(c) Gabriel Romosan

Picture in a Frame cu Gabriel Romosan și Sony A9

Când fotografiezi evenimente, indiferent de natura sau subiectul lor, este vital sa fii concentrat și rapid. O secundă de neatenție poate însemna un cadru unic ratat. Ei bine, atunci când vorbim despre fotografie de sport, ritmul crește exponențial. Atleții sunt în continuă mișcare, momentele sunt mai rare, mai prețioase, mai greu de imortalizat dar și mai spectaculoase. Iar când vine vorba de motorsport, tu, ca fotograf, trebuie să fii la fel ca piloții pe care vrei să îi surprinzi: agil, atent la fiecare detaliu, mereu pe fază, pregătit în orice moment să valorifici o clipă unică, o oportunitate pe care nu o vei mai întâlni niciodată.

La fel ca in curse, și in fotografie rezultatul depinde 50% de “pilot” 50% de tehnologie. Și poate și de putin noroc. De aceea m-am bucurat foarte tare când echipa F64 mi-a spus că Sony vor să mă pună “la volanul” celui mai rapid full frame mirrorless: Sony A9. Este un aparat dedicat fotografiei de evenimente sportive, dar la fel de potrivit pentru oricare alt tip de eveniment. Ca o paranteză, se implinesc deja 5 ani de când am trecut pe Sony mirrorless, 5 ani din cei 11 de cand am început să fotografiez profesional, și stiam la ce să mă aștept de la acest bolid al fotografiei in rafală.

Înainte de toate, trebuie să vă spun că un eveniment sportiv este o oportunitate minunată de a surpinde momente unice, indiferent de tipul de fotografie care te pasionează.

De la cadre cu actiune pură, în care simți viteza visceral, la fotografii candide, în care surprinzi trăsăturile celor care participă la acest tip de eveniment, la detalii care îți completează povestea până la cel mai mic amănunt, peisaje care îți taie respirația și care spun povestea întregii atmosfere. Tot ce contează este să fii pe fază și să ai alături de tine un partener vigilent. Iar Sony a9…Ei bine, să spunem că acest aparat nu m-a lăsat să ratez niciun moment inedit. Nu a fost niciun moment în care să mă îndoiesc că voi surpinde acțiunea, ba mai mult, Eye AF mi-a permis să mă focusez pe încadratură și pe a vâna momente inedite, fără să am grija focalizării precise.

Așadar, hai să vă povestesc cum a fost experiența mea de această dată pe circuit, la campionatul de time-attack ROTAC, alături de Sony A9 si prietenii săi: Sony G master 85mm f1.4, Sony 16-35mm f2.8 și Sony 70-200mm f2.8.

 Iar cel mai bun mod în care pot să vă spun această poveste este prin fotografiile pe care le-am surpins:

Pe circuit, acțiunea îți taie respirația, ceea ce nu e neapărat un lucru rău, atunci când vrei să obții un panning shot spectaculos. Mai ales la viteze de expunere de 1/20 sec, cu un subiect care se mișcă cu 200km/h +, dacă îți ții respirația și ai un aparat cu stabilizare bună, poți să te aștepți la cele mai spectaculoase rezultate.

Detaliile îți completează povestea evenimentului pe care îl fotografiezi, iar obiectivul Sony G-Master 85 cu f 1.4 este foarte atent la ele.

În fond, orice eveniment este despre oamenii care participă: piloți, spectatori, de ce nu, chiar și fotografii. Pentru mine, finala ROTAC a fost un succes, cu multe fotografii reușite, de care participanții se vor bucura, cu siguranță.


Articol și fotografii de Gabriel Romosan

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.