Istoria cabinei fotografice

Cabina fotografică. Este locul acela mic și amuzant, unde dacă intră mai mult de om e înghesuială mare, însă fotografiile cu prietenii ies amintiri de neuitat. Te-ai întrebat însă vreodată de unde a pornit conceptul de cabină fotografică, cine l-a implementat și cum a evoluat în așa fel încât să ajungă la ce este astăzi? Ei bine, blogul  www.cabina-foto.blogspot.ro a vrut să împărtășească cu cititorii noștri acest lucru, așa că hai să descoperim împreună mai jos. 

Istoria cabinei fotografice

În 1883 Mathew Stiffens a depus brevetul pentru o mașină automată de fotografiat, iar în același an Monsieur Enjalbert a dezvoltat o mașină similară la Expozitia Universelle din Paris. Au avut succes cam până la sfârșitul Primului Război Mondial, întrucât până atunci au tot fost folosite. În timp însă au apărut probleme din cauza blocării monedelor și a defecțiunilor produse de substanțe chimice.

Cu toate acestea, au reprezentat o soluție ieftină și rapidă pentru cei care erau interesați de asta, mai ales dacă aveau nevoie de imagini în cantități mari.

A urmat apoi 1888 ca punct de referință, când a fost depus un brevet pentru proiectul unei cabine foto care până la urmă nu a mai fost construită de catre William Pope și Eduard Poole din Baltimore America.

Mai apoi, în 1889 inventatorul francez T.E. Enjabert a continuat să își expună cabina foto la Târgul Mondial de la Paris. Fotografia acestei mașini fotografice se realiza în 5 minute și era transferată pe o foaie subțire de metal.

În 1890 Conrad Bernitt originar din Hamburg, fiind resident german a construit o mașină automată de fotografiat pe care a numito “Basco”. Brevetul a fost dat pe 16 iulie 1890. Lucrurile însă nu s-au oprit aici, iar 6 ani mai târziu, în 1896, Carl Sasse a inventat primul stand de fotografie care folosea procesul “negative sic el pozitiv”, din Germania.

Facem un salt în timp și ajungem în New York-ul anului 1925 pe data de 27 martie, când, Anatol Josepho inaugurează prima și adevărata cabină foto cu perdea și închisă. Acesta deschide pe Brodway , Photomaton Studio care are 3 cabine, iar pentru 25 de cenți, se putea achiziționa o fotografie cu 8 clișee în aproximativ 8 minute. Un titlu din ziarul New York Times se intitula ”Dispozitivul Slot Photo aduce 1000000 de dolari pentru tânărul inventator”. Inventatorul Anatol Josepho este un immigrant Siberian în SUA.

Un studio “fotomaton” a fost deschis apoi în Time Square, iar succesul spune că se realizau peste 7000 de fotografii pe zi. Drepturile de brevet au fost cumpărate pentru 1.000.000 de dolari, echivalentul a 14 milioane astăzi.

Începând cu 1927 Cabinele foto s-au răspindit în Canada și Europa, apoi, mult mai târziu, cam prin 1960 Andy Warhol s-a folosit de fotografiile realizate într-o cabină foto pentru a le manipula pentru operele sale de artă.

8 ani mai târziu, s-a inventat și reglarea automată a lentilelor, iar 2 ani mai târziu în 1970 au apărut și fâșiile foto color.

1990 a fost de asemenea un an important, întrucât atunci Photo-Me a găsit o metodă de a imprima mai rapid fotografiile cu ajutorul computerelor.

Din anii ’90 și până în 2018 au trecut 28 de ani. 28 de ani în care cabinele foto au devenit ceva uzual, având posibilitatea de a le primi aproape instant printate și pe mai multe dimensiuni, asta ca să nu mai spunem că sunt la tot pasul. De la colțuri ascunse prin oraș, la metrouri și la studiouri foto.

Tu ai fotografii făcute în cabina foto, au vreo semnificație aparte? Ne spui și nouă?

Un articol scris de Cristian Socaciu.

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.