Cursul Canon pentru începători – experiența unui participant

Ariadna Dragolici a fost la Cursul Canon pentru începători și, încântată de experiența pe care a avut-o la curs, a scris un articol despre acesta pentru Blogul F64. 

Canon

Mi-am luat camera prin martie, un Canon 1300D. Nici nu știam ce ar trebui iau în considerare atunci când aleg o cameră foto. Au trecut câteva luni bune de atunci, timp în care m-am uitat la tutoriale și am încercat să descopăr cum să-mi perfecționez fotografiile. M-am încăpățânat să car camera de gât și să nu iau telefonul din buzunar, deși de multe ori era mai ușor. Am încercat și am reușit să fac niște cadre bune, dar niciodată nu îmi reușeau și a doua oară.

De asta, după luni de încercări am decis că cel mai bun mod de a descoperi ce pot face cu camera mea este să mă înscriu la un curs pentru începători Canon. Zis și făcut. Am ales cursul Canon începători de la F64.ro și am așteptat ziua adevărului.

Credeam doar că ce am văzut pe internet va fi spus un pic diferit și gata. Poate tocmai de aceea, am fost foarte surprinsă când am descoperit câte aveam de învățat de fapt.

Cursul a început cu introducerea fiecăruia dintre cursanți. Am spus ce dorim să fotografiem, pe ce genuri am vrea să ne axăm în fotografie și ce am vrea să învățăm. În funcție de răspunsurile noastre profesorul ne-a dat exemple diverse și ne-a ajutat să descoperim ce făceam greșit în fotografiile noastre. Cel mai mult mi-a plăcut abordarea lui George Nicolae, prietenoasă și totodată profesională. Ne-a spus încă de la început că nu știe ce nu știm, așa că îl ajutăm enorm dacă îl întrebăm când avem nedumeriri.

Canon

Ceea ce m-a șocat cel mai tare a fost că profesorul a început cursul prin a ne spune că fotografia nu are cum să reflecte realitatea. Ușor revoltată, am urmărit curioasă ceea ce avea să ne spună. Totul a prins un fir logic și foarte interesant.

Cu toții știm că există triunghiul amoros în fotografie: Diafragmă, Timpul de expunere și ISO. Cu toate astea, nu foarte mulți știm la ce folosesc și cum să le folosim în funcție de scopul urmărit. Cu mult umor și voie bună profesorul ne-a introdus cu grijă fiecare dintre elementele principale ale fotografiei cu exemple vizuale ca să le putem înțelege cât mai bine. Comparațiile au variat, iar prin intermediul acestora, s-a făcut înțeles și plăcut imediat.

Am vorbit despre optică, am calculat și testat pe camerele noastre balansul de alb și raportul ISO-expunere-diafragmă. Am descoperit regulile de încadrare, dar și excepțiile de la regulă. Am admirat și comentat fotografii extrem de cunoscute și felul în care creativitatea și excepția de la regulă, pot în unele cazuri, să aducă la viață cadre mai memorabile ca cele 100% corecte tehnic și compozițional.

Toate elementele teoretice au fost acompaniate de imagini care să ne ilustreze influența triadei și felul în care o modificare influențează rezultatul final. Spre final, revizuit programele presetate ale aparatelor. Aici am descoperit cu mare surprindere că nu este necesar să facem fotografii doar pe modul manual, fiindcă acesta are rolul său, însă putem avea rezultate spectaculoase și cu modurile semiautomate. Astfel, ne-a explicat care mod semiautomat este recomandabil în funcție de ce avem nevoie să imortalizăm.

Canon

După ce am trecut prin elementele tehnice și regulile de bază ale fotografiei ne-am îndreptat atenția și spre partea creativă. Aici am descoperit cum câteva setări simple pot face o fotografie banală mult mai spectaculoasă. Din nou, pentru fiecare exemplu ne-a arătat fotografii expresive și am fost invitați la un dialog, nu doar să ascultăm o prelegere.

Aș recomanda cursul acesta tuturor celor care sunt încă în zona gri a cunoașterii și celor care abia au pus mâna pe o cameră. Mi s-a părut foarte educativ, distractiv și timpul a trecut extrem de repede. Cursul durează 8 ore, dar nici nu îți dai seama când trece timpul fiindcă totul este interactiv și interesant.

Dacă vrei să afli și tu de ce fotografia nu reflectă realitatea și care sunt bazele universului fotografiei te încurajez să te înscrii la următoarele cursuri pentru începători.

Canon
(c) Ariadna Dragolici

Vrei să afli mai multe despre Cursul Canon pentru începători? Citește sumarul de mai jos

Acest curs se adresează atât începătorilor în fotografie cât și amatorilor pretențiosi (care au achiziționat un aparat de fotografiat Canon) care doresc să controleze cât mai eficient felul în care realizează fotografiile cu aparatură Canon, dar și în general.

După intelegerea acestor principii vei putea deveni mai creativ, folosind lumina și umbra în avantajul tău. În momentul în care vei ști ce să-i ceri aparatului de fotografiat, vei vedea adevăratul potențial al acestuia și îl vei putea folosi la întreaga lui capacitate!

Canon

Agenda Curs Curs foto pentru începători Canon cu George Nicolae

  • Ce este diafragma și care este rolul acesteia în realizarea unei fotografii?
  • Ce este sensibilitatea ISO, când și cum o folosim?
  • Ce este timpul de expunere și cum influențează acestă o fotografie?
  • Cum se masoară corect expunerea și când o fotografie este expusă corect?
  • Cum folosim modul de focalizare în funcție de context?
  • Cum se setează balansul de alb în funcție de mediul ambiant în care fotografiem?
  • Ce efecte au asupra viitoarelor fotografii setarile precum: High ISO NR, Long exposure NR, Sharpness, etc.
  • În ce program trebuie să folosim aparatul de fotografiat în funcție de contextul în care dorim să realizăm fotografii;
  • Reguli de compozitie;
  • Abordarea creativă a fotografiei, elemente din istoria fotografiei și proiecte foto contemporane interesante.

Canon

Despre George Nicolae

“Salut, eu sunt George și sunt dependent de visual.

Fotografia e o stare de spirit. Un mod ironic în care privești lumea, te amuzi de kitch-urile din ea, de oamenii care nu înțeleg penibilul și ajungi în final să te îndrăgostești de mileul de pe video pentru că te face să conștientizezi că asta trădeaza personalitatea locului.

De cele mai mult ori avem senzația ca aparatul are propria lui personalitate, că face numai ce vrea el, când vrea el și cum vrea el. Mi-am propus ca la fiecare curs de fotografie să-i fac pe proprietarii de aparate să devină și stăpânii lor, iar astfel, o fotografie reusită să nu fie doar o consecință a hazardului.

Întodeauna cele mai frumoase imagini au fost stocate cumva încă netransferabile în mintea noastră. Fotografia te transformă în primul rand, într-un observator, într-un vânător de detalii metamorfozându-te dintr-un trecător prin viață într-un devorator de realitate. E momentul când începi să te întrebi cum ai putut trăi atât fără a avea vreo legatură cu ce se întâmplă în jur. În magazine, pe stradă, la volanul mașinii sau chiar și în somn descoperi cadre geniale, capodopere ce-ți rămân însă doar în minte, închise pe vecie între neuroni și sinapse.

Bucuria și voluptatea momentului în care reușești să-ți sincronizezi gândurile, atenția, ochiul cu vizorul și degetul arătător sunt de nedescris. Este miimea de secună când întreg universul s-a aliniat pentru a-ți oferi un cadru de neuitat, iar imaginile se transferă sincron prin hipotalamus și bus-ul aparatului către locuri unde vor rămâne veșnic. Lumea asta va exista atâta timp cât fiecare dintre noi suntem dispuși să o privim (și să o fotgrafiem). Pentru mine, fotografia este mai mult o călătorie personala decât o destinație finală.”

Canon

Ți-am stârnit interesul? Descoperă portofoliul de cursuri F64!

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • Imi doresc de mult sa fac fotografii profesionale si videoclipuri. Inca nu am timp suficient, fotografiez si filmez cu telefoane si camere diverse. Realizez videclipuri in locuri frumoase numai pentru mine si prieteni dar povestioarele videoclipurilor sunt cam limitate de situatii in care nu pot filma in public (exemplu un micut videoclip de vacanta la Meteora a avut doar cateva imagini video sau foto permise, ceea ce mi-a ingradit versiunea completa a povestii videoclipului si m-am simtit frustrata). La fel se intampla si cu fetita mea care ar vrea sa participe la concursul vostru de vlogging dar nu a putut prelua imagini de interior sau publice din prima zi de scoala, in primul an de liceu si in prima zi de scoalrizare in Romania, dupa multi ani petrecuti in scoli din strainatate. Poate la un viitor subiect va participa si ea cu un filmulet.
    Printre altele am scris azi mai mult pentru a primi un sfat in vederea achizitionarii unui aparat CANON cu informatii despre performantele lui, eu nestiind sa-l evaluez … Aparatele pe care am lucrat pana acum le-am luat la intamplare si le-am folosit in limita performantelor lor. Vreau sa fac si cursuri profesionale dupa achizitionarea aparatului, asa ca astept cateva sfaturi – de la dumneavoastra – catre un incepator putin initiat…
    Cu multumiri anticipate,
    Gina

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.