Virgo Haan – Povești spuse prin cinemagrafe
F64
- 5minutes read
Ideile par simple, dar pentru un singur cinemagraf volumul de muncă este considerabil.
„Nu folosesc niciun software 3D și niciun efect”, explică Virgo, „tot ceea ce vedeți în cinemagrafele mele este un veritabil efect practic. Uneori, trebuie să surprind detalii separate pe un fundal negru sau verde, apoi să contopesc și să amestec elementele în Adobe After Effects, însă totul a fost fotografiat cu Sony α7R III.”
Ce este un cinemagraf?
Un cinemagraf este o fotografie statică ce conține un element care se mișcă în buclă. Prin fuzionarea unei imagini statice cu un clip video, se creează un videoclip în buclă infinită, dar cheia este elementul surprizei.
„Probabil că partea statică a imaginii este cea care v-ați aștepta să se miște, cum sunt picăturile de apă care acum sunt suspendate în aer”, spune Virgo, „sau s-ar putea ca imaginea să pară a fi statică, dar apoi, după o secundă, persoana clipește brusc. Acest contrast între părțile în mișcare și cele statice face ca o imagine să atragă atenția privitorului.”
Trucurile meseriei
Când realizați un cinemagraf este esențial ca totul să fie cât mai static. Camera trebuie să fie fixată pe un trepied, iar toate elementele cu excepția celor care doriți să se miște, trebuie să rămână statice. Dacă în imagine apar persoane, Virgo ascunde elemente de sprijin pentru a le ajuta să își mențină pozițiile fixe; având cadre identice, este mult mai ușor să stratificați fotografia și porțiunea video în faza de editare.
Când vine vorba despre elementele în mișcare ale cinemagrafelor, există și alte trucuri care pot fi folosite pentru accentuarea porțiunilor în mișcare. „Adesea înregistrez la 120 cps pentru a obține clipuri video redate cu încetinitorul. Acest lucru contribuie la crearea unui videoclip mai fluid și subliniază mișcări care, de obicei, ar fi prea rapide pentru a fi observate, cum ar fi ridicarea aburului sau căderea unor picături”, spune Virgo.
În mod asemănător, Virgo folosește și funcția Timelapse a camerei α7R III. Prin combinarea aspectului de hiper-viteză al clipurilor video înregistrate cu interval pe un fundal nemișcat creează un contrast și mai accentuat între părțile statice și cele în mișcare ale cinemagrafelor.
Alegerea obiectivelor este la fel de importantă. Pentru flexibilitatea lor, Virgo folosește în general obiectivul Sony G Master cu FE de 24-70 mm, f/2,8. Totuși, pentru a reproduce anumite stiluri, folosește și alte obiective.
„Pentru cinemagrafele de portret folosesc obiectivul G Master cu FE e 85 mm, f/1,4, pentru a reproduce același efect de bokeh al unei imagini statice obișnuite. De asemenea, folosesc obiectivul ZA OSS cu FE de 16-35 mm, f/4 pentru a crea o perspectivă mai largă, personală, un aspect popular în prezent.”
Principalul sfat al lui Virgo pentru crearea de cinemagrafe? „Indiferent ce metodă folosesc când fotografiez, întotdeauna trebuie să existe elementul surprizei”, concluzionează el.
Virgo este un ambasador prin imagini al Sony Europe și puteți vedea mai multe lucrări ale acestuia la această adresă.