Cine sunt cei care fac fotografii in Tara Hategului?!
Absolvenții “ȘCOLII DE ARTĂ” – București, “clasa de tehnică și artă fotografică” – profesori, “experți consultant grad I” Mihaela și Paul AGARICI, în cadrul Taberei rustice de fotografie, ed.II, Deva 2013.
S-a întâmplat acum, între 16 – 22 iunie 2013, în soare, caniculă și teribil de multă dorință de participare. Deși lucrurile văzute sunt mai vechi decât ce este vechi pe pământul românesc, pentru fiecare totul a fost absolut insolit și de neimaginat. Sunt multe de scris; nu vă speriați, voi fi foarte scurt… Cred în menirea fotografiei, ca limbaj, în ineditul pe care îl transmite o imagine. De fapt, eu, Dumneavoastră, cei care au participat la tabără ne pricepem mult mai bine la facerea fotografiilor decât la vorbe, chiar dacă ele ar fi să fie scrise. Și atunci, mă gândesc să iau exemplu strămoșilor noștri, dacii; de la ei ne-au rămas doar câteva cuvinte, și alea în limba latină: “DECEBAL PER SCORILO”…
Este inutil să vă spun că a fost… fantastic, într-o Lume de basm, de istorie și de vestigii despre unde am apărut noi, românii, ca sămânță, ca neam și ca oameni, ȚARA HAȚEGULUI: Sarmisegetuza lui Decebal, biserica Densuș, cea mai veche și “cea mai frumoasă biserică a românilor” cum spunea Nicolae Iorga, locul în care se află o icoană, unică în lume, cu Dumnezeu care își ține în brațe fiul, pe Isus și amândoi sunt îmbrăcați în… ie românească…
Toate sunt aici, mănăstirea Prislop, castelul Huniazilor, cetatea Devei, “ruinele” fostului combinat siderurgic, șomerii hunedoreni, brățările dacice, copiii din parcul Cetate, amintirea lui Horea, Cloșca și Crișan etc.
Am venit noi, “bucureștenii”, si-am fost primiți de ardeleni cu slănină, pălincă, pâine cu cartofi, aiureli la grătar, libertate în ceea ce facem, curiozitate și câte și mai câte. Voi, dragii mei, care nu ați fost cu noi, puteți real să vă ofticați, să vă fie ciudă că, într-o săptămână s-au făcut mai mult de cinci mii de poze, în fiecare zi, de la ora 7 la 23.
Cui îi pare rău de ce a fost? Numai Dumeavoastră pentru că noi, cei din tabără, am aflat… CINE SUNT CEI CARE FAC FOTOGRAFII ÎN ȚARA HAȚEGULUI…
Pot considera tabara de la Deva ,ca adevarata proba a focului pentru un fotograf aflat la inceput de drum. Am avut parte de colegi minunati, gazde ospitaliere, un ghid competent nu numai in prezentarea obiectivelor vizitate dar si un excelent sofer (DL. ERWIN FLEISCHER ), si in primul rand de doi Profesori (DL. si D-NA PAUL si MIHAELA AGARICI ) profund dedicati in permanenta fotografiei si dorintei de a explica aceasta arta celor dornici de a invata.
Totul se succede intr-o viteza uluitoare, sedintele foto sunt una dupa alta, cu subiecte si dificultati din ce in ce mai mai mari (in miscare , pe timp de zi sau noapte , subacvatice, in mijlocul unei herghelii de cai sau a unor motociclisti care trec in viteza pe langa sau peste tine, aruncatori de flacari etc.) Sunt atat de multe impresii care imi sunt vii in minte, dar pentru care nu-mi gasesc cuvintele si as vrea sa las fotografiile sa vorbeasca in locul meu.
As vrea sa mentionez in mod deosebit impresia profunda pe care mi-a lasat-o Biserica Sf. Nicolae din DENSUS, cea mai frumoasa si mai veche biserica a romanilor, SARMISEGETUZA REGIA, un loc incarcat de mister si energie, cetatea lui Decebal, capitala DACIEI si cel mai important centru religios si militar.
Sa nu credeti ca eram niste habotnici religiosi in ale fotografiei si nu ne mai gandeam si la noi. Serile erau dedicate relaxarii la piscina conacului, discutiilor si pregatirii la gratar a fripturilor si degustarii minunatei palincute din partea casei.
A fost o organizare impecabila si un program care desi la inceput poate parea stric, s-a dovedit a fi cel mai bun pentru a ne putea incadra in timpul necesar deplasarilor pe distante destul de mari 200-300 km si mai ales pe drumuri accidentate de munte.
Aparate și accesorii folosite: Nikon 3100 D, Canon 1 Ds Mark II, 1 Ds Mark III, 100 D, 500 D, 550 D, 10 D (subacvatic și antișoc) și 3300 compact. Obiective: Sigma 10, Canon 15 (și Sigma), 16/35, 40, 18/55, 28/75 (Tamron), 200, 70/300 I.S., 75/300 (și Sigma A.P.O.) și Nikon 18/105 și 55/200. Filtre Intensifier și polarizare.
Printr-o pură coincidență, absolut toate aparatele și accesoriile foto (excepție Sigma 70/300 A.P.O.) au fost cumpărate, în timp, de la F64.
O remarcă este faptul că s-a folosit, experimental, o trusă Canon 100 D cu: 10 mm. f 2,8 Sigma, 10/22 mm. f 3,5-4,5 Canon, 40 mm. f 2,8 Canon, 70/300 I.S. mm. f 4-5,6 care a fost oferită de F64 și Canon România. Rezultatele au fost excepționale!
Un articol de Paul Agarici
Echipament utilizat:
[products ids=1038934,125004411,45108363,45108360,105749,2304070,103110,1049798]
2 Comments
Felicitari celor care ati fost si mi-as fi dorit sa fiu cu voi, dar va promit domnule profesor Paul Agarici ca voi fi acolo, cu prima ocazie !
un magazin asa mare ca f64 ce nevoie are de agarici securisti?