(c) Costin Fetic

Cum a fost la tura foto în Bucovina cu Costin Fetic

Deja devenită tradiție pentru mine și mai nou pentru turele mele, Bucovina trebuia să fie surprinsă și pe timp de toamnă. Ultima tură acolo fusese în primăvara anului curent și chiar dacă am zis că vreau să vin cu locuri noi pentru turele mele și pentru pasionații de fotografie din țara, nu puteam rata Bucovina, toamna. Dar totuși, cumva, era să nu o mai prindem! De ce? Am pus la cale totul spre sfârșitul lunii septembrie, tura urmând să aibă loc la sfârșitul lunii octombrie; având în vedere faptul că, din experiența anilor trecuți, știam că perioada respectivă e favorabilă pentru a fotografia toamna în plină desfășurare. În această aproape o lună deschisă înscrierilor, în Bucovina s-au întâmplat câteva lucruri. Mai exact: a venit iarna o perioadă, a fost foarte frig, a nins câteva zile, apoi a venit iar toamna urmată de o altă mică iarnă și tura mea ne întâmpina cu temperaturi de peste 20 de grade ziua, fără absolut niciun nor.  

Mica problemă a venit în momentul în care am realizat faptul că toamna era pe picior de plecare în Bucovina, iar, de exemplu, cerul de vară, lipsit de nori, cu soare extrem de puternic nu a fost neapărat favorabil în fotografia de peisaj.

Cu toate acestea, nu ne-a stat nimic în cale. Și nu vorbesc aici despre mine, vorbesc despre participanții mei care au plecat acasă cu lucruri noi învățate, fie de la mine, fie de la colegii din grup, cu fotografii noi în portofoliu și totodată cu povești noi pentru că întotdeauna există plan B, alternative și cel mai important, creativitate care trebuie folosită.

Testimoniale participanți

Georgiana Iosef

“Acum o săptămâna am fost într-o tură foto organizată de Costin Fetic, în Bucovina. Grupul de 10 persoane a fost foarte tare! Fotografi între 19 și 50 ani, studenți la medicină, la UNATC, militari, IT-ști, din București, din Buzău, din Harghita și Constanța. A fost un grup pe sufletul meu! Jos pălăria!

A trecut ceva de la tura foto, și de abia acum am reușit să-mi adun gândurile.

Am plecat, așa cum fac eu de obicei, câine surd la vânătoare, după ce o prietenă mi-a dat un link cu evenimentul.

Mi a plăcut fotografia din prezentare, m-am uitat peste câteva fotografii de-ale lui Costin, l-am contactat, am plătit imediat și cam atât.

Această a fost prima tura foto la care am participat. Am acumulat informații noi și am cunoscut niște oameni foarte cool. Mi-au plăcut tare mult locurile prin care ne-a condus Costin și cel mai mult ritmul acelor zile-ideea de a “alerga” după răsărit, întors la cazare pentru mic dejun, plecat spre mocăniță, fugit spre fierar, urmărit apusul, întors la cazare, editat, povestit, socializat. Costin este un tip foarte calm, prietenos, un tânăr talentat și foarte isteț, disponibil oricând să-ți răspundă la întrebări și să te învețe.

Cu ocazia acestei ture am înțeles că totul ține de vreme și de cum se aliniază astrele pentru ca ACEA fotografie să apăra. Am fost cazați la pensiunea Sandina, un loc foarte plăcut și extrem de curat. Dana, proprietară, o persoană foarte drăguță, ne-a asigurat tot confortul. Mâncarea a fost proaspătă și  foarte gustoasă.

Mi s-a confirmat încă o data că ai foarte multe lucruri de învățat de la oricine, indiferent de vârstă, la orice vârstă…

Ne vedem în tura viitoare, băieți!”

 

Teodor Toma

“Vin în Bucovina de mai bine de 4 ani, iar pentru mine, acest loc, îl pot numi ca pe o a doua casă. Este un loc de suflet unde vin de fiecare dată să mă reîncarc cu energie pozitivă, completate de răsăriturile de la 6-7 dimineața, cu aparatul de gât, gata să surprind primele raze de soare care “lovesc” pământul.

Nu pot spune că am un loc preferat, îmi este greu să aleg, insă dacă ar fi să clasific, probabil diminețile pe Rarău sus la Pietrele Doamnei, s-ar clasa pe primul loc.

În această tură foto organizată de Costin Fetic, echipamentul folosit a fost Canon EOS R alături de obiectivul RF 28-70mm. Având diafragma deschisă la f2 pe toată plajă focală, mi-a fost mult mai ușor să surprind portrete în incăperi slab luminate cum ar fi atelierul de lucru al fierarului. Am rămas uimit cât de sharp sunt imaginile chiar cu diafragma deschisă la maxim.

La răsăritul de la Paltinu am avut Canon 70-200mm f4 IS L pentru a captura dealurile invăluite în ceată. Culorile tomnatice de la sfârșitul lui octombrie transformă Bucovina într-un loc cu adevărat magic.

Chiar dacă tura foto a durat doar 4 zile, fiind un program destul de incărcat și bine pus la punct de către Costin, mi s-a părut că timpul a zburat foarte repede. Cu regret m-am despărțit de noii colegi de workshop, însă ceva îmi spune că ne vom revedea curând într-o nouă tură foto.”

Szabo Ervin

Suciu Cristian

Despre echipament

Eu, în legătură cu echipamentul, pe lângă fotografia din Mavic 2 Pro, am folosit Canon R + RF 28-70/ 2.8, “combo-ul” meu preferat. De ce spun preferat?

Da, într-adevăr, obiectivul este extrem de greu ( 1430g ) și de mare ( gândiți-vă la faptul că filetul pentru filtru are o dimensiune de 95mm), dar merită din toate punctele de vedere! Simt că am un prime pentru fiecare distanță focală, de la 28 la 70. Și spun asta pentru că eu, unul, sunt adeptul obiectivelor fixe pentru că prefer să fac zoom “cu picioarele” și să am o calitate mult mai bună într-o distanță focală fixă decât o distanță focală variabilă cu o calitate mai puțin bună; doar că, 28-70-ul acesta e game changer! Mai pe scurt, în 80% din cazuri, după părerea mea, nu ai nevoie de altceva.

Canon R-ul, de când l-am testat prima oară și până în prezent este body-ul meu preferat din tot ce am testat ( 5D Mark IV, Sony A7R III, Canon 6D Mark II și alte fullframe-uri mid level sau vârf de gamă). Nu eram foarte mulțumit de focus înainte de ultimul update în comparație cu precizia focusului de pe A7R III, dar chiar consider o mare îmbunătățire prin ultimul update primit la R. Bine, e subiectiv. Unii zic că n-ar fi așa.

Construcția lui e destul de user friendly ( amplasamentul diferitelor butoane și/sau locul unde stă mână dreaptă pe aparat), touchpad-ul de lângă vizor care poate fi customizat în așa fel încât să aibă controlul cam oricărei funcții din apărat, focusul de tip touch & drag ( practic, pui aparatul la ochi și cu degetul vii pe display și pui focusul fix unde vrei tu, extrem de rapid, fără să mai fie nevoie să-l “plimbi” din butoane/joystick).

Sunt și mici minusuri, precum faptul că are doar un slot de card (pentru mine nu e așa o mare problemă pentru că trag cu un singur slot de card de cam 7 ani, dar nu pot să spun că mi-ar displăcea să am două sloturi de card) sau faptul că bateria mi se pare slăbuță ca și durată.

Articol de Costin Fetic


S-ar putea să te intereseze și:

10 pași pentru fotografii de peisaj reușite

 

 

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.