Cum a fost la evenimentul caritabil Pozează și donează
Evenimentul caritabil Pozează și donează a avut loc în data de 22 iunie 2019. Împreună cu fotograful Oscar Iustin l-am conceput ca un seminar de introducere în arta fotografică desfășurat pe durata a 5 ore în sala de curs pusă la dispoziție de Logiscool Timișoara (partener în cadrul acestui proiect). Am vrut să le împărtășim participanților din experiența noastră ca mulțumire pentru ajutorul lor.
Au participat 20 de fotografi începători și avansați, care la sfârșitul seminarului fotografic au făcut donații pentru susținerea programului de hidroterapie și au primit din partea lectorilor o diplomă de participare și o amintire frumoasă din partea F64 (partener în cadrul acestui proiect), un termos de cafea personalizat.
S-a pus accent pe însușirea noțiunilor fotografice de bază și pe detalii tehnice privind utilizarea corectă a camerei fotografice. Am început prin a afla nivelul fiecărui participant, adaptând modul de predare astfel încât noțiunile transmise să fie cât mai clare și pe înțelesul tuturor.
După expunerea noțiunilor teoretice am trecut la exemplificarea practică a acestora: focalizarea imaginii, rolul și funcționarea diafragmei (modificarea intensității luminoase și a profunzimii de câmp), timpul de expunere și sensibilitatea ISO a captorului de imagine, noțiuni de încadrare și compoziție a imaginii.
Fiecare participant a putut să vadă prin obiectivul unei camere de fotografiat din anii ’50 cum se realizează punerea la punct a imaginii, cum se reglează diafragma astfel încât subiectul de interes să fie corect și complet focalizat. Folosirea unui aparat vechi le-a captat atenția și a demonstrat a nu știu câta oară ca vechiul nu este neapărat prea vechi pentru a nu mai putea fi folosit și ne-a reamintit tuturor celor prezenți ce înseamnă de fapt arta de a fotografia.
Am învățat apoi cum se determină expunerea corectă folosind exponometrul camerei fotografice, un exponometru dedicat sau utilizând histograma imaginii. Am încurajat fiecare participant să utilizeze modul manual al camerei fotografice și le-am arătat că nu este chiar atât de dificil cum credeau.
Am exemplificat noțiunea de gri 18% fotografiind un perete alb și am analizat imaginea ținând cont de expunerile rezultate prin utilizarea celor trei tehnici.
În pauză “Sucitorul Fermecat” (partener în cadrul acestui proiect) ne-a pus la dispoziție o mică gustare ca să ne putem concentra mai bine la ce avem de făcut în cadrul seminarului.
Am experimentat și modul în care distanța focală a obiectivului modifică proporțiile obiectelor din imagine și modul în care se modifică fundalul în funcție de aceasta utilizând două pahare plasate la distanță, pe diagonală unul față de celălalt. Unii dintre cursanți s-au declarat uimiți de rezultatele obținute. Nu se așteptau la rezultate atât de diferite între cele două situații de fotografiere: cu obiectivul setat pe o focală cât mai mică și apoi cu el setat pe o focală cât mai mare (funcție, evident, de posibilitățile camerei fiecăruia) fotografiind același subiect.
Modul de exprimare artistică a fost lăsat la libera alegere a fiecărui cursant, ținând cont de reguli sau, de ce nu, încălcându-le, deoarece fiecare dintre noi suntem unici și tocmai aceast lucru ne diferențiază și ne face deosebiți în modul de a fotografia.
A fost un eveniment de succes, în cadrul căruia am reușit să contribuim la dezvoltarea unor actuali și viitori fotografi profesioniști, ajutând în același timp și proiectul Hidroterapia. Mulțumim partenerilor noștri F64, Logiscool Timișoara și Sucitorul Fermecat pentru implicare și pentru sprijinul acordat, mulțumindu-le totodată participanților pentru donațiile făcute!
Urmărește aici articole despre evenimentele organizate de F64, precum și evenimentele la care suntem parteneri!
Articol de Ciprian Dughir
Autori fotografii: Ecaterina Mărgărintoni, Dana Ogrean, Oscar Iustin, Ciprian Dughir