Cum fotografiezi un turneu de golf cu Canon 60D

Ghid practic de utilizare, dar mai ales de supravietuire

Sunt pasionat de cateva lucruri in viata, iar despre doua dintre ele voi scrie astazi: golful si fotografia. M-am decis sa apelez la prietenii de la F64 pentru a imprumuta echipament foto dupa un turneu de golf la care am participat si unde organizatorii au angajat o armata de fotografi cu tunuri (a se citi tele si supertele) care au “tras” aproape 1700 de poze. Zic poze pentru ca nu erau fotografii. 

Era mai mult industrializarea fara inima a fotografiei sportive. Nu ma pot lauda cu o tehnica fotografica foarte buna, toate cunostintele fiind dobandite mai mult sau mai putin empiric. Totusi, m-am gandit sa fac un efort si sa vad daca eu cu o camera decenta si un teleobiectiv bun pot face mai mult decat armata de tunuri si specialisti. Singurul meu atu in aceasta batalie morala era faptul ca inteleg acest sport.

Astfel, iata cateva sfaturi pentru cei care, cunoscand sau nu acest sport, vor fi pusi sa fotografieze un astfel de eveniment. Nota bene vorbim de un turneu de amatori. Turneele de profesionisti sunt foarte atent organizate si vi se va zice unde sa stati si cand sa fotografiati.

Unde sa stai ca sa nu te ranesti

O minge de golf pleaca de pe tee (acel cui pe care se aseaza mingea la prima lovitura) cu peste 200 km/h si se zice ca iti poate face daune permanente si ireversibile daca te loveste. Deci stai deoparte! Incearca sa stai pe aleile terenului sau dupa vreun copac. Mare atentie, cu toate ca toti jucatorii vor sa dea drept si sa-si aseze mingea intr-o pozitie favorabila, in cazul amatorilor acest lucru nu e intotdeauna valabil, deci fii cu ochii pe minge. Astfel o poti fotografia si te poti feri in caz de nevoie. 

Daca auzi ca se striga FORE! Baga capul la cutie, jucatorul te avertizeaza ca o minge se indreapta spre tine. Jocul de golf presupune maximum de concentrare deci daca iti vine ideea sa tragi o rafala in timpul unei lovituri risti sa il superi foarte tare pe acel jucator si sa fii dat afara de pe teren. Eu unul asa ti-as face.

Unde sa stai ca sa faci fotografii bune

Armata mentionata mai sus s-a postat la balconul unei cladiri de unde nu cred ca s-a miscat. Sigur, aceasta pozitie le-a facut munca mai usoara. Adevarul este insa ca trebuie sa alergi foarte mult si ideal ar fi sa beneficiezi de un buggy (golf cart). Pentru a nu va plictisi iata sfaturile mele, concentrare:  

Daca ai un teleobiectiv destul de puternic (300 mm) poti stai in fata jucatorului, intr-o pozitie in care sa poti urmari intreaga miscare a jucatorului, dar si traiectoriei mingii. O oarecare inaltime pe care ai putea sta este un mare avantaj. Terenurile de golf sunt presarate cu bunkere (gropi cu nisip fin). Acestea sunt locuri prielinice pentru fotografii interesante. Atat reactiile jucatorilor, cat mai ales loviturile in sine sunt spectaculoase.

Dupa parerea mea, esenta jocului de golf in spiritul trairilor pe care le au jucatorii le resimti pe green (partea cu iarba scurta unde e gaura si steagul). Ai grija sa nu deranjezi jucatorii in acele momente de concentrare maxima, dar fa tot posibilul sa prinzi fiecare analiza, fiecare lovitura, fiecare ratare, fiecare exultare a jucatorilor. Aici vei gasi sarea si piperul acestui sport. 

Pentru a fi eficient iata sfaturile mele extrem de concentrate:

  • Stay safe on the lane and no further! 
  • Daca se striga «fore» protejeaa-ti capul
  • Foloseste inaltimile
  • Urmareste traiectoria loviturilor
  • Bunkerele sunt zone bune pentru poze spectaculoase
  • Pe greens vei prinde momente unice in viata unui amator de golf

Pentru acest eveniment am «tras» cu un Canon 60D si cu un 70-200mm L f2.8 IS USM. 60D-ul mi s-a parut excelent pentru ce am avut eu nevoie.  In special faptul ca poti trage cu 5.3 fps. L-am folosit si la petrecerea de dupa turneu si aici am fost si mai impresionat. Am fotografiat dupa apus, fara flash cu rezultate mult peste asteptarile mele. Am folosit mult ecranul rabatabil in situatia in care fotografiam de la un balcon folosind un trepied. Chiar e un aparat foarte ok din multe puncte de vedere si ca sa-l laud pot sa va zic, ca un fost proprietar al legendarului 20D, ca aduce foarte mult cu acesta si m-a facut sa mi-l doresc.

Despre obiectiv, numai de bine. L-am folosit si cu alte ocazii si am fost tot timpul multumit de calitatea lui de constructie, dar mai ales de calitatea imaginilor. Acel f2.8 la 200mm este un deliciu pentru mine, iar pentru golf este numai bun. Totusi, sunt situatii in care mi-am dori mult un 300mm. Oare un 400mm n-ar fi bun? 😀

Galerie foto

[products ids=1038977,65809131]

Alți fotografi au mai citit și:

3 Comments

  • Cel mai mult imi plac imaginile in care nu apar anexe precum masini, buggy-urile cu care merg jucatorii sau cladiri. Cele mai bune cadre care chiar reusesc sa ilustreze ideea de golf, de concurs sau de relaxare mi se par cele in care fundalul este integral verde de la iarba; sau parte verde, parte albastrul sau albul cerului. Parerea mea.

  • Pozele sunt superbe, de asemenea si peisajul. O zi din aceasta iti incarca toate bateriile!

  • Hehehe, să fi fost oare în acelaşi loc, dar la momente diferite? Cel puţin din poze, aşa pare. 😉
    Mi-ar fi prins bine articolul ăsta înainte de experienţa mea. Aşa că a trebuit să descopăr lucrurile de care ai spus, direct pe pielea mea 🙂 Am tras şi eu tot cu un 70-200 dar fără IS, şi cu un Canon 7D. http://photoblog.zdeto.com/2013/momente-de-la-un-

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.