Review Sony FE 85mm F1.8 și 135mm F1.8 GM cu Matei Edu

Am avut pentru câteva zile la test, două obiective foto marca Sony, respectiv FE85 f/1.8 și FE135mm f/1.8 GM, dedicate fotografiei de portret, cu care am realizat o serie de  imagini în lanul de lavandă, meleagurile Dobrogei, București fie portrete sau landscape urban/rural pentru a vedea cum se comporta în viața reală alături de Sony A7 III. Majoritatea fotografiile le-am realizat la diafragma maximă a obiectivelor deoarece ele pentru asta au fost concepute, sa fie utilizate la f/1.8.

Primul dintre ele este Sony FE 85mm f/1.8, un obiectiv foto foarte descurcăreț, cu un pret rezonabil în raport cu ce oferă optic.

Mai jos sunt specificațiile sale:

  • Format Obiectiv Full Frame
  • Constructie 9 elemente in 8 grupuri
  • Diametru maxim 78mm
  • Distanta focala 85mm
  • Distanta minima de focus 0.8 m
  • Filet filtru 67mm
  • Montura Obiectiv Sony FE
  • Nr. lamele diafragma  9
  • Plaja diafragme: f/1.8- f/22
  • Raport marire  0.13x
  • Stabilizare de imagine Nu
  • Tip Obiectiv Tele
  • Tip Focalizare Autofocus
  • Unghi de cuprindere   29°
  • Obiectiv Fix / Zoom   Fix
  • Diafragma Maxima f/1.8
  • Focala Fixa 85mm
  • Greutate 371g
  • Lungime 82mm

Obiectivul acesta îl pot considera cel mai bun obiectiv prime Sony FE de buget, deoarece oferă o performanță optică puternică, are un autofocus excelent și o construcție solidă la un preț foarte bun.

Nu există prea multe minusuri la construcție deoarece, deși nu este o lentilă high-end, are o construcție și design bună, solidă, plăcută la atingere și  nu în ultimul rând curată, asta și pentru că este o lentilă dedicată sistemului mirrorless, iar autofocusul este intern printr-un sistem manual “by wire”.

FE85 are doar trei elemente pe body-ul lentilei. Unul este butonul AF / MF, butonul de AF hold, o caracteristică Sony, care poate fi customizat pentru multe funcții, însă eu l-am lăsat cum era deoarece m-am obișnuit să îl folosesc ca buton de focus. Al treilea element îl reprezintă inelul de focus, având o textură plăcută, fină și foarte ușor de rotit, fără impedimente. Pe manual focus cu funcția de focus peaking este o plăcere în a-l folosi.

 Obiectivul plusează și la capitolul greutate, fiind construit din materiale ușoare și îmi dă senzația de minimalism. Combinația greutate mică (doar 371grame) și construcția frumoasă. compactă este minunată. Body-ul exterior și inelul de focalizare sunt realizate din metal, în schimb butoanele sunt din plastic, dar la suma de 2999,99 lei pe site-ul F64 reprezintă un preț excelent pentru ce oferă. Ca notă de subsol, Sony 85mm f/1.8 este și weather sealed conform celor de la Sony.

În ceea ce privește autofocusul, motorul este silențios și surprinzător de rapid chiar. În testele ce le-am făcut, nu mi-a ratat focusul în fotografia de portret, utilizând eye-detection de pe A7 iii. Am utilizat autofocusul și la câteva cadre dinamice pentru a vedea cum se comportă. Rezultatele au fost foarte decente. Imaginile prezentate mai jos au fost editate minimal în Adobe Lightroom și Photoshop, corecții de lentilă, lumină, contrast, saturație.

(c) Matei Edu - Sony A7 III – FE85mm f/1.8 1/2000s, f/1.8, ISO 100

Chiar și cu el dezactivat și mutând punctul de focus pe ochi, manual, s-a descurcat excelent, puține cadre fiind cu front sau back focus. De asemenea, am folosit FE85 într-o varietate de condiții de fotografiere și iluminare și am obținut rezultate care pentru mine au fost destul de satisfăcătoare, combinația Sony A7 III și acesta este una câștigătoare. Practic în mână se simt foarte bine, nu aduc dificultăți pe o durată îndelungată de ținut, având 1kg masă totală.

(c) Matei Edu - Sony A7 III – FE85mm f/1.8, 1/2000s, f/1.8, ISO 100

Pe partea de sharpness (claritate), la 1.8 este bun pentru un obiectiv din această categorie de preț. Este perfect utilizabil la f/1.8, iar la f/2.8 este foarte sharp pe întreg cadrul.

Deoarece este un obiectiv pentru portrete am decis să-l testez la f/1.8, iar la câteva fotografii, am folosit diafragme diferite pentru a vedea cum se schimbă sharpness-ul la textura clădirilor.

Câteva exemple de portrete la f/1.8 mai jos:

(c) Matei Edu - Sony A7 III – FE85mm f/1.8, 1/2000s, f/1.8, ISO 100
(c) Matei Edu - Sony A7 III – FE85mm f/1.8 1/2000s, f/1.8, ISO 100

La partea de fotografie landscape urban prezint mai multe imagini sample realizate la diferite diafragme pentru a vedea claritatea în zona centrală și a marginilor. La f/1.8 obiectivul se descurcă chiar decent, colțurile fiind puțin mai soft. De la 2.8 în schimb se schimbă lucrurile. Este sharp pe intreg cadrul atât cât lucrurile sunt situate în același plan. Am testat de la 1.8 până la f/11 prezentând aici exemple cu crop în imagine:

(c) Matei Edu - Sony A7 III – FE85mm f/1.8, 1/125s, f/8, ISO100
(c) Matei Edu - 85mm f/1.8
(c) Matei Edu - 85mm f/2.8
(c) Matei Edu - 85mm f/4
(c) Matei Edu - 85mm f/8
(c) Matei Edu - 85mm f/11

Diferențele între f/1.8 și f/2.8 se văd, de la f/2.8 la f4 nu prea am văzut mari diferențe căutând și alte zone cu texture detaliate din fotografia original, însă de la f4 la f8 diferența de sharpness de observă ușor. La f/11 este imaginea sharp overall.

Bokeh-ul este cremos, cu o calitate foarte bună, vizual este impunător, lipsit de aberații cromatice, mai ales când subiectul este foarte aproape, iar odată cu distanțarea față de subiect, calitatea bokeh-ului scade cu distanța subiectului mai mare. Mai jos câteva exemple:

 

(c) Matei Edu
(c) Matei Edu

Ca și o concluzie pentru acest obiectiv, mi se pare că oferă cele mai bune performanțe la focala de 85mm f/1.8 în zona prețului său. Claritate foarte bună, la diafragma cea mai deschisă în zona centrală și remarcabilă atunci când este la f/2.8 pe întregul cadru, fără distorsiuni. Datorită clarității în centrul imaginii, este de asemenea o alegere bună pentru utilizatorii aparatelor mirrorless cu senzor APS-C.

În plus, pentru că este un obiectiv dedicat senzorului Full-frame cu o greutate mică, se simte excelent pe un body precum A7 III. Calitatea de construcție este bună, metal în mare parte  și este weather sealed, dar nu la fel de rezistent ca un GMaster precum 85mm f/1.4. Utilizarea lui pentru portrete și evenimente vine la pachet cu un autofocus foarte bun ceea ce îl face o alegere foarte bună pentru cei care caută o lentilă cu calitate optică bună spre foarte bună și au un buget redus/mediu.

Desigur, un obiectiv prime ieftin, dar rapid, vine și cu anumite minusuri. Obiectivul prezintă unele aberații cromatice la diafragma 1.8, dar nu deranjează vizual. Pe partea de lens-flare e una plăcută însă cu limitări. La diafragma 1.8 și contre-jour, obiectivul se chinuie puțin să focalizeze, mai ales dacă subiectul este aproape de lentilă. Calitatea bokeh-ului nu se ridică la nivelul vizual oferit de obiective cu f/1.4 sau 1.2, dar nici nu este rău. Este chiar plăcut și cum am mai spus pentru suma de bani la care este oferit, niciun reproș. Culorile și contrastul sunt ok, dar necesită ajustăr în post-procesare.

Cu toate acestea, FE 85mm reprezintă o opțiune serioasă cu care să lucrezi, obiectivul este un excelent partener pentru A7 III și o lentilă de buget de care nu trebuie să te lipsești, prin raportul calitate/preț excelent. Este cel mai mic, compact, cel mai ușor și mai ieftin obiectiv prime 85mm cu diafragmă 1.8 și se potrivește perfect pentru body-urile mirrorless Sony.

Mai multe imagini Sony FE 85mm f/1.8

(c) Matei Edu
(c) Matei Edu
(c) Matei Edu
(c) Matei Edu
(c) Matei Edu

A doua lentilă luată la test a fost una spectaculoasă din punct de vedere optic. Dacă 85-ul f/1.8 pus pe Sony A7 III mi s-a părut o lentilă foarte bună de buget și deja este pe lista mea de cumpărături în următoarea perioadă, 135mm f/1.8 GM pe același body este un „monstru”, o lentilă foarte bună, premium cu care poți scoate niște cadre uimitoare la diafragma 1.8 pentru care a și fost concepută, evident cu niște costuri mari, mai exact 9,199,99 lei pe F64, dar mai multe voi povesti pe parcursul review-ului de mai jos.

Să încep prin a-i prezenta specificațiile:

  • Format Obiectiv – Full Frame
  • Construcție – 13 elemente în 10 grupuri
  • Distanța minimă de focus – 70 cm
  • Filet filtru – 82mm
  • Montură Obiectiv – Sony E
  • Nr. lamele diafragmă  11, rotunjite
  • Raport marire  0,25x
  • Stabilizare de imagine – Nu
  • Tip Obiectiv -Tele
  • Tip Focalizare – Autofocus
  • Unghi de cuprindere -18 °
  • Obiectiv Fix / Zoom – Fix
  • Diafragma Maxima – f/1.8
  • Focala Fixă – 135mm
  • Gama Obiective – Sony GM
  • Greutate – 952.54 g
  • Lungime  – 89,5 x 127 mm

Sony FE 135mm f1.8 G Master este un obiectiv prime dedicat portretelor, dar cu care te poți juca și în alte arii ale fotografiei tocmai pentru că este un monstru în ceea ce privește bokeh-ul și claritatea imaginii. Separarea subiect-fundal este una extrem de plăcută celor care sunt pasionați de portrete. Este un teleobiectiv practic ținând cont de focala 135mm. Este un clasic pentru cei care își doresc prim-planuri detaliate asupra persoanelor. Este sharp de f/1.8 că doar face parte din gama GMaster lens de la Sony. Această distanță focală lungă, însoțită de un raport focal f1.8 rapid oferă, de asemenea, un efect de adâncime de câmp foarte redus, care separă subiectul de împrejurimile sale cu distrageri minime. Ca obiectiv G Master, FE 135mm f/1.8 echilibrează cu succes combinația provocatoare de a oferi o rezoluție ridicată pe cadru cu o redare atractivă a zonelor neclare, ceea ce o face perfectă pentru portrete, dar la fel de bună pentru stradă, peisaj extrem de detaliat sau peisaje rural/urbane. Sunt sigur că mulți preferă flexibilitatea, greutatea și polivalența unui obiectiv de 85 mm sau chiar 50 mm, dar pentru cei care preferă să fotografieze la distanțe mai lungi și să minimizeze cu adevărat distragerile de fundal, FE 135mm f1.8 GM este unul dintre cele mai bune exemple ale acestei focale, dar și unul din cele mai scumpe. Designul optic modern al Sony vă asigură că, indiferent de ce îl folosiți, vă veți bucura de o calitate excelentă, detalii foarte sharp și estompare atractivă. Ca atare, este un obiectiv ușor de recomandat dacă bugetul este mare și distanța focală de 135mm se încadrează în fluxul de lucru.

Lentilele GMaster, reprezintă gama pro de la Sony, având calități de construcție premium și performanțe pe măsura prețurilor oferite. Sunt rezistente la intemperii (weather sealed), solide, realizate din materiale de o bună calitate, cu o imagine optică foarte bună și funcționale.

Și spun funcțional pentru că pe body-ul său se regăsesc 5 elemente ce ajută fotograful pe teren. 1 buton pentru modul de focus, unul pentru AF/MF, unul pentru blocarea focusului pe subiect (acelasi buton se întâlnește și pe lentila de buget FE 85mm), ring-ul pentru diafragmă, de mare ajutor dacă sunt momente instantanee și ring-ul pentru focus manual care ajutat de focus peaking, poate fi de mare ajutor la filmări.

Sony 135 GM este rezistent la praf, ploaie (weather sealed), în general, bine construit, cu o senzație că ții ceva foarte solid în mână, însă parcă cele 952grame nu se resimt în mână pe o durată de câteva minute. Parasolarul este bine construit, deși este din plastic, se simte plăcut la atingere, cu dimensiuni generoase menite să protejeze în caz de incidente. Marginea cauciucată este, de asemenea, un plus binevenit. De notat butonul de blocare al parasolarului, foarte util, blocând direcția circulară.

La partea de focus, 135mm GM stă excelent, pe manual, inelul de focus nu are lag, este smooth și plăcut la atingere. AF-ul este foarte bun, nu am avut niciun reproș cu excepția faptului că am testat să văd cum se comportă contre-jour, și a stat puțin mai mult să focalizeze, dar nu deranjant.

Focusul este silențios, rapid și extrem de precis. Am fost capabil să mă concentrez pe subiecți mici, la o adâncime extremă. Exemple aici:

(c) Mihai Edu - 1/1000s, ISO 100, f/1.8
(c) Mihai Edu - 1/1000s, ISO 100, f/1.8

Calitatea imaginii este excepțională, cum altfel în banii pe care i-ai cheltui pe el.

Este foarte sharp, poate printre cele mai sharp lentile ce mi-au trecut prin mână. Poți face lejer crop în imagini, calitatea imaginii nu se va pierde și asta încă de la f/1.8. Pentru că pentru asta a fost construit.

(c) Matei Edu
(c) Matei Edu - Crop, f/1.8

Este uimitor pentru portrete și poate reprezenta o alternativă la un 70-200mm f/2.8 spre exemplu care este mai versatil și oferă o plaja focală mare, singurul minus pe care l-aș vedea ar fi plaja îngustă de utilizare în spațiile cu suprafață mică. De aceea e orientat mai mult către cei care fac portrete outdoor și nu studio unde un 70-200 face aceeași treabă. Dar în cazul lui 135mm, creativitatea iese la iveală, fiind un prime.

(c) Matei Edu
(c) Matei Edu - Crop, f/1.8

Revenind la portrete, rezultatul este frumos. Culoarea, bokehul și detaliile sunt abundente, foarte crispy. Aceste lucruri ajută să iasă cu adevărat în evidență. Delimitarea fundal-primplan(background-foreground) este incredibilă.

De asemenea, se poate fotografia un portret de la distanță de 5-10 metri la f1.8,  cum sunt în imaginile de mai jos, iar separarea subiect-fundal se poate observa foarte bine.

(c) Matei Edu
(c) Matei Edu

De asemena pot găsi detalii frumose și clare și pe alte subiecte precum un melc, care chiar și la f/11 are un bokeh și o limită fină de separare.

(c) Matei Edu - 1/125s, ISO1000, f/11
(c) Matei Edu - Crop

În afară de claritate, toate celelalte aspecte ale calității imaginii sunt, de asemenea, impresionante. Aberații cromatice aproape zero, chiar și la f/1.8, foarte puține distorsiuni și foarte puțină vignetare.

Am realizat și câteva fotografii landscape, încălcând regulile puțin, ca să pot vedea ce poate să facă la f/1.8.

(c) Matei Edu - 1/5000s, f2, ISO 64
(c) Matei Edu - Crop
(c) Matei Edu - Cheile Dobrogei - Sony A7 III – FE135mm f/1.8

Cu el am realizat și câteva fotografii urbane având diafragma cea mai deschisă pentru a compara diferența vizuală dintre subiect și fundal și vice versa după cum urmează mai jos:

(c) Matei Edu
(c) Matei Edu

Am strecurat și câteva cu un timp de expunere mai măricel precum și un panning. S-au comportat excelent, desi nu este un obiectiv dedicat street-ului, rămâi suprins ce poți face cu el.

(c) Matei Edu
(c) Matei Edu

De asemenea am fotografiat câteva clădiri pentru a vedea claritatea la f/1.8 respectiv f/2.8, sharpness-ul fiind foarte bun. Am realizat editări minimaliste, corecții de lentilă, expunere, contrast și balans de alb.

(c) Matei Edu - 2/1000s, f/1.8, ISO 100

Plusuri

Frumos, construcție solidă demnă de o lentilă premium, materialele din aliaj de magneziu, etanșare foarte bună la ploaie, posibilitatea de a deconecta diafragma, AF foarte bun, cu viteză și precizie rapidă, sharpness și contrast de excepție, bokeh și culoari minunate

Nu în ultimul rând „inelul de comandă” complet personalizabil, iar față de alte branduri, acesta vă permite să faceți click pe inelul de deschidere.

Minusuri nu prea sunt deloc, este un GMaster, prețul desi pare piperat la prima vedere, se justifică prin performanțele optice.

Concluzie

Sony FE 135mm f1.8 G Master este o lentilă foarte bună, un G Master veritabil, pentru portrete în special.  Oferă detalii din belșug, foarte sharp, crispy, atât în planuri apropiate cât și la distanțe medii sau chiar mari, cu o redare foarte bună a zonelor aflate în blur, foarte cremoase și estetice. Am fost deosebit de impresionat de detaliile din colțurile îndepărtate, chiar la f1.8 și mi s-a părut foarte bine. Bokeh-ul este incredibil la 1.8, dar chiar și la f/2.8 datorită câmpului de profunzime.

Mai jos las o serie de imagini realizată cu acesta:

 

Articol și fotografii de Matei Edu

Produse recomandate

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.