Review Nitecore UCN1

Postat de: F64 F64

Genurile mele preferate de fotografie nu mă țin în priză, ci departe de priză. De multe ori pentru cateva zile, chiar săptămâni. De frică să nu rămân în pană de curent am căutat diferite alternative. Desigur, am achiziționat acumulatori de rezervă pentru aparatul foto, dar aceștia nu sunt chiar ieftini. Apoi am aflat de încărcătoarele pe USB, și asta mi-a deschis o serie de opțiuni. După ce producătorii de telefoane mobile au ajuns în sfârșit la un standard de încărcare, și au ales tensiunea de 5V a portului USB, piața de accesorii a explodat. Au apărut încărcătoare auto, solare, tip dinam, baterii auxiliare (power bank-uri), etc. Toate pe USB.

(c) Vlad Ionescu

Aparatul meu foto este un Canon 6D și folosește acumulatorul LP-E6. Am achiziționat un încărcător USB made in China pentru acest tip de baterie cu ideea să îl folosesc împreună cu un power bank și cu un panou solar. Nu mă pot plânge, își făcea treaba, cu un singur dezavantaj: încărca bateria foarte lent. Mai precis dublul timpului necesar pentru încărcătorul original de la priză, în cazul meu.

Am aflat de încărcătoarele Nitecore care se laudă cu timp mai scurt de încărcare. Firma îmi era cunoscută ca producătoare de lanterne, baterii Li-Ion și încărcătoare pentru acumulatori standard. M-am bucurat când au lansat o serie de încărcătoare USB pentru acumulatorii camerelor foto. Au fost generoși și produc pentru Sony, Nikon, Canon, Leica, chiar și pentru GoPro și sper că vor include și pe alții în curând.

Așa că am achiziționat un încărcător Nitecore UCN1 compatibil cu acumulatorii Canon LP-E6/LP-E6N și LP-E8. Da, este un încărcător 2 în 1. Slotul pentru LP-E6 este pe față, iar pe spate are slotul pentru LP-E8.

(c) Vlad Ionescu

Este construit dintr-un plastic ce pare destul de rezistent, dar este și foarte ușor în același timp, cântărind doar 56g.

Pe față are un display bine lizibil care ne oferă informații despre starea acumulatorului, tensiune, curentul de încărcare, temperatură și poate cel mai important capacitatea cu care a încărcat acumulatorul. Cablul cu mufa USB tată este pe lateral, acesta poate fi un avantaj, dar și un dezavantaj în același timp.

Specificații

  • tensiune intrare: 5V 2A
  • tensiune ieșire: slotul B1 pentru LP-E6/LP-E6N: 8.4V, 1A (max); slotul B2 pentru LP-E8: 8.4V, 1A (max)
  • certificări: CE, ROHS, FCC, CEC, REACH, KC, C-TICK
  • dimensiuni: 85 x 50 x 25 mm
  • greutate: 55.7 g
(c) Vlad Ionescu

În teste

Funcționează conform specificațiilor. Curentul cu care încarcă este 1000 mA, foarte aproape de cel al încărcătorului original. Astfel timpul de încărcare pentru LP-E6 este sub 2 ore. Nu l-am putut testa și cu LP-E8, din păcate nu am un astfel de acumulator. Se încălzește foarte puțin iar informațiile de pe display sunt utile. De notat că afișează temperatura corect doar pentru acumulatorii originali. Pentru cei aftermarket afișează 21℃ constant, ceea ce ne spune că producătorul bateriilor a făcut economie și în loc de senzor de temperatură a montat un simplu rezistor.

Este destul de inteligent și se adaptează în funcție de curentul maxim pe care îl poate furniza sursa de alimentare. Adică, dacă îl legam la un încărcător care nu e capabil să îl alimenteze la curentul de 2A, Nitecore se va adapta și va încărca acumulatorul cu curent mai mic. Asta îl face ideal pentru a fi folosit împreună cu un panou solar deoarece curentul furnizat va depinde de iluminarea panoului. Personal am un panou solar cu ieșire USB de 16W și am putut să îmi încarc cu succes bateria direct de pe acesta.

Puncte forte

• design compact și ușor
• durabil
• încarcă rapid fără a deteriora acumulatorii
• se adaptează în funcție de sursa de alimentare folosită

Puncte slabe

• am observat că nu încarcă până la 100% unii acumulatori mai uzați
• cablul încorporat este prea scurt

Concluzie

A luat locul încărcătorului original, care stă acum ascuns prin dulap. Desigur, acest review se referă la modelul UCN1 pentru Canon, dar sunt convins că celelalte modele respectă același standard de calitate, deci îl recomand tuturor celor care au nevoie de o alternativă la încărcătorul de la priză, sau care vor să își încarce în paralel un acumulator de backup.


Articol și fotografii de Vlad Ionescu
test - array(0) { }

Lasă un comentariu

Adresa de E-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Top