Instagram și dezbaterile privind noile funcții
Începând cu 2016 tot circulă și recirculă pe internet vestea că Instagram a implementat sau implementează o nouă funcție, care te va notifica atunci când cineva copiază ceea ce scrii sau postezi prin realizarea de screenshot-uri.
Ca utilizator de Instagram pot spune că până acum nu am observat această funcție și căutând mai în detaliu pe internet (inițial văzusem o știre despre asta scrisă în 2018), am descoperit și articole mai vechi, dintre care și unul care susținea această inițiativă ca fiind fake news.
Totuși, poate au amânat implementarea acesteia. Cine știe? În toate știrile pe care le-am citit se confirmă faptul că încă se testează o astfel de facilitate și că probabil va fi doar în cazul Story-urilor. (Story-uri nu folosesc, așadar, aici nu mă pot pronunța cu privire la veridicitate).
Știrile mai susțin că s-ar vrea a se merge mai departe de atât, adică, în momentul în care cineva a salvat conținut postat/creat de tine, vei putea vedea direct cine este acel utilizator.
Aparent o abordare similară există în cazul screenshot-urilor de pe Snapchat, aplicație despre care știm deja că este de inspirație pentru Instagram. În fond, de acolo au împrumutat funcția de Stories, știi tu, locul acela unde postările sunt valabile doar 24 de ore.
Acum să vorbim un pic despre partea de fake news. Deși DailyMail de exemplu susține ceea ce am scris mai sus, Business Insider contestă, iar majoritatea site-urilor Românești oricum cam iau totul de-a bun, așa că nu mă așteptam să fie prea multe surse credibile.
După cum se poate vedea și la o simplă căutare pe Google, acest zvon cu privire la Instagram tot reapare în ochii presei. Pentru trafic cel mai probabil, pentru că, poate dacă ar fi adevărat ar fi apărut și la noi oameni care se “revoltă” din cauza noii funcții, nu doar din afară.
Așadar, deși zilele de a urmări pe cineva în secret par a se fi terminat, ar fi fost de așteptat să fie mai multă vâlvă pe tema asta în România, pe Social Media, dacă tot este vorba despre acest tip de platformă, nu?
Este adevărat însă că Instagram a început să notifice atunci când sunt făcute capturi de ecran pentru mesajele directe/private de tipul celor de pe Snapchat, dar să nu uităm că acestea sunt lucruri diferite. Știrea care susține că această funcție este fake news spune că Instagram însă nu va trimite notificări atunci când faci capturi de ecran unei fotografii la întâmplare care ți-a plăcut, ci că această confuzie apare atunci când oamenii primesc notificări că cineva le-a fotografiat mesajul, crezând astfel că este vorba despre o fotografie.
Aparent totul este explicat de un post de pe blogul Instagramului, care sună cam așa:
“Glisează la dreapta pentru a face o fotografie sau un clip video, apoi selectează săgeata pentru a o trimite privat. Poți alege sau crea un grup cu doar câteva click-uri și poți, de asemenea, să trimiți mai multor prieteni în același timp, dar separat (adică fiecare în parte nu știe că le-ai trimis și altora). Trimite tot ceea ce vrei tu, de la glume personale, la cele mai bizare selfie-uri. Spre deosebire de mesajele din Direct, aceste fotografii și filmulețe dispar din inbox-urile prietenilor tăi după ce le-au văzut, iar tu vei putea vedea dacă ți-au răspuns sau au făcut un screenshot.”
Tu știai de această funcție? Există, nu există? Ce este adevărat și ce nu? Lasă-ne un comentariu! Este important ca cititorii noștri să fie corect informați. 🙂