6 români – finaliști la Sony World Photography Awards 2017
- F64
- 14minutes read
Printre finaliștii de la Sony World Photography Awards 2017, cea mai mare competiție de fotografie din lume se află și 6 români.
- peste 227.000 de fotografii din 183 de țări înscrise la ediția 2017
- Fotografii vor fi recompensați cu echipament foto Sony și premii în bani, în valoare de 30.000 de dolari
- Câștigătorii categoriei Open vor fi anunțați pe 28 martie, iar cei din restul categoriilor și din competițiile Professional și Youth pe 20 aprilie
- Șase fotografi români s-au clasat în top 50 în categoriile lor
6 fotografi români sunt nominalizați între finaliștii top 10 în lume în categoriile Professional, Open și Youth, în cadrul competiției Sony World Photography Awards 2017, unde juriul a căutat cele mai bune fotografii conteporane.
Adi Bulboacă a fost nominalizat ca finalist în categoria Arhitectură din cadrul competiției Professional, iar Ioana Moldovan în categoria Viață cotidiană din cadrul aceleiași competiții, ambii înscriind în concurs un portofoliu de lucrări alcătuit din 5-10 imagini. Lista finaliștilor competiției Open îi include pe Alex Andrieși, la categoria Enhanced, Radu Dumitrescu-Elian, la categoria Cultură și Sorin Rechitan, la categoria Natură. Juriul urmărește premierea celei mai bune imagini din cele zece categorii din competiția Open. Taciu Rareș a fost nominalizat ca finalist cu o singură fotografie, care a răspuns temei impuse, „Beauty”, din cadrul competiției Youth.
Peste 227.000 de fotografii din 183 de țări au fost înscrise în competiția Sony World Photography Awards 2017, iar finaliștii din cadrul competițiilor Professional, Open, Youth și Student Focus sunt anunțați astăzi.
Fotografi români finaliști
Adi Bulboacă, categoria Arhitectură, competiția Professional
Adrian Bulboacă a fost nominalizat pentru seria de fotografii intitulată „Silver Beach Hotel” („Hotelul Silver Beach”), care reflectă arhitectura distinctivă a hotelului Silver Beach, cu vedere la Lacul Balaton din Ungaria.
Adrian Bulboacă descrie seria de imagini nominalizate: „Am avut ocazia să fiu cazat pentru 4 zile la hotelul Silver Beach, în luna noiembrie 2016. Fiind o stațiune de vară, ca fotograf care lucram pentru un film, eram în extra sezon. Hotelul a fost construit între 1978-1983. Toate camerele erau libere, astfel că am putut să explorez întreaga stațiune pe cont propriu. Locul are un stil retro și o patină pe care sper că am fost în stare să o capturez. Am fost fascinat de cât de dezolant, dar în același timp primitor vizual, putea fi acest hotel «anacronic».”
Ioana Moldovan, categoria Viață cotidiană, competiția Professional
Ioana Moldovan a fost nominalizată pentru seria de fotografii intitulată „A country doctor and her calling” („Vocația unui medic de țară”). Este povestea doctoriței Floarea Ciupitu, care profesează în satul Gangiova, din sud-vestul României, de peste trei decenii. Într-o țară în care sistemul de sănătate este problematic, iar lipsa doctorilor la țară semnificativă, determinarea și devotamentul doctoriței Ciupitu oferă un exemplu extraordinar.
Ioana Moldovan este un fotojurnalist liber profesionist, fotograf documentarist și scriitoare, care locuiește în București. Lucrările ei au fost publicate în New York Times, Al Jazeera, The Huffington Post, LensCulture, Radio France Internationale și Vice. În 2016 a participat la workshop-ul Eddie Adams și a fost distinsă cu premiul Bill Eppridge Memorial pentru Excelență și Adevăr în jurnalism foto. De asemenea, Ambasada SUA la București i-a recunoscut contribuția remarcabilă la evidențierea adevărului prin intermediul fotojurnalismului.
Ioana Moldovan a comentat nominalizarea pe lista finaliștilor competiției de fotografie Sony: „Sunt profund onorată și copleșită de faptul că am fost inclusă pe lista finaliștilor. Însă nu e vorba despre mine, ci despre această femeie incredibilă, un medic de țară, care într-un sistem sanitar românesc profund viciat găsește cumva mijloacele de a se devota pacienților ei și de a-și realiza vocația.”
Alex Andrieși, categoria Enhanced, competiția Open
Fotografia cu care Alex Andrieși a fost inclus pe lista finaliștilor se intitulează „Far from gravity” („Departe de gravitație”) și a fost făcută în Grenoble, Franța. Imaginea reflectă blândețea, inocența și fragilitatea copilului.
Născut în România, Alex Andrieși s-a mutat în Franța la o vârstă foarte fragedă. Și-a descoperit pasiunea pentru cinema și improvizație, care l-a influențat să creeze propriile imagini și lumi vizuale. La vârsta de 16 ani s-a mutat la Paris, cu scopul de a găsi inspirație în arhitectură. Lucrările sale au fost expuse în Montpellier, Franța.
Alex Andrieși a vorbit despre includerea sa pe lista finaliștilor competiției de fotografie Sony: „Să fiu selectat ca finalist e ca și cum aș avea o cheie mică, dar care deschide o ușă mare. Vreau să le mulțumesc organizatorilor competiției, pentru că au creat astfel de oportunități pentru întreaga lume.”
Radu Dumitrescu-Elian, categoria Cultură, competiția Open
Imaginea cu care Radu Dumitrescu-Elian a fost inclus pe lista finaliștilor competiției de fotografie Sony din acest an se intitulează „The Prayer” („Rugăciunea”), a fost obținută în Bucovina și descrie viața frumoasă și simplă a Paraschivei, o femeie în vârstă de 76 de ani, care locuiește într-o casă fără electricitate și care își citește rugăciunile la lumina lumânărilor.
Radu Dumitrescu-Elian este originar din Timișoara și este fascinat de poveștile incredibile pe care le dezvăluie fotografiile. Este pasionat de aventură și fotografie, iar țelul său este de a crea opere care inspiră, motivează și cresc gradul de sensibilizare culturală și de mediu.
Vorbind despre clasarea pe lista finaliștilor competiției de fotografie, Radu Dumitrescu-Elian a comentat: „Am fost extrem de bucuros când am citit e-mail-ul și a trebuit să-l parcurg de câteva ori pentru a mă asigura că e adevărat. Îți mulțumesc, World Photography Organisation, pentru această recunoaștere, consider că este cea mai importantă realizare a mea ca fotograf de până acum.”
Sorin Rechitan, categoria Natură, competiția Open
Sorin Rechitan a fost nominalizat pentru imaginea intitulată „Altai Wanderer” („Călătorul din Altai”), o fotografie spectaculoasă alb-negru, a unui alpinist care escaladează Muntele Belukha, Republica Altai, din Rusia. Contrastul mare al imaginii vine în completarea unui peisaj impresionant și a măreției muntelui Belukha, cel mai înalt vârf al munților Altai.
Taciu Rareș, competiția Youth
Competiția Youth le-a cerut tinerilor fotografi, cu vârste cuprinse între 12-19 ani, să înscrie o singură imagine care să răspundă unor cerințe impuse și temei „beauty” („frumusețe”). Fotografia cu care Rareș a fost inclus pe lista finaliștilor se intitulează „Remember” („Aducere aminte”) și este un frumos portret al prietenei fotografului, Mara, realizat cu lumină naturală.
Fotografii vor concura pentru câștigarea categoriilor competiției Sony World Photography Awards și a prestigiosului premiu de „Fotograful anului”. Câștigătorii categoriei Open vor fi anunțați pe 28 martie, iar cei ai competițiilor Professional și Youth în cadrul ceremoniei de premiere care va avea loc la Londra, pe 20 aprilie. Premiile constau în echipament foto Sony de ultimă generație, o excursie la ceremonia de premiere de la Londra și premii în bani în valoare de 30.000 de dolari.
Lucrările tuturor finaliștilor vor fi expuse alături de fotografiile câștigătoare în cadrul expoziției Sony World Photography Awards & Martin Parr – 2017 de la Londra, între 21 aprilie – 7 mai.
Elogii deosebite
Juriul competiției Sony World Photography Awards a apreciat alți 6 români, cu lucrări înscrise în categoria Open. Fotografii români s-au clasat în top 50 în lume cu fotografiile realizate:
- Alex Axon, categoria Natură
- Cristian Ioan, categoria Portret
- Felicia Hodoroabă-Simion, categoriile Enhanced și Natură moartă
- Ionela Hamz, categoria Street Photography
- Mara Tănase, categoria Natură
- Vlad Eftenie, categoria Street Photography
Sony World Photography Awards
Organizată de World Photography Organisation, competiția Sony World Photography Awards aniversează în 2017 cea de-a zecea ediție și un parteneriat de un deceniu cu principalul său sponsor, Sony.
În fiecare an, premiile recunosc și recompensează cele mai bune fotografii contemporane realizate anul trecut și înscrise în cele patru competiții – Professional, Open, Youth și Student Focus. Cu 49 de naționalități reprezentate, lista finaliștilor din 2017 reprezintă o confirmare a interesului de care se bucură această competiție la nivel mondial și a oportunității unice pe care o oferă de a prezenta întregii lumi imagini realizate de fotografi din toate colțurile lumii.
Cele patru competiții sunt jurizate anonim de către profesioniști recunoscuți în industria fotografică, atent selecționați de către World Photography Organisation. Lista completă a membrilor juriului din 2017 poate fi accesată aici.
Calendar Sony World Photography Awards
- 28 martie 2017 – anunțarea câștigătorilor competițiilor Open și National
- 20 aprilie 2017 – Anunțarea câștigătorilor „Fotograful Anului” și a categoriilor Professional, precum și a câștigătorilor categoriilor Open, Youth și Student Focus, în cadrul unei ceremonii în Londra
- 21 aprilie – 7 mai 2017 – Expoziția Sony World Photography Awards & Martin Parr – 2017 de la Somerset House, Londra
1 Comment
[…] Avem 6 români finaliști la Sony World Photography Awards […]