(c) Cătălin Anghel

Hands-On la o nuntă reală, în condiții reale, cu miri reali

La sfârșitul lui noiembrie s-a încheiat prima ediție a Imagine Timisoara Festival,  primul eveniment complex,  de profil,  din România care a avut în componență o diversitate mare de acțiuni: o conferință de fotografie pe durata a 2 zile, 5 workshopuri  foto, 3 concursuri tematice , 3 expoziții foto și 1 targ de echipamente dedicat fotografilor și videografilor. În cadrul târgului de echipamente i-am avut ca parteneri  alături de alți expozanți, atât pe reprezentanții Panasonic România cât și pe prietenii de la F64.

Eram tare încântat de mirrorless-ul celor de la Panasonic (Panasonic  S1) de prima dată când l-am vazut cu câteva luni în urmă și l-am cerut în teste alături de obiectivele  L-mount de la Sigma. Voiam să testez acest kit în condiții reale, la o nuntă reală, cu miri reali. Să văd exact ce poate în condiții cât mai neprielnice: …o nuntă românească!

F64 și Panasonic mi-au trimis în test cam tot ce înseamană Panasonic și Sigma în materie de lentile L-Mount, alături de body-ul S1. Mai precis Panasonic  50 mm f1.4, 24-105 mm f4, 70-200 mm f4, Sigma 14-24 mm f2.8, 35 mm f1.4, și 85 mm f1.4. Am avut ocazia să mă joc puțin cu aparatul înainte de nuntă cam 3-4 zile și să îi fac setările pe care le consideram potrivite.

Doream să fiu cât mai mobil la evenimentul pe care urma să îl fotografiez așa că am luat în ghiozdan doar aparatul S1 și obiectivele de la Sigma. Am considerat că sunt cele mai potrivite pentru o nuntă și erau cele mai luminoase din kit.

Am tras de el (n.r. kit) la maxim (la propriu și la figurat). Am fotografiat până când s-a terminat bateria, am pus-o iar la încărcat și iar am tras.

După aproximativ 15 ore de utilizare continuă a kit-ului în condiții reale iată care sunt concluziile:

Panasonic

 • Ergonomie – peste tot ce înseamnă mirrorless la ora actuală, în plus m-am bucurat enorm de prezența joysticului de pe body, care face navigarea în meniu și mutarea punctului de focus mult mai rapidă
 • Meniu – ușor de accesat și intuitiv, am putut să îmi setez butoanele în concordanță cu sistemul DSLR pe care îl foloseam înainte
 • Sistemul de focus – performant, poate fi setat în funcție de scena fotografiată cu un procentaj de reușită aproape de 100%. Am avut mici probleme de focalizare când am fotografiat contre-jour.
 • Cromatica – nu cred că îmi doresc altceva de la un aparat foto
 • Baterie – am avut la dispoziție doar un acumulator. Pot să spun că se incarcă foarte repede, iar durata de viață este mult peste media mirrorless-urilor
 • Dual slot card – nu cred că aș achiziționa un aparat fără sistem dual de stocare
 • Iso – poți trage lejer în 6400 fără o granulație prea mare

Sigma L Mount

 • Obiective de care nu ai cum să nu te îndrăgostești
 • Constructia – foarte bună cu materiale de înaltă calitate
 • AF – rapid și precis (contre-jour |mici dificultăți de focalizare)
 • Sharpness – 10+
 • Greutate – cred că este un capitol unde Sigma poate imbunătăți considerabil acest aspect
 • Bokeh placut

Concluzie

Ca un utilizator de DSLR la nivel profesionist, trecerea la mirrorless pe un Panasonic S1 mi s-a părut extraordinar de ușoară în condițiile în care mai toate butoanele aparatului sunt customizabile și learning curve-ul este lin. Nu mai vorbesc de ergonomia perfecta și calitățile tehnice ale aparatului.

Obiectivele Sigma mi s-au parut de o construcție solidă și cu un nivel de performanță ridicat. Calitatea imaginilor a fost direct proporțional cu așteptările mele. Obiectivele fixe, 35 și 85 mm cu f1.4 sunt foarte sharp și luminoase, fără rateuri sau auto-focus hunting . Pot să spun că obiectivul Sigma 14-24 mm f2.8 a fost mult peste așteptările mele. S-a comportat excelent în condiții de lumină foarte slabă iar optica acestuia m-a dat pe spate (la figurat)!

Mai jos aveti o galerie  de fotografii de la nunta documentată.

Urmează ITF 2020!


Articol și fotografii de Cătălin Anghel

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *