Jocul ursarilor, fotografiat de Cristian Manolache

Fotograful Cristian Manolache a început să fotografieze din 2016 obiceiul ”jocului ursului” de la Comănești și Dărmănești în imagini spectaculoase. Iată ce ne povestește despre acest obicei:

M-am lăsat purtat în această aventură interesantă, de căutare a “diferitului” în tradițiile urătorilor,din 2016 când am început a fotografia la Comănești iar anul acesta, am zăbovit din nou printre datini, de data aceasta la Dărmănești, Comănești și Dofteana unde “jocul ursului” și al ursarilor reprezinta o practica moștenită din generație în generație, de la geto-daci, ce constă în interpretarea unui ritual de către uratori deghizați în urs, ursari, toboșari sau fluierari adesea acompaniați de irozi sau mascați. Secretul fotografiilor reușite este dat, în cazul de față, de punctul de stație, atunci când subiectul reprezintă o mare provocare- se află în miscare. Acest dans al ursului reprezintă ritualul mortii și învierii acestuia, are loc numai în Ajun și noaptea de Anul Nou și aduce cu sine belsug în anul care vine.

Cristian Manolache

Cum o imagine face cât 1000 de cuvinte, vă prezentăm în cele ce urmează fotografiile realizate de Cristian Manolache ce a surprins magia acestui ritual de-a lungul timpului:

Comănești, 2016

Comănești, 2021

Dărmănești, 2016

Dărmănești, 2021

Echipamentul cu care au fost realizate aceste fotografii

Fotografii de Cristian Manolache

Pe Cristian Manolache îl puteți găsi pe site-ul său.

S-ar putea să te intereseze și următoarele articole:

Carcaliu – O bătaie de inimă rusă
Fântânile Sudului – un proiect OMNIA PHOTO
Fotografii României de altădată

Care este tradiția ta preferată din România? Ai avut ocazia să o surprinzi in imagini? Lasă-ne un comentariu!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.