Review Fujifilm X-T2, aproape perfect, cu Tiberiu Militaru
Aș putea face un review tehnic despre Fujifilm X-t2, dar dacă ești ca mine le-ai vazut deja pe toate, obsesiv, înainte să plasezi comanda pentru acest aparat. Așa că o sa încerc să fac un review diferit, personal, fără scrupule de subiectiv, un review în care o să-ți povestesc ce înseamnă pentru mine acest aparat.
Sunt un fotograf pasionat care se plânge constant prietenilor, care îmi împărtășesc această pasiune, că nu are timpul necesar pentru a ieși la câte un “street hunt”.
Timp de 3 ani am folosit un alt sistem mirrorless, dar am simțit mereu că lipseste ceva. Conștientizez că exista o probabilitate destul de mare ca aparatul “perfect pentru mine” sa nu fie aparatul “perfect pentru tine”. Și mai sunt conștient de faptul că încă nu s-a inventat camera perfectă. Nu cred că producatorii au intenția de a construi un astfel de aparat, ar fi o mișcare de marketing catastrofală pe termen lung pentru ei.
Sunt unul din “aceia” mai ciudați, care crede că o cameră foto nu este o simplă mașinărie tehnică, ci în multe cazuri un “statement” care strigă tare și clar ce fel de fotograf ești sau îți dorești să fii. Din momentul în care am văzut primele imagini cu Fujifilm X-T1 am fost invidios în fața frumuseții acestui stil retro, și în special asupra ergonomiei și a acelei mentalități constructive care îți permite să vezi toate setările fără a intra în meniurile îmbâcsite și complicate care niciodată nu ne mulțumesc. Mi-am dat seama că vreau o schimbare, dar în acel moment deja investisem într-un alt sistem și totodată am considerat ca Fujifilm X-T1 încă nu a ajuns la nivelul de maturitate dorit de mine. Totul s-a schimbat când am citit primele specificații ale Fujifilm X-T2 și am bănuit ce o să urmeze. La primele video-uri și teste eram deja convins. Așa ca am făcut pasul.
Da! Am vândut tot și am trecut pe Fujifilm.
Primul lucru care te izbeste la Fujifilm X-T2 este design-ul absolut superb. Vizorul electronic este fantastic și extrem de generos ca dimensiune și luminozitate. Sunetul shutter-ului este fantastic. Da. Sunt superficial, țin cont și de asta. Singurul fel în care pot descrie acest aparat este că te face să vrei să fotografiezi tot timpul. Este o senzație mai rar întâlnită. Am tot așteptat să treaca “fiorul” acestei noi achiziții.
Au trecut opt luni și suntem încă nedespărțiți. Vezi! Ți-am spus de la început că nu o să fie un review tehnic. Butoanele sunt plasate cum trebuie și în special unde trebuie. Sunt totuși câteva excepții pe care sper că Fujifilm o să le remedieze în viitor. Mă refer aici la acele pârghii care schimbă metering mode-ul și mută de tipul de fotografiere de pe S (single) pe CL, CH, Drive, Video etc. Sunt mult prea mici și destul de incomod de acționat. În aceeași categorie intră și leverul de pe fața aparatului care schimbă tipul de focus de pe Auto Single pe Continous și Manual.
Să vorbim însă și despre senzor și nu numai. Un APS-C CMOS cu un procesor de imagine X-TRANS generația a treia (fără filtru low pass)! În sfârșit, pot să trag în “low light” deși nu atât de bine ca un veritabil full frame, dar pentru dimensiunea sa și pentru cei 24.3 Mpx este extrem de bun. Ținând cont că 80% din fotografiile pe care le fac sunt în condiții de lumină slabă, acesta era lucrul care îmi lipsea la fostul sistem. ISO 6400 se simte ca la el acasă, iar dacă printezi o să vezi ca și ISO 10000 este bun pentru că zgomotul de imagine generat de acest senzor are o calitate organică extrem de placută. Problema care a bântuit utilizatorii de Fujifilm X-T1, și anume vestitul “waxy skin” în momentul în care tragi jpg la ISO mărit, a dispărut complet pentru simplul motiv că acum poți seta zgomotul de imagine la -4.
Cele 91 de puncte de focalizare hibrid scot în sfârșit Fujifilm din categoria aparatelor cu “slow focus”. O să rămâi uimit de viteza autofocusului și în special de acuratețea focusului continuu in momentul in care il setezi cum trebuie. Este în aceeași categorie cu băieții mari și consacrași în momentul în care tragi în rafală. Cele două slot-uri pentru card sunt mână cerească pentru cei care trag la evenimente și își doresc să poată face back-up sau pentru cei care doresc să traga raw pe un card și jpg pe altul. Poți trage cu un shutter mechanic până la 1/8000 după care te poți duce până la 1/32000 cu cel electronic. Când vorbim de shutter-ul electronic, putem spune că este magic pentru că poti trage total silențios, un mare plus pentru cei care la evenimente sau pe stradă vor să păstreze anonimatul. Ai grijă, totuși, că fenomenul de “rolling shutter” apare, cum era normal, și la Fujifilm în momentul în care subiectul este în mișcare. În ceea ce privește construcția, este un mic TANC, rezistent la apă, praf și temperatură scazută, dar contrar nu este indestructibil, așa cum spune constructorul.
Știu, nu m-am ținut de cuvânt și am căzut puțin și în partea tehnică. Încerc să mă potolesc și să revin la ce este important. Dar dacă cumva o să cad iar în detalii tehnice promit să-mi revin.
Culorile
Când auzi Fujifilm te gândești imediat la film și la istoria pe care o au în ceea ce privește specificul culorilor. Dacă ar fi să pun pe o hârtie, toate plusurile acestui aparat, cu siguranță culorile jpg-urilor direct din cameră ar fi în capul listei. Faptul că poți selecta anumite profile de culoare precum: Provia, Astia, Velvia, Clasic Chrome este un avantaj imens. Mă luptam înainte în Lightroom cu preseturi în încercarea de a da acel “ceva” imaginilor. Tonurile de piele și contrastul profilului Classic Crome m-au făcut să-mi schimb total modul de lucru. Vestitul Acros alb negru este absolut perfect.
În principiu nu mai are nevoie de nici o procesare. Eu personal umblu puțin la tint, dar asta doar pentru că sunt fan Kevin Mullins. Jpg-urile sunt atât de bune încât nu am mai tras raw de câteva luni.
Obiectivele
Dacă vrei cu adevărat să investești într-un sistem, aici este locul unde trebuie să arunci banii tăi, greu munciți, pentru că cei de la Fujifilm sunt în top. Cu un 16mm f1.4 (24mm echivalent), un 23mm f1.4(35mm echivalent), un 56mm f1.2 (85mm echivalent) ai făcut triada perfectă de obiective. Toată suita WR (weather resistent) 23mm, 35mm, 50mm cu f2 este absolut fantastică: viteza focusului, dimensiunea redusă și construcția metalică le pun în topul obiectivelor existente. Dacă vrei wild life cu siguranță Fujifilm X-T2 nu este aparatul potrivit. Aici, Olympus cu stabilizarea pe 5 axe si crop-ul 2.0 este net superior (hei, cei pe sistemul DSLR nu aruncați cu pietre, vorbim de mirrorless). Acest lucru mă întristează și mă bucura în același timp. Cele două brand-uri dragi mie atacă segmente diferite și nu se “canibalizeaza” pe piață. Dar dacă vrei zoom există 18-55mm f2.8-4 OIS care este probabil cel mai capabil obiectiv de kit vândut vreodată. Nu uita nici de 16-55mm f2.8 și 50-140mm 2.8 OIS care îi pot mulțumi chiar și pe cei care vin de pe sistemele mai mari și duc dorul clasicelor 24-70mm și 70-200mm.
Video
Niciodată nu m-am gandit că Fujifilm X-T2 este o cameră video capabilă. Am crezut că au implementat video doar pentru că “se poartă”. Sunt foarte impresionat de calitatea video a senzorului Super 35 și a 4K-ului la 100mb/s sau FullHD până la 60 fps. Am început chiar să consider X-T2-ul o veritabilă opțiune pentru video. Dar da, este adevarat ca trebuie cumpărat gripul pentru a putea trage 4k în rafale de 30 de minute (de ce Fuji?…de ce?). Și știu că nu este optimizat ca funcții pentru video așa cum un Sony sau un Gh5 sunt. Se pare totuși că cei de la Fujifilm nu se opresc aici. Fujirumors au anunțat că din surse destul de sigure au aflat că o sa avem la anul pe piață și un fel de X-T2 dedicat video. Bineînțeles, orice zvon de acest gen trebuie luat cu un “gram de sare”, sperăm și noi, sperăm.
De ce este perfect pentru mine?
- Este un fel de mașinărie a timpului personală. Un aparat care dispare din peisaj și te lasă liniștit să faci poze, să cauți subiectul, să cauți lumina potrivită. Odată obișnuit cu layout-ul butoanelor totul devine extrem de facil.
- Pentru că îmi aduce aminte mereu cât de repede îmi crește copilul.
- Pentru că îmi aduce aminte de ea…
- Pentru că îmi aduce aminte de dimineața aceea…sau de acel personaj unic
- Pentru că a fost cu noi la protest și a fost singurul care a rezistat cu adevărat la frig sau cu noi la concert.
De fapt tot ce contează este să fotografiezi. Nu contează ce aparat ai. Întâmplarea face ca acest aparat să fie “aproape” perfect pentru mine.
Și spun aproape pentru că există loc de îmbunătățiri, precum:
- Stabilizare optică
- Baterie de capacitate mărită
- Un back button focus dedicat
- Boost-ul care vine doar cu grip-ul
- F-log intern pentru cei interesați de video
- Ecran articulat
- Ecran touch
Care este aparatul tău preferat? Ce îți place cel mai mult la el, ce ai schimba? Lasă-ne un comentariu!
Articol, fotografii și video de Tiberiu Militaru.
[products ids=125028973,125030233,125028610]
2 Comments
Interesant spus "masina timpului personala"
Review atipic, dar frumos scris. Usor de citit si de cineva cineva nefamiliarizat cu terminologia folosita in fotografie