(c) Vlad Crihan

Review Sony 135mm f1.8

După lungi așteptări Sony a lansat într-un final un prime tele perfect pentru portrete. Până acum dacă voiai ceva mai lung de 85mm recomandarea era Sony 70-200mm f2.8. Dar acum avem ceva chiar mai bun. Sony 135mm f1.8. Eram foarte curios cum performează, mai ales cum în ultima vreme focusul meu s-a mutat ușor ușor de la fotografia de eveniment pe portrete. I-am contactat pe foștii colegi de la F64, curios dacă pot testa acest obiectiv. Zis și făcut.

Odată ridicat obiectivul m-a impresionat cu construcția. Nu mă înțelegeți greșit. Este un obiectiv mare, dar pe bună dreptate. Simțeam că e construit ca un tanc.

Hai să începem mai întâi cu specificațiile

 • Diafragma deschisă f1.8 
 • 11 lamele rotunjite la diafragmă
 • Diametru filtru de 82mm 
 • Distanța minimă de focus de 0.7 metri (suficient aș zice)
 • Greutate 950 grame

Punctele forte

Începem cu punctele forte ale acestuia și anume calitatea imaginii. Singurul obiectiv care s-a apropiat la sharpness și calitate generală a imaginii a fost Sony 50mm f1.4 însă tind să cred că Sony 135mm f1.8 este chiar mai sharp. Primul lucru pe care l-am observat este că, în contralumină, nu sunt aberații cromatice. Fotografiile de mai jos pot demonstra acest lucru. Bucuria mea, dat fiind că de obicei fotografiez cu soarele în spatele subiectului…poate mai prind un flare.

Focalizarea mi s-a parut impecabilă. Am atașat câteva cadre, trase cu Sony A7III și Sony 135mm f1.8 cu un subiect în mișcare. Zona de focalizare selectată a fost wide iar obiectivul nu a avut nicio problemă în a track-ui pescărușul chiar dacă am avut un fundal aglomerat și un alt pescăruș care voia să se bage în față. 

Cel mai folositor însă pentru mine a fost faptul că functia de eye-af a funcționat ireproșabil fapt ce-mi ușurează foarte mult treaba la portrete.

În continuare am atașat câteva portrete realizate cu această bijuterie de obiectiv

Concluzii:

Ca și puncte slabe aș spune că la o folosire îndelungată greutatea se simte. După aproximativ o oră de fotografiat doar cu el deja simțeam că-mi scârțâie puțin încheietura. Un alt dezavantaj ar fi prețul destul de ridicat comparativ cu concurența. 

Așadar ca să sumarizăm toate cele spuse mai sus: 

Puncte forte: 
 • Calitate excelentă a imaginii
 • Focala perfecta pentru portrete
 • Rezistență la praf și umezeală
 • Construcție rezistentă
 • Focalizare rapidă
 • Lipsa distorsiunilor
 • Lipsa aberațiilor cromatice
 • Rezistența la flare 
Puncte slabe:
 • Prețul comparativ cu Sigma 135mm f1.8 (desigur, diferența de calitate există)
 • Lipsa stabilizării în cazul în care este folosit cu un body care nu are stabilizare

Articol și fotografii de Vlad Crihan

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.