6 Sfaturi pentru a învinge lenea în fotografie

Postat de: F64 F64

Dacă deja ți-a intrat fotografia în sânge și ai avut o perioadă în care făceai asta zi de zi, sigur te-ai prăbușit după, într-o perioadă de delăsare în care lenea în fotografie a devenit un impediment.

Se mai întâmplă însă și următorul lucru – să ajungi într-o stare de comoditate, tocmai pentru că fotografiezi des și să crezi că nu mai ai nimic de învățat. Astfel, după o perioadă vei ajunge să faci imagini repetitive, vei intra într-o bulă pe care cu greu o vei realiza.

Fie că fotografiezi comercial sau nu, pentru tine sau pentru alții, de stradă sau de produs, că te-ai plafonat tocmai pentru că trăiești din asta sau că munca/școala îți răpesc orice energie, F64 îți sare în ajutor cu câteva sfaturi despre depășirea blocajelor și lenei când vine vorba de fotografie.

#1 Ține mereu camera după tine ca să uiți de lenea în fotografie

Lenea în fotografie

Deși se spune că un fotograf adevărat are mereu aparatul după el, mulți dintre noi chiar nu avem timp să-l luăm intotdeauna sau nu avem spațiu (fac excepție cei care fotografiază cu telefonul).

Se mai întâmplă însă, să luăm camera cu noi și să nu găsim tragerea de inimă pentru a o scoate din geantă. Poate credem că nu avem cine știe ce subiecte interesante de surprins sau suntem prea obosiți.

Ce te sfătuim noi în aceste cazuri?

  • Dacă ai un DSLR și ți se pare prea greu, folosește-te de telefon sau achiziționează o compactă ori un mirrorless.
  • Nu lua în seamă faptul că mediul în care te afli pare aparent plictisitor. Exercițiul este foarte important și nu este o tragedie dacă nu ai făcut nicio fotografie bună. Contează că ai exersat! În plus, cine știe, poate că dacă lași fotografiile puțin la rece îți vei da seama că ai măcar un cadru demn de a fi expus.
  • Trage de tine să ai mereu ceva la îndemână pentru a face fotografie. Nu știi niciodată când vezi cu ochii un cadru excelent. Ce preferi, un bagaj puțin mai greu sau o imagine excepțională pe care nu ai cum să o capturezi?

#2 Încearcă și obiectivele fixe

Lenea în fotografie

Obiectivele cu o focală fixă te obligă să te miști, să cauți, să încerci puncte de stație complet diferite. Așa că dacă nu ai posibilitatea să-ți cumperi unul, împrumută de la un prieten sau profită de serviciul nostru de închirieri (dacă ești client Silver sau Gold)!

Care este avantajul unui obiectiv fix?  Datorită mobilității sporite vei înțelege mult mai bine perspectiva și te va ajuta foarte mult în a găsi și forma compoziții inedite.

Ține minte că oricâte setări i-ai face camerei și oricât de mult ai manipula imaginea, dacă fotografia ta este compusă greșit nu vei avea cum să îndrepți asta păcălind privitorul cu efecte fie din aparat fie din programele de procesare.

Poate că nici nu-ți dai seama că este compusă greșit. Ei bine, un obiectiv fix te va învăța în timp cum să diferențiezi o fotografie compusă bine de una compusă mai puțin bine.

Iată și recomandările noastre de obiective fixe:

#3 Înțelege modurile de focalziare

Este mult prea ușor și poate deveni un instrument al lenei, folosirea excesivă a autofocusului. Asta fără să menționez că până și autofocusul mai dă greș, pentru că nu-ți poate citi gândurile să focalizeze exact unde vrei tu.

Alocă-ți puțin timp să testezi modurile de focus ale aparatului tău. Învață cum să focalizezi și să recompui în așa fel încât subiectul de interes să rămână clar.

Un bun ajutor aici sunt obiectivele wide pentru că toate erorile de focalizare vor ieși mult mai mult în evidență arătându-ți unde greșești.

Învață să focusezi manual, să înțelegi ce vezi prin vizor și să acționezi în concordanță pentru a obține imagini clare și focalizate corect.

De asemenea, focusul manual este foarte util în lumină scăzută unde aparatele de obicei nu se descurcă foarte bine, iar autofocusul dezamăgește.

#4 Uită de apusuri și răsărituri – găsește alte subiecte interesante în orele de aur