Bulb (B): ce este și când ne e util?

Postat de: F64 F64

Termenul BULB se referă la un timp lung de expunere, utilizat mai ales pentru fotografia de noapte, astronomică, fulgere sau cea de peșteră etc. Obturatorul rămâne deschis atâta timp cât butonul de declanşare este apăsat. Altfel spus, Bulb se folosește pentru fotografii cu timpi de expunere mai lungi decât maximul posibil pe varianta automată (în general 30 sec).

Atenție! Modul de fotografiere Bulb nu este în general disponibil în cazul camerelor compacte și se poate utiliza fără a obține fotografii mișcate, chiar și in cazul DSLR-urilor, numai dacă dețineți un declanșator cu posibilitatea blocării expunerii sau o telecomandă IR ( „infrared” ).

Exemplu de fotografii unde s-a folosit modul Bulb:

Bulb bulb

Dacă prelungim expunerea mai mult de 30 de secunde, stelele nu vor mai apărea în fotografie ca puncte, ci ca arce de cerc. Acestea apar datorită rotației Pământului în jurul axei sale.  Uneori, poate veți dori să fotografiați aceste arce de cerc. Probabil e prima fotografie pe care au făcut-o majoritatea astrofotografilor. Aparatul se așeză pe un trepied solid, se folosește un obiectiv cu focala mai scurtă de 50mm (un fisheye e spectaculos în acest caz), o sensibilitate ISO 100 și un timp de expunere mai mare de 10 minute. Probabil cea mai bună direcție pentru a orienta camera în acest caz este nordul, pentru a prinde în cadru și Steaua Polară care va apărea aproape punctiformă față de celelalte, care vor descrie arce de cerc în jurul ei.

*Pentru a identifica ușor Steaua Polară, indiferent de anotimp, poți citi instrucțiunile oferite de Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Află și alte lucruri despre fotografie din Dicționarul ilustrat de termeni fotografici! Acesta este un instrument util tuturor pasionaților de fotografie, în care vei găsi  peste 170 de termeni fotografici uzuali, fiecare dintre ei având o scurtă definitie și fiind, în general, exemplificat vizual, de multe ori existând și informații suplimentare, contextuale sau de tipul „știați că”.


Produse folosite
test - array(0) { }

Comentarii

Sortează după:
  • Dată
  • Raspunsuri
  • Ultima activitate

Lasă un comentariu

Adresa de E-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Top