(c) Andreea Popescu

Review Sony 70-200mm f/4, cu Andreea Popescu

Prima mențiune din cadrul concursului “Scrie despre echipamentul tău foto-video și te premiem!”  a fost câștigată de Andreea Popescu, cu review-ul despre Sony 70-200mm f/4:

Călătoria mea alături de Sony a început în luna decembrie 2016, când am hotărât că am nevoie de un alt echipament pe care să îl am alături în drumețiile și ieșirile în natură pe care le fac. Până în februarie 2018, singurul obiectiv cu care mi-am testat limitele fotografice a fost Sony 28-70mm f/3.5-5.6, până când, tânjind după un 70-200mm (pe vechiul echipament foto, având un astfel de obiectiv, care mă ajuta mult în ceea ce făceam), am făcut pasul și am achiziționat unul. Luna aceasta se face un an de când îl folosesc, timp în care, am reușit să îmi fac o idee despre care sunt capabilitățile sale și ce anume i-ar trebui acestuia încât să mi se potrivească de minune și să fiu, pe deplin, mulțumită de el. Așadar, în rândurile care urmează, o să îți povestesc, zic eu că într-o manieră pe cât mai obiectivă cu putință, despre obiectivul Sony 70-200 mm f/4 cu specificațiile sale, punctele forte, dar și cele slabe ale acestuia, precum și concluziile la care am ajuns: dacă merită sau nu să îl deții în trusa ta fotografică. Menționez că, eu am folosit obiectivul doar pentru fotografia de natură, astfel încât, ceea ce vei citi, va fi, mai mult, din această prismă.

Introducere

Anunțat în anul 2013 și lansat pe piață în 2014, obiectivul Sony 70-200mm f/4 a devenit parte a echipamentului foto al multor fotografi de natură și nu numai. Totuși, nu pot să nu menționez aici faptul că, chiar dacă este un obiectiv foarte versatil și bine construit de la Sony, mulți dintre fotografii de natură visează la obiectivul 100-400mm f/4-5.6 de la Sony, care oferă multe alte caracteristici, mult mai utile pe teren, mai ales dacă vrei să surprinzi un animal de la o distanță mai mare, să faci un macro sau să schimbi perspectiva asupra peisajelor. Momentan, eu folosesc Sony 70-200mm pe un Sony a7 II (full-frame), însă acest obiectiv poate fi folosit și pe aparatele Sony mirrorless de tip APS-C (crop).

Sony
(c) Andreea Popescu

Construcție

Printre primele lucruri pe care le veți putea observa la acest obiectiv, pe lângă faptul că arată ca un panda din punct de vedere cromatic (alb pentru finisajele metalice și negru pentru inelele de focus), este construcția sa solidă din aliaj de magneziu. După ce vă veți juca puțin cu el, veți putea vedea că acesta este foarte bine izolat (i-am putut testa rezistența în această direcție, atunci când afară ploua foarte tare, însă eu am putut fotografia fără probleme). Până acum, deși l-am folosit destul de mult, nu prezintă deloc semne de uzură, ceea ce mă încântă destul de mult. Totuși, nu aș putea să spun numai de bine despre parasolarul cu care vine la pachet. Acesta, din punct de vedere al design-ului, este foarte bine realizat, însă nu este foarte rezistent la șocuri, de exemplu, transport, dacă nu este depozitat în condiții optime (într-un rucsac special, destinat fotografilor, cu o compartimentare aferentă). Acesta, dă mult impresia că este fragil și la orice presiune asupra sa, ai impresia că va crăpa.

Specificații cheie Sony 70-200mm f/4

  • Montură: Sony E;
  • Compatibil Full Frame: Da;
  • Distanță focală: 70-200 mm;
  • Plajă diafragme: f/4 – f/22;
  • Construcție optică: 21 de elemente așezate în 15 grupuri;
  • Tip focalizare: autofocus;
  • Distanța minimă de focus: 100 cm;
  • Stabilizare imagine: da;
  • Strat antireflexie Sony Nano pentru eliminarea luminii difuze şi a reflexiilor parazite;
  • Greutate: 840 g.

Puncte forte Sony 70-200mm f/4

  • Este foarte rezistent în condiții vitrege, datorită construcției sale (cel mai mult l-am testat pe ploaie și pe vânt puternic – peste 70 km/h).
  • Claritatea fotografiilor realizate cu el este ireproșabilă.
  • Este foarte versatil, așadar, poate fi obiectivul must-have al fotografilor care practică diferite genuri de fotografie.
  • Pentru construcția pe care o are, este totuși un obiectiv destul de ușor (mai ales dacă nu iei atunci când pleci la drum și colarul pentru trepied).
  • Poate fi folosit, atât pe aparatele full-frame, cât și pe cele APS-C (crop).
  • Este sharp în tot cadrul, neprezentând zone soft (pierderea calității spre margini, cum se întâmplă de obicei).

Puncte slabe Sony 70-200mm f/4

  • Zona minimă de focalizare este destul de mare, acest lucru punându-mi câteva bețe în roate în încercările mele de a realiza fotografii macro.
  • Parasolarul este destul de fragil (dacă nu este depozitat corect la transport, se poate crăpa destul de repede).
  • Prețul este ridicat, mai ales dacă fotografia nu este decât o pasiune, poți sta destul de mult pe gânduri să vezi dacă merită sau nu investiția.

Concluzie

Cred că principala întrebare aici e, dacă l-aș cumpăra din nou. Sincer, da. L-aș cumpăra, căci de când îl am, îl folosesc în orice circumstanță, obișnuindu-mă cu el foarte mult. Nu este 100% perfect pentru nevoile mele (aș fi vrut să pot surprinde și cadre macro), însă mă ajută mult să ies din zona de confort și să experimentez, lucru pe care eu, cel puțin, îl consider un mare plus. În rest, este un obiectiv foarte bine realizat care, presimt, că mă va ține destul de mulți ani, căci nu aș vrea să renunț la el prea curând. Așadar, dacă dorești versatilitate, calitate, atât în construcție, cât și în optică, atunci acesta poate fi răspunsul corect la nevoile tale în materie de obiective care să-ți completeze trusa fotografică.

Articol și fotografii de Andreea Popescu.

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.