(c) Vlad Crihan

La Karting cu teleobiectivul Sony 100-400mm f/4.5-5.6 OSS GM

Cam de un an de zile am făcut trecerea de la Nikon la Sony. Toate bune și frumoase fiind utilizator doar de obiective fixe. Acolo alegerea a fost una simplă. Un 85mm de la Sony și un 35mm f1.4 Art de la Sigma. Am acoperit plaja focală pentru evenimente, portrete sau orice altceva mi-ar fi iesit în cale.

Problema a apărut însă în momentul în care am fost invitat să fotografiez un concurs de Karting. Clar, cu 85mm nu puteam face nimic acolo. Așa că am decis să împrumut un Sony 100-400 citind foarte multe review-uri cum că ar fi potrivit pentru fotografie de sport. Zis și făcut!

Primele impresii? E imens. Dar și compact. Da, știu, se bat cap în cap aceste lucruri. De ce spun asta? Obișnuit fiind cu fixele mele la prima vedere mi s-a părut imens și greu (1390 grame) dar apoi am stat și am cugetat, totuși este un 100-400, este rapid, este din seria Gmaster. L-am pus pe aparat, am făcut câteva poze pe geam, deja nu mi se mai părea atât de mare pentru ceea ce
poate.

A venit și prima zi pe pistă.  Nu știam exact la ce să mă astept însă am fost plăcut surprins încă din prima de rapiditatea focalizării.

Am setat A7III-ul pe focus continuu – wide, am pus punctul în partea din stânga sau dreapta (în funcție de locatie) și am început să declanșez. Tracking-ul a fost exceptional, focalizare spot on, cred că singurele cadre care nu au fost în focus au fost cele în care nu am fost eu pe fază.

Am făcut și câteva portrete, la 400mm, am avut eu o idee nebunească cum că fundalul ar avea o compresie plăcută și că ar fi ceva special. Din nou am fost surprins plăcut.

Ce mi-a plăcut cel mai mult la Sony 100-400mm f/4.5-5.6 OSS GM?

  • Viteza de focalizare
  • Felul în care randează fundalul la capătul de 400mm
  • Sharpness-ul exceptional de bun
  • Combinația între 100-400mm și A7III mi s-a parut perfectă, focalizarea continuă făcând față la cele 10 cadre pe secundă

Ce nu mi-a plăcut?

  • Faptul că nu poți bloca inelul de focalizare
  • Mi-ar fi plăcut ca zoom-ul să fie intern chiar dacă ar fi însemnat un obiectiv mai mare
  • Un mic dezavantaj cauzat de faptul că are zoom-ul extern ar fi faptul că îmi tot impingea praf pe senzor. Se face un efect ciudat prin care trage puțin aer de afară și îl bagă înăuntru când faci zoom out de la 400mm la 100mm

Concluzia

Cam care ar fi concluzia? Păi îl vreau. Nu merg des să fotografiez activități sportive dar dacă l-aș avea aș merge. Mă atrage focala chiar și pentru păsări sau de ce nu planespotting. Acum singurul lucru care mă pune pe gânduri este 200-600mm pe care Sony l-a anuntat. Aș fi curios să-l testez si pe acela iar apoi să iau o decizie întrucât m-a pus și acela pe gânduri.

Însă combinația de 100-400mm Gmaster m-a uimit și m-a făcut să mă gândesc la un posibil viitor în fotografia sportivă/wildlife.

Tu ce obiectiv folosești în fotografia de sport, acțiune? Lasă-ne un comentariu, suntem curioși să aflăm ce teleobiective ai în trusa foto!

Articol și fotografii de Vlad Crihan


Alți fotografi au mai citit și urmărul articol, care s-ar putea să te intereseze:

Review Canon 70-200 F4 IS II la Raliul Argesului 2019

Nu uita să verifci și ultimele oferte speciale pe care ți le-am pregătit în acestă perioadă!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.