(c) Gabriel Romosan

Picture in a Frame cu Gabriel Romosan și Sony A9

Când fotografiezi evenimente, indiferent de natura sau subiectul lor, este vital sa fii concentrat și rapid. O secundă de neatenție poate însemna un cadru unic ratat. Ei bine, atunci când vorbim despre fotografie de sport, ritmul crește exponențial. Atleții sunt în continuă mișcare, momentele sunt mai rare, mai prețioase, mai greu de imortalizat dar și mai spectaculoase. Iar când vine vorba de motorsport, tu, ca fotograf, trebuie să fii la fel ca piloții pe care vrei să îi surprinzi: agil, atent la fiecare detaliu, mereu pe fază, pregătit în orice moment să valorifici o clipă unică, o oportunitate pe care nu o vei mai întâlni niciodată.

La fel ca in curse, și in fotografie rezultatul depinde 50% de “pilot” 50% de tehnologie. Și poate și de putin noroc. De aceea m-am bucurat foarte tare când echipa F64 mi-a spus că Sony vor să mă pună “la volanul” celui mai rapid full frame mirrorless: Sony A9. Este un aparat dedicat fotografiei de evenimente sportive, dar la fel de potrivit pentru oricare alt tip de eveniment. Ca o paranteză, se implinesc deja 5 ani de când am trecut pe Sony mirrorless, 5 ani din cei 11 de cand am început să fotografiez profesional, și stiam la ce să mă aștept de la acest bolid al fotografiei in rafală.

Înainte de toate, trebuie să vă spun că un eveniment sportiv este o oportunitate minunată de a surpinde momente unice, indiferent de tipul de fotografie care te pasionează.

De la cadre cu actiune pură, în care simți viteza visceral, la fotografii candide, în care surprinzi trăsăturile celor care participă la acest tip de eveniment, la detalii care îți completează povestea până la cel mai mic amănunt, peisaje care îți taie respirația și care spun povestea întregii atmosfere. Tot ce contează este să fii pe fază și să ai alături de tine un partener vigilent. Iar Sony a9…Ei bine, să spunem că acest aparat nu m-a lăsat să ratez niciun moment inedit. Nu a fost niciun moment în care să mă îndoiesc că voi surpinde acțiunea, ba mai mult, Eye AF mi-a permis să mă focusez pe încadratură și pe a vâna momente inedite, fără să am grija focalizării precise.

Așadar, hai să vă povestesc cum a fost experiența mea de această dată pe circuit, la campionatul de time-attack ROTAC, alături de Sony A9 si prietenii săi: Sony G master 85mm f1.4, Sony 16-35mm f2.8 și Sony 70-200mm f2.8.

 Iar cel mai bun mod în care pot să vă spun această poveste este prin fotografiile pe care le-am surpins:

Pe circuit, acțiunea îți taie respirația, ceea ce nu e neapărat un lucru rău, atunci când vrei să obții un panning shot spectaculos. Mai ales la viteze de expunere de 1/20 sec, cu un subiect care se mișcă cu 200km/h +, dacă îți ții respirația și ai un aparat cu stabilizare bună, poți să te aștepți la cele mai spectaculoase rezultate.

Detaliile îți completează povestea evenimentului pe care îl fotografiezi, iar obiectivul Sony G-Master 85 cu f 1.4 este foarte atent la ele.

În fond, orice eveniment este despre oamenii care participă: piloți, spectatori, de ce nu, chiar și fotografii. Pentru mine, finala ROTAC a fost un succes, cu multe fotografii reușite, de care participanții se vor bucura, cu siguranță.


Articol și fotografii de Gabriel Romosan

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *