaturi utile pentru fotografierea câinilor și a animalelor de companie

De cele mai multe ori parte din familie, animalele de companie sunt, cu foarte puțin excepții, subiecte fotografice (și fotogenice) minunate. Pe de altă parte, fotografierea animalelor poate fi destul de problematică. Poate fi complicat să obții imaginea potrivită, mai ales că animalele nu “colaborează” la fel ca oamenii când vine vorba de fotografiat. În general, patrupedele dragi sunt în mișcare, iar surprinderea personalității lor într-o imagine devine o adevărată provocare.
Tocmai de aceea, ne-am gândit să venim în întâmpinarea ta, pasionatule de fotografie și iubitorule de necuvântătoare. Ți-am pregătit o serie de tips & tricks pentru a păstra cât mai multe amintiri frumoase cu patrupedul preferat.

#1 Animaluțului tău nu trebuie să îi fie frică de aparatul foto

Dacă vei pune aparatul direct la ochi și îl vei îndrepta către câinele tău sau al prietenilor, s-ar putea ca reacția să nu fie cea așteptată. Mai ales că și zgomotul shutter-ului nu este mereu unul silențios… Lasă câinele să miroasă aparatul sau chiar să îl lingă. Important este să se „împrietenească” cu el, astfel ca acea cutie neagră sau ce i se pare lui că vede să nu devină intimidantă. N-ar strica o mică răsplată dacă manifestă interes iar în ceea ce privește protecția obiectivelor, nu uita de filtrul de protecție UV, pentru a le feri de salivă.

#2 Obosește-l! Da, ai auzit bine! 🙂

Chiar dacă e dresat, animalul nu te va asculta întotdeauna, iar mișcările haotice și imprevizibile pot transforma procesul fotografic dintr-o plăcere într-un calvar, așa că obostește-l. Jucațivă un pic înainte și de-abia apoi treceți la fotografiat. Deși poate sună urât, uneori, în cazul câinilor hiperactivi, momentul oportun de fotografiere poate fi atunci când este puțin bolnăvior, întrucât va fi mai „moale” și deci mai maleabil, mai dispus să stea locului preț de câteva minute.

#3 Captează-i atenția


Pentru a-l face să se uite la aparat, e bine să te ajuţi de o jucărie preferată sau să îi strigi numele. Ori, dacă este dresat, te poţi ajuta de diversele comenzi pe care le execută, pentru a-i surprinde anumite gesturi (ex: cum se rostogoleşte, cum dă laba, cum sare după mâncare șamd)

#4 Alege timpul potrivit al zilei

Lumina din exterior îți poate fi cel mai bun aliat dacă alegi timpul potrivit al zilei, ținând cont, desigur, și de condițiile meteo. În zilele însorite, lumina de dimineață și cea de după-amiază -acele „ore de aur” renumite în fotografie- este ideală și în acest caz.

Nici zilele înnorate nu sunt însă de lepădat, plafonul de nori acționând ca un softbox imens, difuzând lumina și permițându-i să cadă uniform pe subiect.
Totuși, nu toate zilele înnorate sunt la fel de benefice, norii negri de ploaie putând fi prea întunecați pentru a permite realizarea unor fotografii bune.

#5 Folosește-te de obiecte familiare sau ajutătoare pentru a imortaliza diferite expresii

Dacă fotografiezi afară mai ales, te poți ajuta de un băț pentru a te juca cu câinele, în timp ce cu cealaltă vei declanșa. Poți obține tot felul de expresii sau grimase haioase, numai bune de păstrat în album. Pentru pisici probabil vor funcționa mai bine jucăriile sau ghemurile ori mingile. Nu uita să fii pe fază, pentru a apăsa butonul la momentul oportun.

#6 Nu uita detaliile