Supercupa României la Oină – Cupa Regelui

F64 te invită la un eveniment inedit și foarte fotogenic, respectiv Supercupa României la Oină – Cupa Regelui. Cine doreste să participe la meci ne poate solicita o acreditare foto sau o invitație. Trebuie doar ...” Cam asa “suna” saptamana trecuta o postare pe pagina de Facebook a celor de la F64, care mi-a trezit imediat interesul.
Nu am stat prea mult pe ganduri si am inceput sa caut mai multe informatii despre data si locul desfasurarii, fara sa ma mai gandesc la alte optiuni precum o plimbare in parc, un gratar sau sustinerea colegilor la Prima Evadare 🙂 (ii vedeti aici – sper sa nu se supere).
In scoala generala am mai cochetat cu acest sport, care mi-a atras atentia prin modul de desfasurare si prin faptul ca este de origine autohtona, insa din pacate din cauza unor probleme nu am putut continua si a fost destul de frustrat deoarece echipa s-a clasat pe Locul I la Campionatul National.


Asa ca am solicitat o acreditare foto si duminica, 12 Mai,  la ora 09:30 am fost prezent la Stadionul National de Rugby “Arcul de Triumf” unde avea sa se desfasoare prima editie a ”Cupei Regelui” la oina.
Poate ca unii dintre voi va intrebati ce este oina, insa e bine de stiut ca este un sport national si din pacate foarte putin mediatizat si practicat.
Sunt extrem de putine scoli unde se mai practica acest sport si poate ca va amintiti doar o simpla proba de la ora de sport si anume aruncarea mingii de oina. Ei bine, jocul este destul de complex, necesita o serie de abilitati (inteligenta, atentie distributiva, precizie in aruncare, etc) si se pare ca a stat la baza dezvoltarii unui sport mult mai cunoscut din pacate, si anume baseball-ul.

Prima atestare documentara a jocului de oina apare in anul 1346, in timpul domniei lui Vlaicu Voda, iar primul meci oficial s-a desfasurat in anul 1899.
Jocul de oina se desfasoara pe un teren dreptunghiular (72mx32x) acoperit cu iarba, intre doua echipe a cate 11 jucatori si cu ajutorul unei mingi sferice din piele umpluta cu par de cal si a unui baston confectionat dintr-un lemn de esenta tare.
Daca vreti sa va faceti o idee asupra modului de desfasurare a unui meci de oina va invit sa vizionati filmuletul de mai jos care prezinta in detaliu regulile jocului:

Sa lasam putin istoria si sa ne intoarcem la evenimentul de duminica 🙂
Incepand cu acest an, Federatia Romana de Oina a intrat sub Inaltul Patronaj al Casei Regale si astfel Supercupa si-a schimbat denumirea in ”Cupa Regelui la Oina”
Publicul a fost prezent intr-un numar destul de mare si asta deoarece evenimentul a fost destul de mediatizat participand atat cunoscatori cat si curiosi.  Oaspetele de onoare a fost insa si reprezentatul oficial al Casei Regale – Alteta Sa, Principele Nicolae, nepotul Regelui Mihai I.
La startul acestei competitii s-au aliniat cele mai bune trei echipe din sezonul anterior, castigatoare ale evenimentelor organizate de catre Federatia de Oina:
–          Frontiera Tomis Constanta (Campioana Nationala)
–          Straja Bucuresti (castigatoarea Cupei Federatiei)
–          Biruinta Gheraesti (castigatoarea Cupei Satelor)

Acum a inceput si partea dificila atat pentru jucatori cat si pentru  mine si asta deoarece a fost o zi extrem de calduroasa si cu un cer senin, numai bun pentru fotografiat… dar am incercat sa ne adaptam situatiei 🙂
Dupa prezentarea echipelor si intonarea Imnului National al Romaniei si Imnului Casei Regale, Principele Nicolae a coborat in teren pentru a da startul acestei competitii.
Primul meci s-a desfasurat intre Biruinta Gheraesti si Straja Bucuresti, iar cei din urma s-au impus cu scorul de 18-16.
Dupa un meci foarte strans, in partea a doua cei la Biruinta Gheraesti a reusit sa treaca de Frontiera Tomis Constanta cu scorul de 17-16.
Verdictul final s-a dat in ultimul meci disputat intre Frontiera Tomis Constanta si Straja Bucuresti, incheiat cu scorul de 15-9.
In urma punctelor acumulate si a punctaverajului, constantenii au pastrat traditia si au castigat astfel prima editie a “CupeiRegelui”.
Astfel. clasamentul la final a fost urmatorul:

  1. Frontiera Tomis Constanta
  2. Biruinta Gheraesti
  3. Straja Bucuresti


Pentru festivitatea de premiere, Principele Nicolae a revenit in teren unde a semnat tricourile campionilor si le-a inmanat cupa si medalile.
Alteta Sa nu s-a dat la o parte si a intrat in hora bucuriei alaturi de noua campioana, unde s-a ales si cu o “baie” cu sampanie.
La final, Principele Nicoale a fost invitat sa incerce o lovitura cu bastonul si spre surprinderea tuturor s-a descurat destul de bine.
Aici s-a incheiat si aceasta frumoasa zi de duminica si pot spune ca a meritat pe deplin si ma bucur ca acest sport nu e lasat sa moara asa usor si sa speram ca o sa fie luat in vizor de catre “alesii” nostri si sa redevina un sport national si sa ne mandrim cu el 🙂
Sper ca nu v-am obosit prea tare, insa sunt foarte multe de spus si e dificil de acoperit in cateva randuri, dar poate ca v-am trezit putina curiozitate despre acest sport care pe cat de vechi e… pe atat de necunoscut a devenit.
In incheiere vreau sa multumesc F64 Studio pentru oportunitatea de a participa la acest eveniment si totodata pentru echipamentul foto pus la dispozitie.
Aici pot enumera: Canon 5D Mark II si Canon EF 28-300mm f/3.5-5.6 L USM IS.
Atat aparatul cat si obiectivul s-au descurcat destul de bine, insa dupa cum am mai zis, marele dusman a fost soarele si lumina extrem de dura.
Poate ca 5D Mark II nu este cel mai recomandat aparat pentru astfel de evenimente si asta datorita sistemului de focalizare mai “sarac”, insa obiectivul a compesat prin calitate optica, focalizare rapida si eficienta sistemului de stabilizare a imaginii. De asemenea, un factor important in alegerea acestui obiectiv a fost si plaja focala acoperita si anume 28-300mm care iti confera o foarte mare libertate in miscare si incadrare.
Pentru backup sa zicem 🙂 am mai pus in rucsacul Tamrac 5788 Evolution 8 si un body Canon 600D alaturi de doua obiective: Canon EF 24mm 2.8 si EF 85mm f1.8 USM.
Un articol de Eugen Predescu, consultant F64
Echipament utilizat:
[products ids=105744,10106087,125001775]

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • foarte misto ….atat pozele cat si reportajul

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.