Panasonic de Vama. FT5

Fie iarna, fie vara, concediu, aceeasi problema: ok mergem la mare/munte, apa, zapada, nisip, praf etc… dar cu ce facem si noi pozeeee? Trebuie sa recunosc, nu prea ma lasa sufletul sa car DSLR-ul dupa mine. Cred ca nu mai este nevoie sa enumar zecile de motive. Telefonu-i tot o grija in plus, asa ca dupa experienta de anul trecut cu GoPro-ul, am prins gustul diverselor gadeget-uri gen anti soc, anti praf sau subacvatice. Ce sa aleg oare? Aparat zic. O chestie mica, rezistenta, de a carui grija sa nu fiu macinata daca il trantesc pe nisip, scoici si alte cele. Desigur, chestia marfa este ca lucrand la F64 poti testa cu voie si fara de voie cam tot ce e nou pe piata si desigur ca nu am facut exceptie nici de data aceasta. Cu 2 zile inainte sa plec la mare, am primit de veste ca urma sa ajunga in magazin una bucata sample Panasonic FT5. Google it instant, insa pentru ca nu aparuse inca pe piata nu prea am avut ce review-uri sa citesc. Si l-am primit. Si mi-a placut. Rau de tot. Si nici macar nu il bagasem inca in apa, sau nu-l trantisem 😀
Si-am plecat spre Vama Veche. Cu noaptea atat de in cap, incat am avut norocul sa prindem rasaritul din tren. Scoatem chestia mica si gri si hai sa vedem ce poate. Si poate. Am reusit sa scot niste cadre destul de reusite pentru un compact subacvatic. Trebuie sa recunosc, nu ma asteptam la mare lucru, avand in vedere parerile generale despre acest tip de aparat. Insa am zis ca in diferenta de pret trebuie sa existe si una de calitate. Si exista.


Robust si versatil, detine cam toate minunile pe care nu te-ai gandi ca le poti gasi intr-un aparat foto compact : GPS, busola, altimetru, barometru si chiar WiFi. In ceea ce priveste rezistenta in conditiile dificile, il puteti testa cu incredere pana la 12m in apa, -10ºC inghet, 2m cadere libera sau daca vreti sa mergeti la extrem, puteti incerca chiar sa-l striviti. Dar nu cu o greutate peste 100kg. Serios.
In ceea ce priveste imaginile, cu obiectivul pe care il detine (28-128 mm echivalent in format 135) si zoom-ul optic de 4.8x, poti fotografia cam tot ce iti doreste sufletul: peisaje, portrete, macro etc. Ah si inca un mic detaliu in ceea ce priveste obiectivul. DC Vario Elmar. The almighty LEICA.
Filmare? Desigur. Full HD chiar. Sunet si imagine excelente chiar si cu zoom-ul la maxim.
Mi l-as cumpara? Cu siguranta. Nu stiu daca am reusit sa exemplific toate plusurile, dar din punctul meu de vedere merita toti banii.
Minusuri? Zic eu 2:

  1. Pretul – destul de ridicat pentru un compact, dar calitatea costa.
  2. Nu poti face prea multe cu el noaptea, dar nu le poti avea chiar pe toate asa ca hai sa nu fim carcotasi 😀


Cu siguranta vreti sa stiti mai multe detalii tehnice asa ca iata-le:

  • Rezolutie 16MP.
  • Senzor CMOS 1/2.3″ (6.17 x 4.55 mm)
  • Zoom digital 7.2x
  • Distanta minima de focalizare 30 cm / 5 cm in mod macro
  • Diafragma maxima f/3.3-5.9
  • Tip focalizare TTL
  • Mod focalizare Contrast Detect (sensor)
  • Multi-area
  • Tracking
  • Single
  • Face Detection
  • ISO Auto/ 100 – 3200
  • Mod expunere Program, AE
  • Moduri presetate Portrait, Soft Skin, Scenery, Night Portrait, Night Scenery, Handheld Night Shot, HDR, Food, Baby1, Baby2, Pet, Sunset, High Sensitivity, Starry Sky, Glass Through, 3D Photo
  • Blit integrat
  • Rafala pana la 10fps
  • Memorie interna 10 mb
  • Tip card SD, SDHC, SDXC

Cred ca v-am lamurit cu ce era mai important. Pentru detaliile de tip ‘de’a fir a par’ un click aici.
Un articol de Andreea Paun – Consultant Banc Probe
Echipament utilizat:
[products ids=125003811]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.