10 sfaturi utile pentru fotografierea câinilor și a animalelor de companie

De cele mai multe ori parte din familie, animalele de companie sunt, cu foarte puțin excepții, subiecte fotografice (și fotogenice) minunate. Pe de altă parte, fotografierea animalelor poate fi destul de problematică. Poate fi complicat să obții imaginea potrivită, mai ales că animalele nu “colaborează” la fel ca oamenii când vine vorba de fotografiat. În general, patrupedele dragi sunt în mișcare, iar surprinderea personalității lor într-o imagine devine o adevărată provocare.
Tocmai de aceea, ne-am gândit să venim în întâmpinarea ta, pasionatule de fotografie și iubitorule de necuvântătoare. Ți-am pregătit o serie de tips & tricks pentru a păstra cât mai multe amintiri frumoase cu patrupedul preferat.

#1 Animaluțului tău nu trebuie să îi fie frică de aparatul foto

Dacă vei pune aparatul direct la ochi și îl vei îndrepta către câinele tău sau al prietenilor, s-ar putea ca reacția să nu fie cea așteptată. Mai ales că și zgomotul shutter-ului nu este mereu unul silențios… Lasă câinele să miroasă aparatul sau chiar să îl lingă. Important este să se „împrietenească” cu el, astfel ca acea cutie neagră sau ce i se pare lui că vede să nu devină intimidantă. N-ar strica o mică răsplată dacă manifestă interes iar în ceea ce privește protecția obiectivelor, nu uita de filtrul de protecție UV, pentru a le feri de salivă.

#2 Obosește-l! Da, ai auzit bine! 🙂

Chiar dacă e dresat, animalul nu te va asculta întotdeauna, iar mișcările haotice și imprevizibile pot transforma procesul fotografic dintr-o plăcere într-un calvar, așa că obostește-l. Jucațivă un pic înainte și de-abia apoi treceți la fotografiat. Deși poate sună urât, uneori, în cazul câinilor hiperactivi, momentul oportun de fotografiere poate fi atunci când este puțin bolnăvior, întrucât va fi mai „moale” și deci mai maleabil, mai dispus să stea locului preț de câteva minute.

#3 Captează-i atenția


Pentru a-l face să se uite la aparat, e bine să te ajuţi de o jucărie preferată sau să îi strigi numele. Ori, dacă este dresat, te poţi ajuta de diversele comenzi pe care le execută, pentru a-i surprinde anumite gesturi (ex: cum se rostogoleşte, cum dă laba, cum sare după mâncare șamd)

#4 Alege timpul potrivit al zilei

Lumina din exterior îți poate fi cel mai bun aliat dacă alegi timpul potrivit al zilei, ținând cont, desigur, și de condițiile meteo. În zilele însorite, lumina de dimineață și cea de după-amiază -acele „ore de aur” renumite în fotografie- este ideală și în acest caz.

Nici zilele înnorate nu sunt însă de lepădat, plafonul de nori acționând ca un softbox imens, difuzând lumina și permițându-i să cadă uniform pe subiect.
Totuși, nu toate zilele înnorate sunt la fel de benefice, norii negri de ploaie putând fi prea întunecați pentru a permite realizarea unor fotografii bune.

#5 Folosește-te de obiecte familiare sau ajutătoare pentru a imortaliza diferite expresii

Dacă fotografiezi afară mai ales, te poți ajuta de un băț pentru a te juca cu câinele, în timp ce cu cealaltă vei declanșa. Poți obține tot felul de expresii sau grimase haioase, numai bune de păstrat în album. Pentru pisici probabil vor funcționa mai bine jucăriile sau ghemurile ori mingile. Nu uita să fii pe fază, pentru a apăsa butonul la momentul oportun.

#6 Nu uita detaliile

Detaliile pot face deliciul unei fotografii. Nu e chiar aşa de greu să fotografiezi de aproape un năsuc umed, mustăți, nişte gheruţe ascuţite ori urechile ciulite, iar impactul imaginii e de la sine înțeles.

#7 Atenție la diafragmă

Atenție la diafragmele foarte deschise. Deși poate fi tentant să obținem un bokeh cât mai plăcut, nu uita de faptul că ochii animalelor de companie (câini, pisici) sunt plasați în spatele botului, iar câmpul de profunzime la diafragmele foarte deschise nu va fi suficient (ex: dacă focalizezi pe ochi și vrei ca întreg capul să fie în clar, folosește măcar f/5.6). Nu e o regulă, desigur că poți încerca și obținerea bokeh-ului mult râvnit, dar mare grija la focalizare și la viteza obturatorului în acest caz.

#8 Experimentează!

Nu pe cățelul tău, ci cu aparatul foto. Încearcă perspective, unghiuri și încadrări diverse. Joacă-te cu props-uri. Agață-i un papion sau pune-i o fundă. Combinațiile sunt nelimitate, la fel și fotografiile. Chiar și cu telefonul mobil, te poți juca cu un set de obiective dedicate, pentru selfie-uri și momente faine alături de ei.

#9 Cu răbdarea, trecem marea

Fotografierea aimalelor de companie clar nu e un lucru simplu, însă dacă te înarmezi cu răbdare, în cele din urmă vei reuși. Nu uita totuși cine e stapânul, oricât de mult îți place să-ți răsfeți necuvântătorul. Dresajul ajută iar în caz contrar, nu uita de regula cu oboseala.

#10  Acum că ai fotografii frumoase, printează!

Mediul online a acaparat tot mult din viețile noastre, dar asta nu înseamnă că e neaparat un lucru bun. Nu e nici rău, dar cel puțin în cazul fotografiilor, dacă le vei uita pe hard cu siguranță nu te vei bucura prea mult de ele. De aici îndemnul pro printing. Parcă e altceva să-ți vezi animăluțul într-un album sau în tablouri cu ramă, mai mici sau mai mari, nu? Ce să mai vorbim de fotomagnetii de pe frigider sau de alte obiecte personalizate cu fotografii.
Orice preferințe ai avea, la F64 găsești cu siguranță o soluție. Detalii AICI.

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.