Review Fuji X-E1

Review-ul e facut de o persoana pasionata de fotografie. Eu nu traiesc din fotografie, chiar daca din cand in cand mai am proiecte fotografice. Jobul meu full time este de trainer. Asa ca o sa va invit intr-o calatorie de fotografii prin lumea mea timp de 10 zile in care am avut la dispozitie Fuji X-E1 cu obiectivul 35 1.4 Fujinon.
N-o sa va chinui cu detalii tehnice, pentru ca pe acelea le puteti gasi in specificatii sau alte tipuri de review-uri. Eu o sa va povestesc sau mai bine zis o sa va arat rezultatele testului. L-am testat in tot felul de conditii: inauntru, afara, lumina redusa, oameni in miscare, la teatru si in portrete.
O sa incep cu concluzia: Mi-a placut atat de mult incat o sa-mi cumpar acest aparat.


Ce mi-a placut :
1) Design-ul este retro si sexy. De asemenea, cand faci fotografie pe strada oamenii iti zambesc mai mult si nu se simt amenintati. Sincer, prefer varianta silver in detrimentul celei negre. Am auzit foarte mult fotografi care prefera varianta neagra pentru ca pare mai stealth, dar eu prefer ca oamenii sa ma vada ca fac fotografii si sa imi zambeasca. Si varianta silver te duce cu gandul mai usor catre un aparat retro decat varianta pe negru.
Bogdan Grigore - Street photograhy2
2) Functionalitatea butoanelor si rotitelor.
M-am obisnuit imediat cu schimbarea diafragmei direct de pe obiectiv rotind usor. Rotita cu expunerea e geniala pentru momente cand vrei sa faci fotografii mai luminoase sau mai intunecate. Exista si un buton Fn, pe care eu l-am setat pentru expuneri duble, dar care foarte bine poate fi setat pentru ISO, efecte de film si alte lucruri. Butonul Q care te duce intr-un meniu in care poti schimba rapid toate setarile importante ale aparatului este de asemenea binevenit.
Bogdan Grigore - Street photograhy3
3) Calitatea fotografiilor (senzorul X-Trans si cu obiectivul foarte bun isi fac treaba foarte bine dupa cum veti vedea si in fotografiile postate in review).
N-am folosit raw, pentru ca eu sunt adeptul facutului de fotografii si impartasitului cat mai repede. De exemplu, daca am fost la un eveniment in seara asta as vrea ca maine dimineata sa le selectez cat mai repede si sa le postez rapid pe Facebook, blog sau sa le trimit participantilor la eveniment.
Tinand cont ca nu sunt fotograf full-time, si ca nu fac printuri pe blocuri, pentru un utilizator obisnuit mi se pare inutila functia de raw. Fuji scoate niste jpg-uri excelente.

4) Functia de expunere dubla imi place foarte mult. Mai ales ca spre deosebire de alte aparate, dupa ce ai facut prima expunere o ai pe ecran si te poti juca cu usurinta cu ce vrei sa suprapui peste ea.

5) Modul de alb-negru. Oamenii sunt atrasi cand vad o fotografie in alb-negru, pentru ca nu seamana cu realitatea din jurul nostru. Exista un mod de alb-negru normal, sau il pot adapta pe filtre de culoare astfel incat sa accentuezi mai mult verdele, rosu, galben, albastru…
Ce am facut eu si mi-a placut foarte mult in partea de rezultate a fost sa las pe modul de alb-negru normal si sa accentuez un pic contrastul prin schimbarea setarilor la umbre (shadow) si expunerea zonelor luminate: + 2 la fiecare dintre ele din meniul Q.

6) E foarte silentios si asta m-a ajutat foarte mult in fotografiile realizate la teatru, dar si pe strada.

7) Obiectivul de 35 1.4 este foarte bun pentru portrete, dar si pentru fotografii pe strada. Are un bokeh foarte dragut si este foarte clar chiar si cand e deschis la diafragma 1.4.
Astept cu nerabdare la anul pe cel de Fuji 56mm F/1.2, care va fi echivalentul obiectivului de portrete 85 mm pe full frame)

Ce poate fi imbunatatit:
– Lipsa unei functii spot metering dedicate ma enerveaza la seria X
– Autofocusul (este ok, dar se poate mult mai bine, dupa ce am fost rasfatat cu focusul de pe DSLR), am inteles ca asta deja se va imbunatati incepand cu generatia de anul acesta (Fuji X100s si ce alte aparate vor mai urma)
– Bateria (se consuma un pic cam repede, asa ca ar fi recomandat sa aveti cel putin una de back-up)
Un articol de Bogdan Grigore 
Echipament utilizat:
[products ids=1052069,1046465]

Alți fotografi au mai citit și:

3 Comments

  • Un review foarte bun si cuprinzator. Multumesc!

  • neconvingatoare fotografiile.
    in afara de prima, la care ai retusat la greu ochii, restul sunt banale, unele chiar slabe.
    la poza 7.2, nu e clar daca ati pus focusul intentionat pe ochiul din spate sau a facut obiectivul back-focus.
    in afara de cateva la care focus-ul e clar si precis identificabil, si de eforturile pe care le-ati depus pentru a ne arata ca aparatul + obiectivul pot scoate un dof redus, in rest nimic impresionant .
    in afara de pret, desigur, care e cu 2000 (doua mii !!!) lei peste nivelul varfului de gama crop DSLR + 50mm f/1.4 .

  • Daca apesi butonul AE din stanga, o sa vezi ca ai si spot metering…
    Cat despre AF: am pus X E1 la 35mm (obiectivul de 18-55) si langa un D700 cu 50 1.8 D. Guess what? Viteza e la fel. Si nu pot sa zic de D700 ca are un AF slab.
    Bateria sufera, dar guess what. Daca pui D700 in live view tot pe la 300 de cadre ajungi….

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.