Lansare “Frumusețea revine pe Lipscani?”, de Andrei Bîrsan

Postat de: F64 F64

Andrei Bîrsan este pasionat de fotografie și îndrăgostit de București. Așa a ajuns să ne invite luni, 19 februarie 2018, începând cu ora 18:30 la Muzeul Municipiului București – Palatul Șuțu, pentru lansarea noului album foto “Frumusețea revine pe Lipscani?” – Centrul Vechi la început de secol XXI, anii 2002-2008, semnat chiar de fotograf și cu câteva cuvinte înainte de Adrian Majuru.

Andrei Bîrsan
(c) Andrei Bîrsan

 

Invitați #frumusetearevinepelipscani

  • Adrian Majuru, Directorul Muzeului Municipiului Bucureşti
  • Alexandru Panaitescu – arhitect. Cum de a scăpat Centrul Vechi de demolare în vremea lui Ceaușescu?
  • Eugen Istodor – autor al “Lipscani, ghid turistic și de chefuri” – 2011
  • Alina Penciu, Antalis – Tiparul pe hârtie în dominația internetului
  • Mihaela Bourceanu, Mercury 360 – despre designul albumului

Povestea albumului foto “Frumusețea revine pe Lipscani?” scurt și la obiect, spusă de Andrei Bîrsan:

“Știi că îmi place să fotografiez Bucureștiul de mic copil, adică din 1979? În decembrie 2001 mi-am cumpărat primul aparat de fotografiat digital și pur și simplu am redescoperit orașul și fotografierea lui.

2002-2008 vechiul centru vechi nu arăta prea bine, era perioada de dinainte de a intra banii din Uniunea Europeană, perioada Traian Băsescu și Adriean Videanu, un loc unde parcă nu s-a întâmplat nimic bun în cei 12-19 ani trecuți de la revoluție.

Magazinele se închideau unul după altul, își schimbau profilul de câteva ori și decădeau lună de lună. Au dispărut: Curtea Sticlarilor, Discul de Cristal, Familia …, în actuala piață Roma trona o dugheană ‘modernă’ de tablă cu antenă de satelit pe ea iar în pasajul Lipscani îți puteai developa un film sau face invitații de nuntă. Sheriff’s s-a înlocuit cu un fast-food, restaurant cu autoservire București, iar magazinul Universal București își păstra aerul desuet cu trepte tocite și vânzătoare în vârstă. Hanul Gabroveni era o ruină în care dormeau oamenii străzii, iar pe spațiul de lângă el vara puteai bea o bere la terasa ‘La ruine’. Se putea circula cu mașina pe toate străzile … mai ales cu Dacii diferite variante și vârste.

Mai ții minte?
Toate acestea au dispărut dar albumul ‘Frumusețea revine pe Lipscani?’ ți le aduce aminte, este un ghid prin timpul orașului, te provoacă să străbați centrul vechi, pagină cu pagină și să descoperi dacă frumusețea s-a întors. Acum centrul vechi este un ‘food court’ cosmopolit, de la șaorme la plăcinte irlandeze sau delicatese franțuzești: Dristor Kebap, Bordello Bar, St. Patrick, La 100 de beri, Nomad Skybar, Gyros Thessaloniki au luat locul vechilor magazine…”

Andrei Bîrsan
(c) Andrei Bîrsan

Editorul albumului a fost Asociația Bucureștiul meu drag, tirajul este de 500 exemplare, are 240 pagini, 190×130 mm + panoramă cu graffiti-ul de pe Lipscani – 670x130mm, full color, cartonată, design Mercury 360, cuvânt înainte Adrian Majuru, panoramele montate de Mihai Petre, panorama tipărită pe hârtie Rives Sensation Gloss Tradition natural white de la Antalis.

Eveniment realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București.
test - array(0) { }

Lasă un comentariu

Adresa de E-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Top