2Creative Workshop Grecia © Denis Kappel

2Creative Workshop Grecia – o idee îndrăzneață, un concept diferit, o aventură pe mare

Marian Sterea și Marius Tudor spun mereu că 2Creative Workshop Grecia este mai mult decât un workshop. E un concept care și-a propus, încă de la început, să creeze conexiuni cât mai diverse nu numai între fotografi, ci și între fotografi și alți oameni din diferite domenii.

Am mai scris aici și aici despre expedițiile lor precedente.

Câteodată e un loc de joacă, cu multe dintre jocuri deja știute și puse în practică, pentru ca cei care participă să simtă că pleacă acasă cu ceva mai mult decât o rețetă pentru fotografii bune. E un loc de joacă unde toată lumea își propune să își depășească limitele, să treacă la un nivel următor, să înțeleagă mai bine lumina naturală și artificială, să își înțeleagă aparatura și să învețe să comunice mai bine cu cei care se așează în fața camerei foto.

Câteodată, totul devine foarte serios. Mai ales când se navighează, pentru că fiecare participant are rolul lui pe barcă. Fiecare plecare sau ieșire dintr-o marină este o muncă în echipă. Unii aruncă, leagă sau dezleagă parâme, cineva ridică sau coboară ancora, alții “apară” barca (e un proces care are ca scop ca barca să plece sau să între în siguranță, din și în marine, fără ca barca proprie sau alte bărci să fie lovite).

Despre organizare

De data asta, am petrecut cu ei cele nouă zile, ca să înțelegem mai bine cum se desfășoară totul. F64 a fost unul dintre partenerii principali. Am aflat câtă muncă este în spatele unui astfel de workshop. Organizarea începe cu multe luni înainte, iar primul pas este rezervarea bărcilor și stabilirea detaliilor contractuale. Ce este inclus, ce presupune asigurarea, cum sunt compartimentate bărcile, dacă au generator de curent electric (un aspect foarte important), dacă există un sistem propriu de încălzire pentru serile mai friguroase. Detaliile astea sunt stabilite cu cei de la SetSail Nautic School, cei care, de altfel, se ocupă impecabil de întreaga logistică a flotei 2Creative, asigurând și consultanță pe parcursul întregii perioade.

Stabilirea traseului este, poate, cel mai dificil aspect organizatoric. Cum vremea este imprevizibilă, se schițează, împreună cu căpitanii, un traseu principal care se bazează pe dorințele lui Marian și ale lui Marius și pe niște predicții legate de vânt și valuri pentru zona în care se va naviga. Există întotdeauna un Plan B și C, dar și adaptări la planul inițial. Spre exemplu, la primele trei ediții, și-au propus să meargă către trei insule din Cyclade, însă vremea neperielnică i-a trimis către insule din Golful Saronic. Dar nu au regretat, așa au descoperit una dintre cele mai frumoase insule ale Greciei, Hydra, dar și insule ca Aegina, Poros, dar și Ermioni, un sat pescăresc de pe continent.

Golful Saronic
Golful Saronic

Marian și Marius spun că insula Hydra are un farmec aparte și că este poate cel mai frumos sat-port din Grecia. De Hydra se leagă cele mai intense amintiri ale lor de la workshopurile pe care le organizează împreună din 2017 și au decis să vină aici pentru a treia oară, pentru că simt că e ceva ce îi aduce de fiecare dată pe această bucată de pământ care pare ruptă din rai. Ei cred ca nu e întâmplător faptul că mulți artiști au poposit aici și că și-au făcut o obișnuință din a reveni regulat. E ca un magnet, e ceva ce nu poate fi explicat în cuvinte, se simte doar. În Hydra nu sunt alte mașini în afară de mașina care strânge gunoiul, ambulanța și cea de pompieri. Există un decret care interzice circulatia vehiculelor cu roți, inclusiv a bicicletelor. Totul se transportă pe jos, cu măgarul sau cu calul. Și presupune ceva efort să urci străzile înclinate sau miile de trepte care conectează casele, magazinele și tavernele. În Hydra nu sunt hoteluri luxoase și nici clădiri extravagante, impunătoare și moderne. Sunt doar casele obișnuite ale localnicilor. Ies cumva în evidență doar casele vechilor armatori greci, dar nu ca să strice armonia locului, ci ca să o completeze. Nu există plaje cu nisip, dar e cea mai limpede apă în care poți înota. Leonard Cohen, care a trăit o bună parte a vieții în Hydra, spunea că aici “nu există nimic care să îți jignească privirea”. Și asa e. Din perspectiva unui fotograf, oriunde ai întoarce camera, găsești o poveste de spus, un peisaj minunat, un apus care nu se mai vede niciunde. Insula asta e o poezie, iar Cohen a scris cele mai frumoase versuri ale lui in casa de vacanță din Hydra.

De data asta, au fost mai hotărâți ca niciodată să meargă către Cyclade, cu destinația Mykonos. Le-au fost expuse toate detaliile: drumul lung (aproximativ 20 de ore de navigare – cu posibilitatea navigării pe timp de noapte), vremea schimbătoare și capricioasă, vânt mai puternic decât în Golful Saronic, costuri mai mari de deplasare și un posibil disconfort al participanților.

Cyclades - Road to Mykonos
Cyclades - Road to Mykonos

Am ajuns în Atena cu o zi înainte de plecarea pe mare, după o oră de zbor de la București, alături de alți 15 participanți. La ieșirea din aeroport, ne-a așteptat Naxos, cel care a devenit ghid de încredere pentru această expediție. Ne-a făcut transferul cu microbuzul către un apartament din centrul Atenei, semn că Marian și Marius s-au gândit chiar și la micile detalii ale acestei călătorii. După ce tura a doua de participanți a sosit, a urmat o plimbare la ceas de seară pe bulevardele și străzile vechiului oraș.

Atena, ZIua 0
Atena, ZIua 0

A doua zi, de dimineață, Naxos ne-a condus către Marina Alimos, locul unde s-a făcut preluarea bărcilor. După câteva ore în care căpitanii au făcut check-in-ul celor trei catamarane și s-au asigurat că totul este în regulă pentru plecarea pe mare, timp în care echipajele s-au ocupat de provizii și s-a creionat traseul final, ne-am “cazat” fiecare la “casa” lui. A urmat instructajul de folosire a bărcilor, pentru că sunt câteva detalii esențiale pe care fiecare participant trebuie să le cunoască înainte de plecare, în principal legate de funcționalitatea ambarcațiunilor.

E important de menționat că fiecare participant are inclus aproape totul în prețul expediției, mai puțin transportul până la Atena și înapoi, o seară de cazare în Atena (acest aspect este opțional, se poate ajunge și în ziua plecării pe mare) și alte cheltuieli la restaurante, taverne. Fiecare echipaj are un buget de 500 euro pentru provizii și se poate găti pe barcă, sunt incluse costul workshopului, onorariile skipperilor, costurile marinelor, combustibilul, asigurările și cleaning-ul bărcilor. Am încercat să ne facem o idee despre costul total de producție al unei asemenea expediții și am aflat că drumul spre Mykonos a costat puțin peste 15000 euro.

Confortul participanților este primordial și, ca să vă faceți o idee, am preluat câteva imagini de pe site-ul producătorului catamaranelor. Practic, este ca un apartament pe apă. Sunt patru cabine generoase, fiecare cu baie proprie, toalete electrice, apă caldă și un living imens cu bar și bucătărie open space, generator electric. Există frigidere și congelator, aragaz și cuptor, spații de depozitare și o “terasă” deschisă la prova, cu masă și canapele. Adică tot confortul pentru o expediție de șapte zile pe mare.

Jurnal de bord

Echipajele

Flota 2Creative Workshop a fost împărțită în 3 echipaje. Au fost în total 26 de participanți. Pe lângă fotografii prezenți pentru workshop, noi și membrii staff-ului, au mai fost cele două modele, Andreea (un foarte talentat make-up artist) și Andrei (personal trainer), un designer floral, doi videografi și doi reprezentați Tudor Tailor (un alt partener principal al expediției).

Trebuie menționat și gestul impresionant al organizatorilor, care au invitat în această călătorie o familie din Ucraina (mamă și fiică), Kateryna și Nataliia, refugiate din calea războiului la București. Marian și Marius le-au cunoscut în timp ce erau voluntari la vama Isaccea și sunt printre cei peste 200 de ucraineni care au primit suport, asistență și ajutor din partea lor în ultimele 3 luni.

Kateryna și Nataliia în Marina Alimos, în prima zi a expediției. Foto: Marius "Bugetaru" Marcu
Kateryna și Nataliia în Marina Alimos, în prima zi a expediției. Foto: Marius "Bugetaru" Marcu

Călătoria către Mykonos

“Înainte de fotografie, este despre prietenie” – ăsta este motto-ul 2Creative Workshop. Asta am descoperit și noi chiar din prima zi. Cei care au fost la a doua sau a treia participare, i-au “adoptat” repede pe cei veniți pentru prima dată și le-au povestit și explicat ce va urma să se întâmple.

Planul inițial de navigare, care presupunea plecarea din Atena spre insula Kea, cu staționare o noapte pentru odihnă, apoi către Syros (capitala Cyclades), cu staționare și shooting pentru o zi și apoi stabilirea bazei în Mykonos, pentru trei zile de shooting, a fost perturbat de prognoza meteo de pe mare anunțată pentru sâmbătă și duminică, cu vânturi de peste 40 de noduri și valuri de 2 metri. Totuși, s-a luat hotărârea de a pleca din Atena chiar de sâmbătă, cu destinația Methana, un mic orășel din Peninsula Peloponez. Apusul primei zile, prins pe mare, a fost superb! Aici nu s-a zăbovit mult, skipperii s-au odihnit și au stabilit ridicarea ancorelor, cu destinația Syros, la ora 5.30 de dimineață. Se anunțau cel puțin 12 ore pe mare, cu provocări, vânt, valuri și ploaie măruntă.

S-a plecat conform planului și, după apusul superb din prima seară, a urmat un răsărit de poveste, admirat tot de pe mare. Miros îmbietor de cafea și de apă sărată, ușor răcoare, dar cu adieri blânde de vânt, muzică în surdină, cu peisaje superbe oriunde ai fi întors capul și cu soarele împărțit între cer și mare de linia orizontului… au fost ingredientele unei dimineți perfecte de mai.

Însă, la două ore distanță de Methana, vremea s-a schimbat, marea s-a montat, vântul s-a pornit și o ploaie măruntă a început să cadă. Valurile din ce în ce mai mari și mai dese ne-au încetinit. Participanții cu rău de mare s-au instalat în cabine, iar cei mai norocoși au rămas la prova, ca să admire spectacolul. Pe unele bucăți de traseu, chiar s-au deschis velele și s-au oprit motoarele, adică s-a făcut și un pic de sailing. Optimiști de dimineață, am crezut că putem ajunge în Syros dintr-o bucată dar, după zece ore, cu marea din ce în ce mai agitată și cu avertizare de furtună înaintea noastră, căpitanii au hotărât că e mai înțelept să ne adăpostim în marina din Kythnos.

Un popas bun, de altfel, dar nici aici n-a fost fără peripeții. La intrarea în marină, una dintre ambarcațiuni a prins la motor un ghemotoc din saci de rafie (parcă făcut special pentru acest tip de incident), dar căpitanul Robert s-a descurcat admirabil și a eliberat palele motorului din ghearele “dușmanului”.  Toată lumea a putut să-și încarce bateriile și să-și revină după drumul greu, s-a luat cina la tavernă și apoi fiecare a luat-o la pas ca să viziteze micul sat pescăresc, îmbrăcat în haine de sărbătoare. Grecii celebrau 1 Mai cum se cuvine, cu muzică de bouzouki și petreceri la tot colțul, iar barurile și tavernele, neîncăpătoare, ne ademeneau cu shot-uri de Ouzo.

Pe insula Kythnos sunt patru sate: Merihas, satul unde am acostat noi, Chora, Dryopida și Loutra, fiecare cu farmecul lui. Poate că Kythnos nu e la fel de faimoasă ca alte insule din Cyclade dar, cu siguranță, merită cel puțin un popas. E nevoie de mai mult de juma’ de zi și o noapte, cât am stat noi, ca să te bucuri de tot ce are de oferit. Spre exemplu, am aflat că Loutra arată ca un sat abandonat, unde liniștea poate fi înfiorătoare câteodată. Aici, pe plaja principală a satului, principala atracție este reprezentată de un complex natural de izvoare cu apă termală.

Syros, “baza” workshopului

A treia zi, după micul dejun,  ambarcațiunile Sony, Sigma și Panasonic au lăsat Kythnos în urmă și au setat coordonatele pentru capitala Cycladelor, Syros. Marea se mai potolise, iar estimarea de timp a traseului optim a fost de 5 ore și jumătate. Pentru zilele următoare, prognoza meteo arăta din ce în ce mai bine.

Oprirea din Kythnos a decalat un pic programul workshopului, iar stop-ul din Syros urma să fie mai scurt decât era planificat. Doar că, o veste de ultima oră venită dinspre marina din Mykonos a schimbat complet planul pentru următoarele zile. Un eveniment nautic care s-a prelungit cu încă o zi din cauza vremii a ținut portul din Mykonos ocupat, astfel rezervările pentru flota 2Creative au fost mutate cu două zile mai târziu. După discuții intense s-a stabilit că cel mai bine este să rămânem în Syros pentru următoarele trei zile. A fost cea mai bună decizie, Ermoupoli, cea mai mare așezare a insulei, este superb și are o energie frumoasă. Îmbină armonios arhitectura venețiană cu cea cicladică, cu case zugrăvite în alb și alei înguste.

Printre punctele de atracție ale orașului sunt piața centrală și clădirea Primăriei, Teatrul Apollo și cinematograful Pallas, dar și bisericile impunătoare, printre care Biserica Învierii Mântuitorului. Pe dealul de deasupra orașului veghează Catedrala Renașterii Sfântul Gheorghe și centrul catolic Ano Syros, iar o plimbare până acolo deschide o priveliște mirifică asupra orașului.

Workshop de fotografie 95% practic

Așa cum este menționat și în descrierea workshopului, Marian și Marius și-au propus că participanții să fotografieze intensiv, să experimenteze cât mai mult cu lumina artificială în condiții mai puțin propice (de exemplu, în lumina de ora 12), să găsească backgrounduri și să facă scouting pentru a găsi locuri cât mai interesante, pe care lumina naturală le modelează frumos, să combine lumina artificială cu cea naturală si să își îmbunătățească abilitățile de comunicare cu cei din fața camerei foto. Totul sub atenta lor îndrumare.

La câteva ore după ce ambarcațiunile au ancorat în marina din Syros, a urmat un shooting de noapte, de trei ore, pe străzile orașului Ermoupoli. Așa cum s-a întâmplat și la edițiile precedente, localnicii și turiștii s-au oprit curioși, au pus întrebări și s-au fotografiat cu Andreea și cu Andrei. S-au experimentat cadre atât cu lumina continuă, cât și cu blițuri.

Au urmat apoi două zile și jumătate de shooting. În fiecare zi s-a plecat de la bărci la ora 12-1, pentru ca gașcă de fotografi să se întoarcă după apusul soarelui. Fiecare străduță și alee prezenta potențial pentru un cadru interesant. Pe lângă ședințele de cuplu, au fost fotografiate 14 ținute bărbătești realizate de Tudor Tailor. Astfel, participanții la workshop au avut ocazia să vadă cum se lucrează pentru un shooting de catalog și pentru un plan de imagini pentru social media.

Setup-ul a fost completat cu pălării de la Pălărioții și genți și accesorii de la Atelier Lemnia.

Dacă la ediția precedentă, pe aleile din Hydra, Andreea și Marian au pus în scenă conceptul de dark bride, în Syros s-a pus accent pe “mireasa în roșu”. Andreea a purtat o rochie roșie superbă, cu un voal imens, dar și o pălărie creată special pentru acest shooting de Palariotii. Băieții de la Tudor Tailor au avut grijă să asorteze perfect pentru această ținută costumul lui Andrei.

Atmosfera la workshop, pe bărci, tavernele și mâncarea grecească

Workshopul nu este numai despre fotografie, este și despre crearea unor legături strânse între participanți. Așa cum povesteau, unii dintre ei au ajuns să lucreze împreună, să colaboreze pentru diferite proiecte și să se ajute între ei atunci când e nevoie.

La toate astea a contribuit timpul petrecut împreună pe barcă pentru că, după 9 zile, ajungi să te cunoști mai bine, să schimbi impresii despre orice, să povestești despre provocările tale, să te regăsești în anumite situații întâmpinate de alți participanți. E o atmosfera plăcută și ai senzația că toată lumea se cunoaște cu toată lumea de-o viață.

În afara orelor de fotografie s-a gătit mult și fiecare a contribuit în felul lui la nevoile de zi cu zi ale echipajului. Unii au mers la piață, în timp ce alții au propus rețete și au pregătit ingredientele. Iar în Syros ai de unde cumpăra pește proaspăt, fructe de mare și legume de toate felurile. Atunci când nu s-a gătit, s-a mers la taverne. Nu poți să ajungi în Grecia fără să încerci mâncarea lor sau fără să faci câteva vizite la gelateriile din Ermoupoli. Și mai e ceva, pisicile din Syros sunt adorabile și formează adevărate găști atunci când turiștii se așează pe la mese.

Chiar dacă oboseala și-a spus cuvântul, fiecare seară s-a încheiat la un pahar cu vin, bere sau gin, cu discuții care se puteau prelungi la nesfârșit și cu muzică bună. Una dintre seri a fost rezervată unei discuții cu proiecție de imagini. Proiecția a fost realizată cu ajutorul unui proiector portabil BenQ GV30.

Toate materialele video din cadrul workshopului au fost realizate de Iulian Monea, producător video de peste 11 ani, cu diverse producții de tip reality show și sitcom la Televiziunea Română și Pro Tv, ulterior devenind freelancer în piața românească de producții comerciale (reclame TV, videoclipuri muzicale) dar şi servicii pentru evenimente private (nunți, spectacole). În momentul de faţă este membru IFA (Iura Film Academy).

Drumul de întoarcere către Atena

Joi, la prânz, am ridicat ancorele din Syros cu destinația finală Atena, dar nu înainte de o oprire în golf și un popas de o noapte în insula Kea. De data această, vremea a fost blândă cu noi, iar navigarea pe mare s-a făcut în condiții excelente. Asta ne-a permis să stăm ancorați în golf câteva ore, să facem o baie în mare, o deplasare cu barca de salvare pe o plajă pustie și alte câteva shooting-uri.

Am ajuns în Atena la timp pentru check-out-ul ambarcațiunilor, iar călătoria noastră s-a terminat cu o petrecere pe cinste și… cu o cerere în căsătorie surpriză!

Cu siguranță, 2Creative Workshop, este una dintre cele mai complexe experiențe, fie că ești fotograf cu ani de muncă în spate, fie că ești la început de drum! Vânturi bune pe viitor! Deja se fac planurile pentru cea de-a cincea ediție!

Fotografii realizate în cadrul workshopului de Marian Sterea

Fotografii realizate în cadrul workshopului de Marius Tudor

Fotografii realizate în cadrul workshopului de Alexandra Maria Popa

Fotografii realizate în cadrul workshopului de Marius Grosu

Fotografii realizate în cadrul workshopului de Denis Kappel

Ce spun participanții?

Amalia si Alin Gabor

MINUNAT! 10 Zile in care am trăit cele mai frumoase momente din viata noastră. Ne simtim bogați, pentru ca am cunoscut oameni frumoși și cu suflet cald, cu care am format o mare familie, FAMILIE ce va rămâne peste timp, în sufletul nostru, am invatat ca in activitatea noastra nu exista bariere si ca va trebui sa învățăm atat de mult incat sa ne autodepasim in fiecare an, cu fiecare eveniment fotografiat sa fim mai buni si mai creativi, am invatat ca nu trebuie sa ne ferim de munca si ca atunci cand cineva iti cere ajutorul, trebuie sa ajuți necondiționat, am invatat ca viata iti dăruiește experiente atat pozitive cât și negative, trebuie primite cu brațele deschise si cu sufletul liber pentru a le putea trăi pe toate cu intensitate maximă ( asta ne slefuieste frumos si ne da curajul de a merge mai departe). “10 întâmplări ciudate, si-o minune”, ne-au adus impreuna in Grecia, pentru asta le multumim din suflet lui Mariu Tudor si Marian Sterea…doi oameni care au crezut în visul lor si au muncit mult pt a putea ajunge realitate! FELICITARI! Oameni dragi sufletului nostru, o sa va păstrăm cu mare grija in viata noastra, promitem sa ne fim alaturi si la bine dar mai ales la greu, promitem sa păstrăm această familie pentru toată viata. Va suntem recunoscatori tuturor pentru tot ceea ce am trăit, am simțit si am primit în aceste 10 zile de vis.
Marian ne-a spus într-o seară, ceva foarte frumos: ” Definește FERICIREA” …rezumandu-ma la această experiență, dar ducând mai departe involuntar acest gând, as spune asa: Fericirea inseamna pentru noi doi, bogăția sufletului, bucuria de a cunoaște oameni minunați care ne-au influentat pozitiv, sa râzi din tot sufletul atunci când ai ocazia, sa plângi din toata inima atunci când simti ca trebuie, sa iubesti cu toata fiinta ta tot ceea ce e frumos in lumea asta mare, sa dăruiești ajutor cu sufletul curat, sa îmbrățișezi cu putere o ființă draga, sa lupți până la ultima picătură de putere pentru visul tău…lasati-va călăuziti de sentimentele frumoase si trăiți viata cu efervescență și bucurie. Va îmbrățișam cu mult mult drag si dor, Familie Creativă!

Amalia si Alin Gabor

Participanti la prima editie 2Creative Workshop Grecia

Vlad Georgescu 2Creative Workshop

Pentru mine Grecia a devenit si va ramane mereu locul unde merg cand vreau 2 lucuri: sa ma distrez si sa cresc ca fotograf! Prima experienta a fost in 2015 cand am lucrat acolo timp de 4 luni ca fotograf de sport si de portret, iar cea de-a doua a fost la 2creative workshop, pe care l-am descoperit din intamplare, cu vreo 3 saptamani inainte sa inceapa. Am reusit cu putin noroc sa imi iau concediu de la birou si am venit tocmai din Manchester pentru el si nu numai ca nu regret nicio secunda, ba chiar ma gandesc serios sa particip din nou in noiembrie! Experienta traita acolo este sincer una din cele mai frumoase de pana acum, singurul regret fiind ca s-a terminat prea repede. Simt ca am evoluat din nou, nu numai ca fotograf dar si ca om, iar asta datorita lui Marius si Marian, dar si oamenilor frumosi care au luat parte la workshop, de la skipperi si modele pana la ceilalti fotografi.
Eu va felicit pentru ideea de a crea un workshop ca asta si pentru tot efortul depus la organizarea lui!

Vlad Georgescu

Participant la prima si a treia editie 2Creative Workshop Grecia

Daniela Lazar

Iubesc fotografia, marea, pisicile și oamenii.

Mi am dorit mult să fiu alături de Marius Tudor și Marian Sterea, oameni pe care-i admir, pentru a-mi îmbogăți cunoștințele despre arta fotografică.

Cele zece zile, alături de ei și de ceilalți participanți la workshop-ul dedicat fotografiei de nuntă au fost unele dintre cele mai frumose și dinamice experiente din viața mea, pe care am să le port mereu în suflet.

Mă bucur nespus de mult că am fost părtașă la tot ceea ce s-a trait, simțit, realizat în acest workshop și drept urmare, aștept cu nerăbdare să-i urmez, din nou, pe cei de la 2creativeworshop pentru că am nevoie de frumos, numai de frumos!

Vă îmbrățișez,cu drag, pe toți!

Daniela Lazar

Participanta la a treia si a patra editie 2Creative Workshop Grecia

Diana Florin Epure

Inca ma trezesc tragand aer in piept adulmecand, incercand sa-mi dau seama unde suntem astazi, oare ce arome imi vor napadi simturile? Mireasma blanda, usor sarata a brizei marii din Poros, aromele florilor de portocali din Napflio ori poate mirosul imbietor de paine calda cu anason si mirodenii specifice, de la brutaria din coltul marinei din Hydra…
Inca ma trezesc cu senzatia ca simt leganatul bland al Yacht-ului, care ne-a adapostit protector atatea zile, pe vreme buna ori pe furtuna, inca mai aud clipocitul vesel al valurilor ce mangaie vioi coca velierului…

Cand bunii nostrii prieteni Marius si Marian, au avut minunata initiativa de a pune la cale acesta “experienta de viata”, pot s-o numesc, nici nu am clipit, am acceptat fara a sta pe ganduri impreuna cu sotia mea Diana, am stiut ca va fi o extraordinara experienta, insa realitatea a depasit cu mult asteptarile noastre.
S-a legat o prietenie foarte de stransa intre echipajele celor 2 ambarcatiuni, ne-am bucurat impreuna, am suferit impreuna, am gatit unii pentru ceilalti, am impartasit informatii, am devenit in scurta vreme o mare familie unita de foamea de cunoastere, de pofta de aventura de nevoia noastra de a socializa si de lega prietenii noi.

Sub atenta indrumare a skiperului Vlad Balan si a lui Bosse de la SetSail, am deprins cateva din tainele navigarii pe un yacht cu vele, personal am invatat sa fac anumite manevre specifice acestui tip de navigare, am facut si greseli, nu-mi este rusine sa o recunosc, insa numai cine nu se implica, nu greseste.

Ar fi multe de spus. Ne-am intors de 6 zile. Inca-mi este greu. Foarte greu.
TREBUIE sa revenim la rutina cotidiana.
Va recomand din suflet sa incercati… dar… mare atentie… nu recomand cardiacilor…
DA DEPENDENTA

Gata cu scrisul. Sigur am scapat de dependenta…
Am multe calcule de facut, trebuie neaparat sa stiu…
TREBUIE!

Oare cum ar fi daca as merge din nou in noiembrie… 😉

Diana si Florin Epure

Participanti la prima editie 2Creative Workshop Grecia

Echipament folosit și testat în timpul workshopului

Participanții au putut testa echipamente de la ceilalți parteneri principali ai workshopului, Sony România, Panasonic România și Sigma România.

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.