Plagiatul vs. încălcarea drepturilor de autor, în fotografie

Expresii ca ”plagiat foto”, “fotografie plagiată”; sau ”plagierea unui concept fotografic” sunt des întâlnite în limbajul foto. Cu toate astea, termenul ”plagiat” nu există în legislația privind drepturile de autor. Vom prezenta mai jos sensul tehnico-juridic al termenului ”plagiat” și principalele diferențe față de ”încălcarea drepturilor de autor”.

plagiatul

Termenul ”plagiat” este definit în legislația din România prin dispozițiile art. 4 alin. (1) litera d) din Legea 206/2004 (privind buna conduită în cercetarea științifică, dezvoltarea tehnologică și inovare) ca fiind: expunerea într-o operă scrisă sau o comunicare orală, inclusiv în format electronic, a unor texte, expresii, idei, demonstrații, date, ipoteze, teorii, rezultate ori metode științifice extrase din opere scrise, inclusiv în format electronic, ale altor autori, fără a menționa acest lucru și fără a face trimitere la sursele originale.

Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe nu definește și nu utilizează termenul ”plagiat”. Cu toate acestea, în limbajul non-juridic, termenul ” plagiat ” se referă la fapta de însușire (integrală sau parțială) a unei opere literare, artistice sau științifice și de prezentare drept creație personală. Or, din punct de vedere al Legii dreptului de autor, astfel de faptă ar echivala cu încălcarea paternității operei, atribut moral al dreptului de autor, conform art. 10.

plagiatul

Plagiatul în fotografie

Având în vedere cadrul legislativ actual, trebuie evitată utilizarea termenului ”plagiat” cu sensul juridic de ”încălcare a drepturilor de autor”, în principal, pentru următoarele argumente:

  • Fapta de încălcare a dreptului de autor poate fi săvârșită de orice persoană (inclusiv de un fotograf), pe când plagiatul poate fi săvârșit numai de personalul implicat în activități de cercetare științifică, dezvoltare tehnologică și inovare (inclusiv cadre didactice și doctoranzi), deci nu de un fotograf.
  • Plagiatul are în vedere operele scrise, în contextul activităților de cercetare, dezvoltare și inovare, pe când încălcarea drepturilor de autor are în vedere orice opere de creație originale (inclusiv, fotografia ca operă artistică).
  • Dreptul de autor nu protejează ideile sau conceptele (art. 9), pe când definiția plagiatului are în vedere preluarea ideilor.

plagiatul

Cu privire la acest ultim punct, trebuie precizat faptul că în materia plagiatului nu se reglementează o ”exclusivitate” asupra ideilor sau conceptelor, ci se sancționează doar preluarea fără a menționa acest lucru și fără a face trimitere la sursele originale. Deci, și din acest punct de vedere, este greșită înțelegerea unor fotografi care cred că legea le conferă o exclusivitate pe o idee/concept fotografic. Un ”plagiat de concept fotografic”, constând în preluarea ideilor/conceptului care au stat la baza unei fotografii anterioare, nu reprezintă o faptă de încălcare a dreptului de autor și eventualele pretenții de despăgubire ar trebui respinse de instanța de judecată.

plagiatul

În concluzie, plagiatul este reglementat în România ca abatere de la buna conduită în contextul activităților de cercetare științifică, dezvoltare tehnologică și de inovare. Din punct de vedere juridic, plagiatul nu echivalează cu încălcarea dreptului de autor și, prin urmare, fotograful nu poate comite o faptă de plagiat (în sensul termenului tehnico-juridic) prin preluarea unei idei/concept fotografic de la un alt fotograf.

Un articol de Dragoș Pleșuvescu, avocat și fotograf entuziast.

Alți fotografi au mai citit și:

3 Comments

  • […] Cei de la F64 au scris pe blogul lor un articol în acest sens, pe care îl poți citi dând cu click chiar aici. […]

  • Mi se pare o TÂMPENIE, chestia asta cu ”plagiatul” .. (pt. că) F. MULTĂ lume HABAR NU ARE ce înseamnă ‘plagiat’ sau ‘drepturi de autor’ … nu poți pretinde oamenilor care sunt de DIFERITE categorii, pregătire și VÂRSTĂ … să știe cu ce se mănâncă chestia asta ?!!! .. De la femeia de serviciu care spală babe și moși la funduleț prin țeri străine și până la ministru chiar ?! … Nu toți au noțiuni elementare de ce înseamnă o fotografie, cum e făcută, cât a costat aparatul, obiectivele .. etc etc ..! Omul simplu se uită la ea, îi place și mulți s-o ‘dea mai departe’, o fac prin copy – paste, nu o distribuie în modul ”legal” .. pt. că nu știu altfel. Chestia asta mi s-a întâmplat și mie cu timp bun în urmă, de a trebuit să renunț un an jumătate la Fb.să scap de un ”tâmpit” care vroia să se îmbogățească pe spinarea mea și să mă dea în judecată, că i-am luat o poză și am pus-o pe pagină prin ”copy-paste” .. eram la începuturile în ale Internetului și Fb-cului. Cei care sunt PROFESIONIȘTI și trăiesc DIN .. nevrând să riște, n-au decât să și le ”încuie” (sunt metode) spre a nu mai putea fi copiate prin ”copy – paste” … Și să vă mai spun ceva .. un om simplu, chiar dacă procedeză incorect, n-o face cu gândul vezi Doamne, o ”fură” să se îmbogățească ?!!! … Pericolul vine TOT de la cei din branșe care cunosc, sunt și ei profesioniști, știu ce să facă cu ea, cum să procedeze, au un plan .. etc etc … așa că s-avem rezon !

  • Nebunia cu plagiatul a ajuns si in fotografie.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.