Ziua Națională a Fotografiei

Ziua Artei Fotografice în România este un moment ideal pentru a reflecta asupra ceea ce înseamnă pentru noi fotografia.

Cu siguranță e greu să ne imaginăm experiența lui Carol Popp cu prima sa cameră, dar de atunci lucrurile au evoluat atât de frumos ajutându-ne să scoatem la iveală chiar și imaginile mai stranii. Iată că fotografia este în viața noastră de mai bine de un secol și încă descoperim atât de multe tehnici noi și feluri în care putem exprima ceea ce ne dorim.

Fotografia ne este instrument, terapie și relaxare, merită doar să ne îndrăgostim de ea zi de zi de zi. Dacă vrei să sărbătorești cum se cuvine această zi, te invităm să parcurgi articolele de mai jos special pregătite pentru această ocazie.

Născut la Cluj, atunci parte a Imperiului Austriac, Carol a descoperit mai întâi pictura și abia mai târziu fotografia. Lucrările sale grafice realizate în urma călătoriilor prin țară și străinatate aveau toate un caracter de reportaj. În anul 1843 a realizat primele dagherotipii, iar în urma unor cercetări, a realizat și primele talbotipii.

V-am pregătit un articol special, în care fotografi din România fac urări comunității foto de la noi. Cu toții am fost începători, ne-am îndrăgostit de un anume gen de fotografie, ne-am umplut trusele de echipament, pentru ca ulterior, să ne îmbogățim cunoștințele, să ne rafinăm munca, să fim stăpâni pe echipamentul folosit, și, nu în ultimul rând, să întoarcem către comunitate o parte din lucurile pe care le-am învățat, lucuri atât de utile celor care sunt la început de drum.

Pe 11 ianuarie sărbătorim Ziua Artei Fotografice în România, încă din 2010. În ultimii ani am onorat această zi, printr-un articol la care participă mai mulți fotografi, cu mesaje pentru comunitate, opinii, analize și, desigur, cadre faine.

La nivel mondial, fotografia are o zi a ei în luna august, mai precis pe data de 19. Din 2010 însă, are și o zi în care este sărbătorită doar în România, ca un fel de “onomastică”- am putea spune. În urmă cu opt ani, o Hotărâre de Guvern desemna data de 11 ianuarie ca Zi a Artei Fotografice în România. Ziua de 11 ianuarie reprezintă totodată momentul nașterii lui Carol Popp de Szathmary (1812 – 1887), recunoscut ca fiind primul fotograf al României și primul fotograf de război.

Îți prezentăm doi fotografi consacrați din perioada în care nu ne puteam certa pe DSLR-uri, mirrorless-uri și nici vorbă să dezbatem veridicitatea unei fotografii cu telefonul. Pentru cei curioși despre trecutul nostru fotografic, pentru cei care vor să cunoască.

Crezi că ești dependent de fotografie? E momentul să ne spui și nouă ce trebuie să aibă fotografii așa ca tine, cei care trăiesc pentru acel click pe care îl aud când trag cel mai tare cadru. 

Ce trebuie să faci pentru a câștiga premii cu valoare totală de 200 Euro? Trebuie să continui fraza ”Știi că ești fotograf creativ dacă…” pe pagina noastră de Facebook. Cele mai creative răspunsuri vor primi premiile acordate. 

Mai multe detalii poți vedea accesând regulamentul oficial.