Dj Optick intr-o scurta vacanta in Dubai si experienta lui cu Sony RX100

Dupa experienta interesanta din vara cu Fuji X-Pro 1, despre care v-am scris in urma cu ceva vreme, am avut bucuria, si va spun sincer, bucuria, sa testez o camera perfecta pentru scurte vacante in care nu ai chef sau pur si simplu nu e practic sa te cari cu toata colectia de obiective si desigur DSLR-ul tau destul de greoi. Da, stiu, imi vei spune ca nu exista camera perfecta. Asa este, dar pentru mine, in cele cateva zile petrecute in Dubai a fost. Va voi vorbi in urmatoarele randuri despre Sony RX100, despre care unii ar spune ca este camera anului 2012. Intr-un fel… chiar este!

Body solid construit, butoanele si asezarea lor ok, marime ideala, obiectiv Carl Zeiss excelent si nu in ultimul rand un senzor urias pentru o camera compacta.

Pentru ca am pornit la drum un pic sceptic vis a vis de calitatea fotografiilor obtinute cu o camera atat de mica, am zis sa iau cu mine si batranul 60D cu un 17-55 f2.8 pe care le car cu mine de obicei in calatorii. L-am carat insa degeaba, nu am simtit nicio clipa in cele 4 zile petrecute in Dubai, ca as avea nevoie de el, fie ca ar fi fost vorba de foto fie de video.

Sony RX100 este extrem de portabil, si cand spun asta, ma refer la faptul ca aparatul chiar incape in buzunarul de la pantaloni, si asta, mai ales in vacante, este mare lucru. Nu voi intra detalii tehnice, despre care sunt convins ca deja esti informat. De asemenea, stiu ca daca esti fan Canon sau Nikon,  iti va fi un pic greu sa-ti indrepti atentia catre un produs care nu se pupa cu linia ta de “brandemotion”.

Eu zic ca in cazul lui RX100 poti renunta la tipar si chiar merita sa incerci ceva nou, cool, rapid si pe masura asteptarilor. Din momentul in care apesi pe butonul de power si tragi primul cadru trec doar cateva fractiuni de secunda. Sansele sa pierzi “the decisive moment” sunt minime. Deschiderea obiectivului, de 28 mm la f1,8 este ok, dar ar fi mers un 24 mm. Sunt convins ca la 24 mm, cel putin din pozitia in care eram, Burj Khalifa ar fi incaput perfect in cadru. Capatul de 100 mm este mai mult decat suficient, singurul dezavantaj fiind acela ca la 100 mm coboara la F 4,9. Daca nu intelegi ce spun aici poti oricand folosi butonul “auto” si ai rezolvat rapid orice mister.

Este evident o camera dedicata fotografilor amatori, ca o camera secundara, dar si una care se poate transforma intr-una principala, in vacante in special.  Ai ajuns la hotel si te gandesti sa iesi seara in oras, dar fara sa te cari cu “tulumba” dupa tine, nicio problema. Obiectivul luminos de F1,8 ca de altfel si blitz-ul incorporat cu siguranta iti vor fi de ajutor.

Functional vorbind, ai multe din butonasele pe care le gasesti pe orice DSLR. Inelul din jurul obiectivului caruia ii poti atribui 8 din functiile camerei, are o cursa foarte fina, fara click-uri ca la Canon S100, insa am descoperit ca sufera de o mica intarziere asa ca am renuntat sa-l mai folosesc, descoperind ca cel de pe spatele camerei este mult mai rapid si pana la urma mult mai practic. Apasa butonul dedicat functiei video si tragi instant full HD la 1920 x1080 cu tot cu cele 2 microfoane stereo si o stabilizare WOW.

De precizat aici este ca, din pacate, si asta cred ca se poate rezolva printr-un firmware, fisierele video nu sunt stocate in acelasi folder cu cele foto. Asa ca daca zapezi prin imaginile pe care tocmai le-ai tras si nu-ti apar si fisierele video, nu te speria, ele exista pe card, doar ca trebuie sa deschizi alt folder din meniu, dedicat fisiereleor video. Si daca tot vorbim de video, un alt lucru care m-a incurcat nitel a fost formatul fisierelor video: MTS. Final CUT nu stie MTS decat daca importi fisierele direct din camera, eu nu am stiut asta decat dupa ce le-am copiat pe hard si pana la urma cine importa fisiere direct din camera ca sa le editeze? Si uite asa m-am trezit cautand pe net convertoare “lossless” pentru acest format astfel incat sa pot completa povestioara si cu cateva cadre video.

A si inca ceva, din pacate camera nu are un incarcator dedicat, astfel ca esti nevoit sa-ti incarci bateria cu un cablu usb care se conecteaza direct in camera. Din fericire insa bateria are o viata decenta, ai sanse mari sa te tina chiar o zi intreaga. Nu strica insa niciodata sa ai inca o baterie de rezerva cu tine.

Sony RX100 nu m-a dezamagit deloc in scurta vacanta si o spun cat pot de sincer. Asa ca daca inca te mai gandesti la ce camera sa-ti cumperi pentru vacanta de iarna, nu mai sta pe ganduri. Go, buy it! Si pentru ca personal vreau mereu mai mult… sunt tare curios ce poate RX1

Echipament utilizat:
[products ids= 1050740]

Alți fotografi au mai citit și:

4 Comments

  • Chiar vreau sa imi achizitionez aparatul. Am vrut din prima clipa cand a aparut la voi pe site. Ce nu vreau insa sa fac e sa dau 500Ron pe un toc inutil pentru un asemenea aparat de buzunar.
    Astept in continuare sa apara si la voi, ca peste tot in lume si varianta fara toc.

  • Salut Ion! Uite iti las link cu toate fotografiile, gasesti in exif data din fiecare fotografie, toate setarile: http://we.tl/OA3DhS9ejI

    • Multumesc!Te asigur ca voi tine cont de informatiile primite.

  • Ca de obicei Sony exceleaza clar in filmare;sincer nu stiu cate camere foto reusesc sa se ridice la calitatea Sony pentru filmare.Aici sigur ei sunt cei mai buni(toate televiziunile serioase au aparatura Sony).Fotografiile sunt ceea ce trebuie sa fie si nimic mai mult;dar ce poate fi mai placut ca dupa intoarcerea de la un eveniment important din viata ta sa ai niste poze reusite(facute in orice conditii…zi,noapte,portret,oras,peisaj) facute personal.Felicitari pentru prezentare si te rog ca pe viitor sa treci si setarile de baza facute… pentru cei novici ca si mine in ale fotografiei.Multumesc!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.