(c) Vlad Ionescu

Review Nitecore UCN1

Genurile mele preferate de fotografie nu mă țin în priză, ci departe de priză. De multe ori pentru cateva zile, chiar săptămâni. De frică să nu rămân în pană de curent am căutat diferite alternative. Desigur, am achiziționat acumulatori de rezervă pentru aparatul foto, dar aceștia nu sunt chiar ieftini. Apoi am aflat de încărcătoarele pe USB, și asta mi-a deschis o serie de opțiuni. După ce producătorii de telefoane mobile au ajuns în sfârșit la un standard de încărcare, și au ales tensiunea de 5V a portului USB, piața de accesorii a explodat. Au apărut încărcătoare auto, solare, tip dinam, baterii auxiliare (power bank-uri), etc. Toate pe USB.

(c) Vlad Ionescu

Aparatul meu foto este un Canon 6D și folosește acumulatorul LP-E6. Am achiziționat un încărcător USB made in China pentru acest tip de baterie cu ideea să îl folosesc împreună cu un power bank și cu un panou solar. Nu mă pot plânge, își făcea treaba, cu un singur dezavantaj: încărca bateria foarte lent. Mai precis dublul timpului necesar pentru încărcătorul original de la priză, în cazul meu.

Am aflat de încărcătoarele Nitecore care se laudă cu timp mai scurt de încărcare. Firma îmi era cunoscută ca producătoare de lanterne, baterii Li-Ion și încărcătoare pentru acumulatori standard. M-am bucurat când au lansat o serie de încărcătoare USB pentru acumulatorii camerelor foto. Au fost generoși și produc pentru Sony, Nikon, Canon, Leica, chiar și pentru GoPro și sper că vor include și pe alții în curând.

Așa că am achiziționat un încărcător Nitecore UCN1 compatibil cu acumulatorii Canon LP-E6/LP-E6N și LP-E8. Da, este un încărcător 2 în 1. Slotul pentru LP-E6 este pe față, iar pe spate are slotul pentru LP-E8.

(c) Vlad Ionescu

Este construit dintr-un plastic ce pare destul de rezistent, dar este și foarte ușor în același timp, cântărind doar 56g.

Pe față are un display bine lizibil care ne oferă informații despre starea acumulatorului, tensiune, curentul de încărcare, temperatură și poate cel mai important capacitatea cu care a încărcat acumulatorul. Cablul cu mufa USB tată este pe lateral, acesta poate fi un avantaj, dar și un dezavantaj în același timp.

Specificații

  • tensiune intrare: 5V 2A
  • tensiune ieșire: slotul B1 pentru LP-E6/LP-E6N: 8.4V, 1A (max); slotul B2 pentru LP-E8: 8.4V, 1A (max)
  • certificări: CE, ROHS, FCC, CEC, REACH, KC, C-TICK
  • dimensiuni: 85 x 50 x 25 mm
  • greutate: 55.7 g
(c) Vlad Ionescu

În teste

Funcționează conform specificațiilor. Curentul cu care încarcă este 1000 mA, foarte aproape de cel al încărcătorului original. Astfel timpul de încărcare pentru LP-E6 este sub 2 ore. Nu l-am putut testa și cu LP-E8, din păcate nu am un astfel de acumulator. Se încălzește foarte puțin iar informațiile de pe display sunt utile. De notat că afișează temperatura corect doar pentru acumulatorii originali. Pentru cei aftermarket afișează 21℃ constant, ceea ce ne spune că producătorul bateriilor a făcut economie și în loc de senzor de temperatură a montat un simplu rezistor.

Este destul de inteligent și se adaptează în funcție de curentul maxim pe care îl poate furniza sursa de alimentare. Adică, dacă îl legam la un încărcător care nu e capabil să îl alimenteze la curentul de 2A, Nitecore se va adapta și va încărca acumulatorul cu curent mai mic. Asta îl face ideal pentru a fi folosit împreună cu un panou solar deoarece curentul furnizat va depinde de iluminarea panoului. Personal am un panou solar cu ieșire USB de 16W și am putut să îmi încarc cu succes bateria direct de pe acesta.

Puncte forte

• design compact și ușor
• durabil
• încarcă rapid fără a deteriora acumulatorii
• se adaptează în funcție de sursa de alimentare folosită

Puncte slabe

• am observat că nu încarcă până la 100% unii acumulatori mai uzați
• cablul încorporat este prea scurt

Concluzie

A luat locul încărcătorului original, care stă acum ascuns prin dulap. Desigur, acest review se referă la modelul UCN1 pentru Canon, dar sunt convins că celelalte modele respectă același standard de calitate, deci îl recomand tuturor celor care au nevoie de o alternativă la încărcătorul de la priză, sau care vor să își încarce în paralel un acumulator de backup.


Articol și fotografii de Vlad Ionescu

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.