Ai găsit sub brad o cameră foto-video? Ce urmează?

Voiai de ceva timp să aprofundezi fotografia mai serios, dar nu aveai cu ce? Iar acum ai primit cadou o cameră și nu prea știi de fapt, ce să faci cu ea ? Acest articol te-ar putea ajuta.

Uite o listă cu lucrurile care-ți vor fi indispensabile pentru mentenanță și folosirea cât mai bună și ușoară a camerei:

#1 Cureaua

cameră

Nu toate aparatele foto vin cu acea curelușă pe care o atașezi pentru a putea ține aparatul la gât și a evita posibilitatea de a-l scăpa pe jos.

Este adevărat că această curelușă nu este un accesoriu foarte important și nu influențează capacitățile aparatului foto, dar banuiesc că vrei să te bucuri de el cât mai mult și într-un mod cât mai confortabil, pentru a te putea concentra pe cadru, nu pe micile momente de neatenție care te pot costa.

Iată câteva modele de curele disponibile la noi, în mai multe variante:

#2 Geantă foto

cameră

În funcție de tipul aparatului foto vei avea nevoie de un model diferit de geantă foto. Desigur, poți oricând opta pentru un rucsac foto, care este universal.

Recomandăm să-ți cumperi o geantă foto fiindcă dacă-ți arunci aparatul într-o geantă sau ghiozdan normal, riști să-l zgârii din lipsa compartimentelor speciale, să-ți fie dificil să-l scoți dacă ai foarte multe lucruri în el și altele.

Gențile foto sunt făcute special să-ți ușureze situația.

În funcție de tipul de aparat foto ți-am pregătit o listă de produse:

#3 Carduri de memorie, cititoare de carduri și hard-uri externe

cameră

Multe camere nu vin cu carduri de memorie și chiar dacă tu ai avut norocul de a primi unul, sa-ți mai cumperi cel puțin unul în plus, ca să nu te trezești că te lasă la nevoie și-ți ruinează o ședință foto, de exemplu, este un efort minim pe care merită să îl depui.

De asemenea, nu cumpăra de la orice producător, cei mai buni sunt: SanDisk, Lexar, Kingston, PNY sau Transcend. Cardurile de tipul SD sunt cele mai comune, dar unele camere sunt de tipul CF, fii atent la asta, doar nu vrei să-ți cumperi din neatenție cardul greșit, nu?

De obicei, cele de 8, 16 și 64gb ar trebui sa fie perfecte (mergi spre mai mare dacă ești pasionat de video) și acordă o atenție sporită celor cu o viteză UHS Class 3 tot pentru video în special. Unele vin și cu însemnul “V” de la video, precum V30 sau V60, dar manualul camerei tale ar trebui să te lămurească cu privire la ce card ar fi perfect pentru noul tău aparat.

Pentru cardurile CF ai nevoie de un cititor, dar este posibil să ai nevoie de unul și pentru cardurile SD, pentru că nu toate laptop-urile și calculatoarele au un spațiu dedicat pentru asta.

Dacă ești întradevăr pasionat de foto-video, vei avea musai nevoie de un hard extern. Într-un an de zile (sau chiar mult mai puțin) fotografiile și filmulețe vor ajunge să-ți mănânce destul de mult din memoria calculatorului, așa că decât să riști ca PC-ul tău să crape și să pierzi tot, mai bine transferi lunar ce ai creat pe un hard extern.

Iată o listă de produse pe care le recomandăm:

#4 Baterii

cameră

Nu strică să-ți mai cumperi câteva baterii, ca să ai mereu una încărcată la îndemână, mai ales atunci când este frig afară, inconvenient care face bateria unei camere să se ducă mult mai repede.

Fii atent însă, nu orice baterie se va potrivi cu aparatul tău foto, vezi ce tip de baterie are și cumpără-ți ceva asemănător.

Iată câteva modele:

#5 Trepied

cameră

Dacă vrei să te joci cu expunerea lungă, să faci astrografie, time-lapse-uri și altele vei avea nevoie de un trepied pentru a obține fotografii clare.

De regulă materialele folosite pentru fabricarea unui trepied sunt: plastic compozit, aluminiu și fibră de carbon. Cele din fibră de carbon sunt cele mai ușoare, mai scumpe și mai rezistente la frig, dar prețul mai ridicat le justifică anduranța și stabilitatea.

Picioarele trepiedului se retrag în două moduri: printr-un mecanism pe bază de șuruburi sau pârghie. Cele pe bază de pârghie sunt cele mai ușor de folosit și se murdăresc cel mai greu.

Iar capetele trepiedelor vin în mai multe variante: cap cu bilă, cu pistol de prindere sau panoramice, însă cele cu cap de tip bilă oferă cea mai multă flexibilitate.

Uite și câteva exemple:

#6 Aplicațiile dedicate

cameră

Cele mai noi camere vin cu funcția wi-fi, care-ți permite să transferi rapid fotografiile pe telefon sau calculator, cu ajutorul aplicației dedicate, pentru camera ta (în manualul ei ar trebui să vezi cum se numește), pe care o poți descărca din PlayStore sau AppStore.

#7 Declanșatoarele

cameră

Majoritatea camerelor noi îți oferă control wireless aproape în totalitate, prin aplicația de pe telefon. Cu toate acestea îți poți achiziționa un declanșator prin cablu sau unul wireless, ca să nu te mai complici cu pozele de grup, autoportrete sau orice alte cadre creative care-ți vin în minte.

Daclanșatoarele mai pot fi utile și pentru situațiile în care te folosești de expunerea lungă, pentru a nu risca că miști camera când apeși pe buton.

#8 Accesorii pentru curățare și mentenanță

cameră

Am putea scrie o listă foarte lungă despre accesoriile de curățare și mentenanță pe care le poți folosi, însă pentru a evita eventuale bătăi de cap, iată câteva care nu trebuie să-ți lipsească deloc din geantă.

  • O pompă este excelentă pentru a sufla praful adunat pe aparat sau obiectiv și pentru a-l usca dacă te-a prins ploaia sau este frig și multă umiditate în aer.
  • O pensulă pentru obiectiv te va ajuta să-l cureți în profunzime.
  • O cârpă din microfibră (similară cu cea pentru ochelari) te va ajuta să-l cureți dacă ești în grabă, în timpul unui proiect, la un eveniment etc.
  • O sticluță cu soluție specială de curățat va preveni deteriorarea apartului din cauza folosirii unor soluții care curăță, dar afectează materialele camerei și-ți va permite să îl menți ca nou.

Iată și o listă de produse:

#9 Microfonul

cameră

Toate camerele care au opțiunea de filmare vin cu microfon incorporat, însă calitatea sunetului lor este în cel mai bun caz, mediocră.

Așadar dacă ai nevoie de sunet de înaltă calitate îți recomandam să-ți cumperi un microfon, precum cele de mai jos:

#10 Compoziția, tehnica și altele

cameră

Am vorbit despre ce trebuie să-ți achiziționezi pentru a folosi din plin cadoul pe care tocmai l-ai primit, însă eforturile tale nu se opresc aici. Echipamentul nu te va ajuta să faci fotografii bune, dacă nu înveți cum să privești, cum să compui și cum să te folosești din plin de funcțiile aparatului.

F64 dispune de multe cărți și cursuri despre fotografie care îți vor fi de mare folos

Printre cursurile care ți-ar prinde bine ca novice într-ale fotografiei se numără:

Printre cărțile care ți-ar putea fi de ajutor și care cu singuranță vor fi și o lectură plăcută se află:

PS: Știm că tocmai ți-am pus la dispoziție o listă de cumpărături enorm de lungă și per total destul de costisitoare. Așa că am venit pregătiți și cu o serie de articole care ti-ar fi de folos, până apuci să bifezi ce ai nevoie de pe această listă de cumpărături.

Educatia fotografica, da sau ba?

[products ids=125018406,125029969,125011492,1047278,125018881,12306994,125022138,125022137,125022136,125026819,1043235,125005396,125012914,125029225]

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • Ce program de editare se poate folosi? inafara de photoshop…
    Si vreau sa fie poza cat mai clara..
    Multumesc

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.