Echipamente foto-video de interes la final de 2015

Și în 2015, ca de altfel în fiecare an, au avut loc o serie de lansări importante de echipamente foto-video, de toate brandurile mari, atât în zona DSLR cât și a aparatelor mirrorless sau a compactelor performante, ca să nu mai vorbim de obiective și accesorii.
Tinând cont de întrebările și solicitările de produse primite de la voi în ultima vreme și având în vedere că sfârșitul de an nu mai este atât de departe iar diferitele tipuri de promoții sunt în toi, am alcătuit o listă de echipamente foto-video care par a fi la mare căutare la final de 2015.
Vorbim desigur despre DSLR-uri, dar și aparate foto mirrorless, camere de acțiune și drone, dar și despre obiective, imprimante foto sau chiar telefoane.
Hai să le descoperim împreună:

Nikon D7200

Majoritatea fanilor Nikon au așteptat cu nerăbdare apariția acestui DSLR fruntaș în gama de aparate foto în format DX, lansat în luna martie. Destul de multe topuri de aparate DSLR îl clasează pe locul I pentru aparatele foto cu senzori APS-C și pe locul 20 în topul celor mai performante aparate foto, indiferent de formatul senzorului.

Dacă la exterior este similar cu predecesorul său, Nikon D7100, la interior D7200 aduce o serie de îmbunătățiri majore, cum ar fi:

  • un buffer mai mare pentru fotografierea în rafala (100 cadre JPEG/ 27 RAW față de 28 cadre JPEG și 4 cadre RAW)
  • un sistem AF îmbunătățit
  • un senzor CMOS nou (tot fără filtru low-pass)
  • ISO nativ 25.600
  • conectivitate Wi-Fi și NFC integrată
  • autonomie mai mare a acumulatorului (1,110 cadre (CIPA) sau aproximativ 80 minute de înregistrare video)
  • stocare simultană pe două carduri SD/SDHC
  • body-ul din aliaj de magneziu, etanșeizat

Dacă ți-au plăcut D7000 și D7100, cu siguranță îl vei iubi pe Nikon D7200, așa că îl poți avea în vedere pentru un upgrade. Stai cu ochii pe noi, sigur vei găsi o promoție atractivă.

Canon 7D mk II

Deși lansat în 2014, la Photokina, Canon 7D mk II rămâne în topuri și pe lista de achiziție și preferință a multor pasionați foto care nu își doresc să facă încă pasul spre full frame dar vor un aparat extrem de performant.
Construit în jurul unui senzor CMOS APS-C de 20,2 de megapixeli, Canon 7D mk II poate înregistra cadre în rafală cu până la 10fps și a preluat de la vârful de gamă, Canon 1DX, sistemul de focalizare cu 65 de puncte în curce. Mai mult, dispune de două procesoare de ultimă generație DIGIC VI, salvează fotografiile simultan pe carduri SD/CF (2 sloturi) și are GPS încorporat.
Dincolo de caracteristicile de mai sus, față de predecesorul său, Canon 7D, versiunea mark II se mai diferențiază prin:

  • etanșeizare mult mai bună ( de altfel, Canon 7D Mark II este cel mai bine etanșeizat DSLR pe care l-a vazut până acum, integrând un număr dublu de repere contra intemperiilor în structura sa)
  • buffer mai mare pentru fotografierea în rafală (130 cadre JPEG și 31 cadre RAW)
  • ISO 100-16000, extins 100-51200 (față de ISO 100-6400 )
  • HDR din cameră
  • rezoluția ecranului cu până la 10% mai bună
  • durata de viață a declanșatorului: 200,000 de cicluri  față de 150,000

În plus, funcțiile video sunt exceptionale, grație sistemului de focalizare Dual Pixel CMOS AF și funcției Movie Servo AF. Canon EOS 7D Mark II filmează Full HD cu 60fps.
Este clar că cei de la Canon au vrut sa faca din 7D mk II un aparat performant, care să fie pe placul celor care fotografiază în condiții dificile, meritând astfel să își facă loc pe wishlistul celor pasionați de fotografia de actiune și wildlife.
Poți citi și review-ul realizat de Cristian Vasile aici.

Sony RX100 IV

Sony RX100 IV continuă tradiția seriei RX100 și oferă tehnologie de top și optică excepțională într-un corp foarte compact. Senzorul Exmor RS BSI face parte din noua generatie de senzori retroiluminați și împreună cu procesorul de imagine BIONZ X este capabil de viteze extreme.
Sony RX10 IV fotografiază în rafală de 16 fps la rezoluție maximă, filmează UHD 4K la 30fps sau Slow Motion în Full HD, la 960fps. Obiectivul Zeiss Vario-Sonnar T* oferă o distanță focală echivalentă în format 35mm de 24-70mm și o diafragmă maximă f/1.8-f/2.8. Vizorul electronic OLED tip pop-up oferă o experiență de fotografiere autentică, grație nivelului ridicat de definiție și a timpului de răspuns foarte scurt. Sony RX100 IV a promis să întrunească chiar și exigențele fotografilor profesioniști, așa că nu vei simți lipsa DSLRului în viitoarele vacanțe.
Poți citi de asemenea un review complet realizat de Alin Popescu, aici.

Sony A7s

Rămânem tot la Sony dar vorbim de data aceasta despre un mirrorless fullframe cu tehnologie  și performanțe deosebite într-un corp cu un design clasic.
Proiectat pentru filmare și pentru fotografii în situații de lumină scăzută. Senzorul Full-Frame Exmor CMOS de 12.2Mpx are un design optimizat, astfel încât poate opera într-un interval larg de sensibilitate ISO: 50-409600, fiind totodată capabil de output 4K necomprimat 4:2:2 prin HDMI.
Optiunea S-Log2, împrumutată de pe camerele video profesionale Sony, mărește considerabil latitudinea de expunere (dynamic range) la maxim 1300%, astfel încât imaginile filmate vor avea un aspect similar peliculelor de calitate, cu detalii clare atât în zonele puternic luminate, cât și în umbre. Sony A7S are modul de Wi-Fi integrat, fotografiază cu 5 fps și are un sistem de AF cu 25 de puncte.
Citește aici review-ul complet realizat de Alin Popescu, care a testat acest aparat în Veneția.

Olympus OM-D E-M5 mk II

Olympus micro 4/3
Tot din zona mirrorless, de această dată un micro 4/3, Olympus OM-D E-M5 Mark II continuă în stilul cu care ne-a obișnuit de la predecesorul său. Exteriorul este aproape similar, aparatul fiind etanșeizat împotriva intemperiilor (praf, stropi de apa etc), însă o parte din butoane sunt dispuse altfel, iar ecranul LCD este rabatabil lateral, existând de asemenea  și câteva îmbunătățiri ce țin de ergonomie.
Pe scurt, câteva dintre caracteristicile care îl diferențiază de modelul anterior ar fi:

  • noul OM-D aplică un filtru de reducere a zgomotului de imagine mai puțin pronunțat, iar imaginile, chiar și în format JPEG, arata over-all mai bine
  • sistem de focalizare foarte rapid și precis
  • atât senzorul cât și sistemul de stabilizare pe 5 axe au fost reproiectate, iar de aici deriva o altă noutate adusă de E-M5 Mark II: aparatul este capabil să captureze imagini de până la 40MP (JPEG) și 65MP (RAW ORF) folosind sistemul de stabilizare pentru a translata rapid senzorul pe două axe și înregistrarea rapidă a unui set de cadre (40-Megapixel High-Res Shot mode)
  • vizorul electronic cu rezoluție mare, framerate bun și lag insesizabil
  • ecranul LCD rabatabil și sensibil la atingere ajută la realizarea setărilor mai simplu și mai rapid
  • obturator silențios, întarzierea la declanșare fiind insesizabilă
  • timp de expunere minim 1/16.000  

Dacă ești posesor de Olympus și te gândești la un upgrade, cu siguranță te va tenta OM-D E-M5 mk II!

Poți citi de asemenea despre experiența Mirelei Momanu cu Olympus OM-D E-M5 pe străzile din București, aici.
Și dacă despre aparate am tot vorbit, să nu uităm nici de obiective.
Desigur, majoritatea obiectivelor de calitate sunt de interes oricând, nu doar la final de an. Posibilitatea de a alege obiectivele optime fiecărei situații este un avantaj pentru orice fotograf. Este adevărat că dacă ai condiții favorabile și lumina potrivită poți realiza imagini de calitate cu aproape orice obiectiv foto, însă în condiții ceva mai dificile de iluminare, obiectivele din clasele superioare vor face întotdeauna diferența.
Anul acesta, Sigma a venit în forță cu multe lansări noi, atrăgând privirile și curiozitatea pasionaților de fotorgafie.

Sigma 20mm f/1.4 DG HSM Art

Printre ultimele noutăți se numără și Sigma 20mm f/1.4 Art, primul superangular (ultra-wide) cu diafragma maximă 1.4. Contrucția optică cu 15 elemente în 11 grupuri este foarte complexă, compensând eficient aberațiile cromatice laterale, gratie elementelor FLD – 2, SLD – 5 și elementului dublu asferic. În plus, tratamentul optic multistrat combate efectele nedorite de flare.
De altfel, întreaga serie Art de la Sigma merită atenție, iar pe blogul nostru poți citi review-uri și despre Sigma 24mm f/1.4 Art, Sigma 24-35mm f/2 Art, Sigma 35mm f/1.4 Art sau Sigma 50mm f/1.4 Art.

Lomography Petzval 85mm f/2.2

Un obiectiv care se vrea vintage și care realizează niște imagini cu un bokeh cu totul aparte.
Lomography Petzval 85mm f/2.2 preia un design optic clasic, inventat în 1840, și îl face accesibil utilizatorilor de aparate foto SLR și DSLR Nikon si Canon. Obiectivul Petzval 85mm f/2.2 produce un efect de bokeh distinctiv, dublat de o vignetare graduală, care il recomandă pentru fotografia de portret. Centrul imaginii ramane foarte clar și bine contrastat, în timp ce marginile și zonele nefocalizate concentrează atenția pe subiect.
Mai jos puteți vedea rezultatele testului realizat de Cosmin Gogu cu acest obiectiv:

De asemenea, gasești pe ClubulFoto review-ul lui Călin Stan.
Nu doar DSLR-urile, mirrorlessurile sunt însă în topul preferințelor, ci și camerele de acțiune sau alte accesorii ori gadget-uri.
Când spunem acțiune, cu siguranță marea majoritate ne gândim la filmări cu GoPro-ul, fie ele de pe casca unei motociclete, de pe mașină, de sub apă, din aer, de pe barcă șamd.
Iar dacă ești genul pus pe aventură, drumeții sau activități însoțite de adrenalină, îți va fi cu siguranță necesar unul.

GoPro Hero 4

GoPro Hero 4
Lansate cu aproximativ un an în urmă, cele două modele GoPro Hero se află în topul preferințelor și au ca principal avantaj față de generația anterioară de camere un meniu mai intuitiv, compartimentul dedicat pentru acumulator (un sistem simplu, cu restort, similar cu cel al capacelor de pe alte camere foto/video), dar și calitatea sporită a imaginilor și filmărilor video.
GoPro Hero 4 vine în versiunile Silver și Black, având caracteristicile de mai jos:

  • fotografiază la rezoluția de 12 megapixeli și în rafală cu până la 30 de cadre pe secundă
  • au modul de conectivitate wireless și bluetooth (util pentru anumite accesorii, precum telecomanda Smart Remote)
  • au modul de fotografiere nocturnă
  • sunetul e de două ori mai bun decât pe modelele precedente
  • funcția Protune (white balance, timp de expunere, ISO maxim, culorile) se regăsește acum atât în modul de filmare, cât și de fotografiere

în ceea ce privește diferența dintre Hero 4 Silver și Black, aceasta ține de două aspecte:
-Hero 4 Silver: are display LCD touchscreen, rezoluția cea mai mare la care filmează este 1080p cu 60 de cadre pe secundă. Filmează în slowmotion la rezoluția 720p cu 120 de cadre pe secundă.
-Hero 4 Black: nu are display LCD touchscreen, rezoluția cea mai mare la care filmează este 4k cu 30 de cadre pe secundă. Filmează în slowmotion la rezoluția 1080p cu 120 de cadre pe secundă.
Vara 2015 a adus și lansarea GoPro Hero 4 Session, care se diferențiază de toate celelalte modele ale gamei prin forma și dimensiunea corpului, dar și prin modul de funcționare. Găsești aici review-ul realizat de Dragoș Asaftei.
Tot la acțiune se încadrează cu brio și dronele, mai ales dacă îți dorești filmări dinamice dintr-o perspectivă aparte, spectaculoasă.

DJI Phantom 3 Proffessional

drona profesionala
Ai auzit cu siguranță de drone şi despre ce pot face acestea sau de cum te poţi distra cu ele. Poate nu știi însă că acestea sunt împărţite pe mai multe categorii, diferite nu doar ca preț, ci mai ales din punct de vedere al construcției, manevrabilității, dar și al siguranței, autonomiei etc.
DJI Phantom 3 este o drona ce oferă rezultate uimitoare, fiind totodată foarte ușor de manevrat în timpul zborului grație comenzilor extrem de intuitive și ușoare. De la decolare la aterizare, e complet sub controlul tău, răspunde la comenzi și e monitorizată în permanență de sisteme automate care îi asigură stabilitatea, menținând traiectoria.
Sistemul este compus din dronă (quadcopter), cap gimbal stabilizat pe 3 axe, cameră video 4K și telecomanda cu sistem de monitorizare live.
Decolarea este extrem de simplă, cu o singură apăsare de buton aplicația DJI Pilot va porni motoarele dronei Phantom 3 și o va ridica la înălțimea prestabilită de tine. De asemenea va controla plutirea dronei până ce vei prelua comenzile, alegând o destinație.
Mai mult, mulțumită sistemelor inteligente de protecție, drona Phantom 3 va fi întotdeauna în siguranță. Astfel, daca acesta va pierde legătura cu telecomanda sau dacă este pe puncul să i se termine bateria, funcția Fail Safe va prelua controlul și va aduce drona în punctul de unde a decolat.
Phantom 3 nu se adresează doar amatorilor de imagini aeriene, ci este gândită să livreze rezultate la nivel profesional.
Pe hârtie, fotografiile devin o parte a lumii fizice, au substanță.Dincolo de asta însă, există și câteva aspecte practice ale imprimării lor. E adevărat că o copie fizică a unei imagini nu este imună la distrugere sau degradare, însă reprezintă un back-up destul de bun, permintându-ți să nu depinzi de computer.  Nu ai prin sertar fotografii chiar și de la străbunici care să fie încă intacte?

Canon Selphy CP910

foto-video
Canon Selphy CP910 este o mini imprimantă foto care vine cu Wi-Fi integrat și poate tipări imagini 10x15cm direct de pe aparatul foto, smartphone sau tabletă. Este foarte usor de utilizat, fiind necesare practic 2-3 minute pentru a putea începe tipărirea primelor imagini.
Pentru tipărirea de pe un laptop sau PC ai nevoie de driverele care însoțesc imprimanta pe CD-ul din cutie, în timp de pentru smartphone sau tabletă vei instala aplicația Canon Easy Photo-Print, disponibilă gratuit în Apple Store sau Google Play.
Fotografiile tipărite arată bine, au contrast bun, culori vii și mai mult, le poți aplica un finisaj semilucios pentru a împiedica apariția amprentelor, fără a schimba consumabilele.
Canon afirmă că fotografiile tipărite cu Selphy și păstrate în codiții normale într-un album rezistă chiar și până la 100 de ani.
Micuță și ușoară, o poți lua oriunde și, odată ce ai cumpărat-o, fotografiile nu mai rămân în zona virtuală ci devin palpabile, le poți pune în albume, pe perete, le poți dărui, devin amintiri vii!
Vezi aici și cum poți realiza un Polaroid home-made, cu ajutorul lui CP910.

Lista rămâne deschisă și chiar așteptăm cu interes alte opinii. Tu către ce produse și echipamente foto-video ești orientat la final de 2015? Ce ai vrea să vezi la promoție?
[products ids=125017590,125014768,125018898,125012678,125017193,125022245,125014936,125019288,125018055,125010143,125022304]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.