De la amator la profesionist

Intrand in lumea fotografiei de presa de la varsta de 15 ani, Radu Tudoroiu vine cu aproape un deceniu de experienta in domeniul fotografiei. Dupa ce in perioada liceului a lucrat ca fotograf pentru ziare ca “Adevarul” sau “Gandul”, el primeste o bursa de studiu in Marea Britanie. Dupa trei ani in cadrul University for Creative Arts – Rochester, primeste diploma “First Class” in Studii Fotografice Contemporane si se specializeaza in procese chimice alternative. Proiectele sale, “No Runway” si “The Ambassadors” ajung sa fie expuse in Romania, Anglia, Franta, Polonia sau Finlanda.
Dorinta de a construi si preda cursuri in cadrul F64 se naste din intrebarile frecvente primite de la colegi fotografi sau clienti, ce tin de logistica unei sedinte foto sau a unui studio dar si de drepturile pe care rezultatul sedintei le poarta ca atare.
“Ce drepturi si obligatii am ca si fotograf? Ce pot face cu fotografiile pe care le creez, unde pot fi expuse si cum, de ce aprobari ai nevoie dar si ce inseamna sa dai imaginile in folosinta sau in cesiune? Acestea sunt intrebari cu raspunsuri variate, in general neclare. Fac parte dintr-o suma de termeni si conditii pe care tu ca producator de imagini trebuie sa le cunosti, pentru a sti cum sa le folosesti corect si in favoarea ta.”


Am incercat sa alcatuim o lista scurta de intrebari la care fotografii cauta raspunsuri zilnic. Pentru a putea construi un business dintr-un hobby, fie ca este fotografie sau orice altceva, trebuie un plan de afaceri si o cunoastere relativ solida a termenilor si conditiilor pe care noi ca producatori de imagini avem nevoie sa le cunoastem.
Ce inseamna copyright?
Ce drepturi si obligatii am asupra fotografiilor pe care le produc?
Ce inseamna cesiunea acestor drepturi?
Cat trebuie sa cer pentru o sedinta foto?
Cum imi construiesc un plan de afaceri?
Ce echipament folosesc si cum il amortizez?
Merita chiria unui studio?
“Foarte multi fotografi pe care i-am cunoscut au neclaritati legate de preturi. Cat sa cer pentru un shooting? Dar pentru editare? Pentru a rezolva acest aspect, am construit un sistem de calcul simplu care sa te ajute sa iti creezi niste preturi reale si justificate”.
Vom incerca sa moderam o discutie libera cu intrebari si raspunsuri, in care sa atingem pe cat posibil punctele cheie ce tin de tehnicalitatile si logistica unor contracte sau sesiuni de fotografii pentru cazuri cat mai diverse.

“In Romania, profitand de faptul ca exista foarte multe neclaritati legate de acest aspect, clientii construiesc contracte care sa ii avantajeze. Cum citim un contract si ce inseamna fiecare aspect al sau? Ce informatii trebuie sa dam clientului, cum prezentam produsele si cum negociem un contract?”
Lansam o invitatie la o discutie deschisa vis-a-vis de nelamuririle care exista in legatura cu acesti termeni si conditii, dar si despre cum si in ce fel se poate castiga din fotografie pe termen lung.
Cunoasterea instrumentor si calculelor, relativ simple insa indisponibile in carti sau pe internet intr-un format accesibil, va ajuta sa luminati o buna parte din neclaritatile intalnite zilnic in acest job.
Voi vreti sa evoluati de la amator la profesionist sau de la hobby la full time job?
[products ids=125006358]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.